• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Alanya Gezisinden Görüntüler..

Daxgx Çiçexgxim

hayat gezince güzel::
Kayıtlı Üye
7 Şubat 2007
5.050
4
156
54
Antalya
Mağara'nın Evrimi



Dim Mağarası Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki Turizm Merkezi Antalya'ya 145 km, Alanya ya 11 km. uzaklıktadır. Mağara Deniz seviyesinden
232 m yükseklikte olup, 1691 m yüksekliğindeki Cebel Reis Dağı'nın batı yamacında yer alır. Alanya'dan Dim Mağarası'na Kestel Beldesi üzerinden, Dim Çay vadisinden ve Tosmur Beldesi üzerinden asfalt yollarla ulaşılabilir.
Dim Mağarası eski çağlardan beri bilinmekte ve bir bölümü çevre halkı tarafından barınak olarak kullanılmakta idi. Mağara bilimcileri tarafından ölçümleri yapılıp ortaya çıkarılması ise1986 Yılında oldu. MAĞTUR A.Ş. bu mağarayı turizme kazandırmak amacı ile 1996 yılında devletten kiralayarak bir yılı aşkın bir süre içinde mağara içi ve dışı inşaat ve aydınlatma projelerinin uygulamalarını tamamlamış, Eylül 1998 yılında hizmete açmıştır. Dim Mağarası, Türkiye'de özel teşebbüs tarafından turizme açılan ilk mağaradır.

Jeolojik Oluşum ve Gelişimi (Özet)
Dim Mağarası doğal ve karstik bir mağaradır.Karbonik asit (H2Co3) ce zengin yağmur ve kar sularının kırık zonu boyunca Kireçtaşı kayalarını eritmesi sonucu oluşmuştur. Mağaranın oluşup gelişmesinde tektoniğin de katkı sağladığı düşünülmektedir.

Dim Mağarası Orta Toroslardaki Cebel Reis Dağının ana kütlesini oluşturan Alt Paleozoyik Yaşlı az metamorfik kristalize olmuş çok sert ve çok kalın tabakalı gri- koyu gri renkli kireçtaşı formasyonunun içindedir. Mağara, KB - GD doğrultusunda uzanan bir kırık zonu üzerinde gelişmiştir; 150 m yakınında Dim Çayı Vadisi yer alır. Kireçtaşlarının alt seviyeleri şistlerle ardalanmalı olup en altta formasyon tamamen şistlere dönüşür. şistler ince tabakalı levhamsı kırıklı olup, suda erimez ve geçirimsiz kayalardır. Toros Dağları genç Alpin Dağ Kuşağındadır ve günümüzdeki yüksekliklerine 4. Jeolojik zamanın 2. yarısında Plio- Pleistosen dönemindeki şiddetli düşey tektonik hareketler sonucu ulaşmıştır. Bu genç yükselmelere karşı Dim Çayı yatağını daha derinlere kazarken aynı süreçte Dim Mağarası da evrimini sürdürerek günümüzdeki konumuna ulaşmıştır.

Dim Mağarası 360 m uzunluğunda,yatay, 10-15 m genişliğinde ve yüksekliğindedir. Mağara içi çok çeşitli ve zengin damlataş oluşumları ile kaplıdır. günümüzde bu gelişim yer yer devam etmektedir. Mağaranın sonunda, girişten 17 m daha derinde 200 m² su yüzeyi bulunan küçük bir göl bulunmaktadır. suyun bu bölümde birikmesinin nedeni göl tabanının geçirimsiz şistlerden oluşmasındandır.








76854739fl0.jpg


p1010033mq3.jpg


p1010036wl1.jpg


p1010024mg8.jpg


p1010038px4.jpg


planknf7.jpg


mağaranın planı

resimler kendi çekimim.
ben çok etkilendim,
hikayesinin devamına gelince.Alanya halkından duyduğum.rivayete göre bu mağarayı bir çoban koyunlarını otlatırken tesadüfen buluyor ve o günden itibaren gün yüzüne çıkartılmış.
tabiki imkanlar el versede yurdumuzdaki bu güzellikleri ziyaret edebilsek..
Farnsadan 3 otobüs dolusu Türüsler geldi ve hayranlıkla gezdiler..tabiki beden dili ile anlaştım onlarla..:roflol:
Alanya kalesine çıkmayı çok istediğim halde kısmet olmadı tadilat nedeni ile yolu kapalıymış.bende o güzelliği uzaktanda olsa fotoğrafını çektim..işte uzaklardan Alanya kalesi


p1010080sh8.jpg




p1010015cj0.jpg



AAAHH Dim çayı..sana dün uzaktan baka bildimm..senağlama
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Alanya'ya iki kez gittim ...
Tabi tatil amacliydi gecen yaz ve ondan onceki yaz ...nedense bizi ceken birsey var orda ...:)
Ama harika goruntuler cicegim ...
Dim cayini da mutlaka gorun ;balik izgara bir harika arkadaslar ,tavsiye ederim yerimseniben
 
Alanya'ya iki kez gittim ...
Tabi tatil amacliydi gecen yaz ve ondan onceki yaz ...nedense bizi ceken birsey var orda ...:)
Ama harika goruntuler cicegim ...
Dim cayini da mutlaka gorun ;balik izgara bir harika arkadaslar ,tavsiye ederim yerimseniben

Dim çayına malesef inemedim..ee turla gidince çoğunluğa uymak gerekiyor..yat turu kale ve Dim çayı için özellikle gideceğim.tabiki kısmet olursa.
 
Son düzenleme:
Damlataş Mağarası - Alanya
Damlataş Mağarası, Alanya'nın içinde ve deniz kıyısında bulunmaktadır. Merkeze 3 km. uzaklıktadır. Toplam uzunluğu 30 m. olan mağara; kuru ve yatay mağara tipindedir. 200 m'lik bir alanı kaplamaktadır. Çok sayıda sarkıt ve dikitin eşsiz bir görüntü verdiği mağara, 15 m. yüksekliktedir.

Birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitlerle süslü bu mağara hemen koruma altına alınıp mağara hakkında araştırmalara başlanmıştır.

Damlataş Mağarası hakkında ilk araştırmalar, Galip Dere tarafından yapıldı. Galip Dere, gazetelerin birinde 2. Dünya Savaşı zamanında atılan gaz bombalarından korunmak için bir mağaraya sığınan Almanlar’ın içinde astımlı olanların şifa bulduklarına dair bir haber okur. Mağaranın sağlık açısından faydası konusunda resmi incelemeler başlar. Doktor ve kimyagerlerden oluşan ekibin incelemelerinden sonra mağaranın astıma iyi geldiği tespit edilir.

Damlataş Mağarası'nın kapısından içeri girince 45-50 m. uzunluğunda bir geçit, 13-14 m. çapında ve 15 m. yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır. Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 metreküp hava ihtiva etmektedir. İçindeki ısı yaz-kış 22.3 derecedir. Mutlak nem 19.6 derece nispi nem %98'dir. Mağara dış tesirlerden arınmış olup havasında bol miktarda asit karbonik vardır. Hava basıncı deniz seviyesinden biraz aşağıda olmasına rağmen 760 mm.'dir. Mağara boşluğunun tamamı 180-200 metrekaredir. Mağara etrafındaki kalınlık 10 m.'yi bulduğu için çökme ihtimali yoktur. Senenin 5-6 ayında devamlı damlar.

Damlataş Mağarası'nın Tıbbi Fonksiyonu: Mağaranın astıma iyi gelen dört vasfı olduğu tespit edilmiştir. Mağaranın ortamında bulunan normalden 8-10 misli fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sühunet, radyoaktivite gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği bilinmektedir. Alanya'ya astım tedavisi için gelen hastaların, öncelikle bir doktordan mağaraya girmesinde bir sakınca olmadığına dair rapor alarak, mağaranın ilgili memuruna başvurması gerekmektedir. Tedavi süresince sembolik bir ücret ödenir.​


p1010067bv1.jpg

Sanki Dim Mağarası ve Damladaş Mağarası birbirine benziyor gibi ama özellikleri farklı..
p1010028kn8.jpg


p1010070rw8.jpg




haticemagaracopydc0.jpg


p1010088fe5.jpg


p1010095dv8.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Alanya'ya iki kez gittim ...
Tabi tatil amacliydi gecen yaz ve ondan onceki yaz ...nedense bizi ceken birsey var orda ...:)
Ama harika goruntuler cicegim ...
Dim cayini da mutlaka gorun ;balik izgara bir harika arkadaslar ,tavsiye ederim yerimseniben

evet ya katılıyorum sana arkadaşım ne gizemliliktir
bilinmez insanı oraya bağlayan bir gizemliliği var gibi
çok güzel yerler ayrılasım gelmedi oradam o kadar
baglandımki sanki yıllarca orada yaşamışımda taşınıyormuşum gibi geldi bana ayrılırken



2002 yılında gitmiştik otelimize yerleştik eşyaları bıraktık şehri turlamaya gittik
gercekten güzel yerler neyse 2.gün
klopatra plajına gitcez şehre kadar kaldıgımız otelden yürüyerek
gidiyoruz eşim bana çantanı aldınmı dedi yani çüzdanımı kastetti
bende yo evde bıraktım dedim allah bana bir kızdı insan
cüzdanını evde bırakırmı dedi
kredi kartımdan alış veriş yapcazya
ya ne kızıyon dedim şimdi geri döner cüzdanımı alırım dedim
sen salakmısın dedi
niyeki dedim otel bizim evimiz değilmi dedim:roflol:
 
[
p1010015cj0.jpg


AAAHH Dim çayı..sana dün uzaktan baka bildimm..senağlama

canım inanki resimlerinle gezdğim yerlere tekrar gittim
sağol kızlar gidip görmenizi tavsiye
ederim ayrılamayacaksınız gitmemizin son deminde gözlerimden yaşlar süsüldü
kaldıgımız otelin önünden geçince buruklaştı yüregim
tekrar bi gidebilsem ahhhhhhhhhhh
gitmeyelide 6 sene olmuş ha vah vah:çok üzgünüm:
 
ablacım ne güzel resimler bizde 2 sene önce gittik alanyaya ama buraları gezmek nasip olmadı
ama bişe diyimmi sen daha güzel çıkmışsın magara resimlerinden:nazar:Şeniz
 
alanya ya gittim bundan birkaç sene önce çokta beğendim
ama sadece deniz kum güneş havuz disco sadece bunlardan ibaret ne salaklık git tarihi yerleri gör işte neyine lazım güneş müneş
zaten çokta haşlanmıştım o sene senağlama

ellerine sağlık dağ çiçeğim (sen sanırım eski hatişsin)
 
alanya ya gittim bundan birkaç sene önce çokta beğendim
ama sadece deniz kum güneş havuz disco sadece bunlardan ibaret ne salaklık git tarihi yerleri gör işte neyine lazım güneş müneş
zaten çokta haşlanmıştım o sene senağlama

ellerine sağlık dağ çiçeğim (sen sanırım eski hatişsin)

ilona.geceleri diskoya gündüzde tarihi yerleri gezmelisin.yerimseniben.mutlaka sende rastlamışındır.Yurdumuza gelen yabancı turistler nasılda hayranlıkla izliyor ve ilgileniyorlar.bizim tarihi yerlerimizle..bizler kıymetini bilemiyoruz.(hatişyerimseniben)a.s.
 
ay gidip de oraları göresim geldi....
zepp alanyanın denizi falan nasıl tatil için tavsiye eder misin???
ayrıca çiçekim sana teşekkürlerrr
 
arkadaşlar bu resimler sadece alanyanın dörtte biri siz gelinde ulaşı görün tophaneyi görün tersaneyi görün hele kaleden kuş bakışı manzarası adamı öldürür kısaca ALANYA BİR CENNET.dağ çiçeği teşekkürler
 
bende bundan bir iki sene önce gittim. hem dim hem damlataş mağarasını gördüm. ayrıca dim mağarasının aşağısında dim çayı vardı. suyun içinde kamelyalar. orda balık yeniyordu. hayatımda hç böyle lezzzetli bir balık yememiştim. süper yerler...
 
Back