08.11.2015 16:01
YSK ile TÜİK verileri arasında 1,5 milyon seçmen farkı var. Prof. Dr. Ercan uyardı: “Adi oy hırsızlığı, legal hırsızlığın yanında devede kulak. Seçim yasası mutlaka değişmeli!”
1 Kasım seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapan Prof. Dr. D. Ali Ercan, YSK’nın yurtiçi seçmen sayısının TÜİK verilerine kıyasla 1,5 milyon eksik olduğunu ortaya çıkardı. Bu durumun açıklamaya muhtaç olduğunun altını çizen Ercan’a göre seçim sistemi yüzünden diğer partilere verilen yaklaşık 4 milyon oyun da hesabına yazıldığı AKP, bu sayede fazladan 45 milletvekili çıkardı.
PROF. DR. ERCAN: ‘TÜİK VE YSK VERİLERİNDE 1,5 MİLYONLUK FARK VAR’
İstatistik konusunda da çalışmaları bulunan Nükleer Fizikçi Prof. Dr. D. Ali Ercan, 1 Kasım seçimlerinin sonuçları konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Seçimlerde önce TÜİK ve YSK’nın seçmen sayılarındaki tutarsızlığa dikkati çeken Ercan, seçim sonuçlarıyla birlikte güncellediği değerlendirmesinde, “TÜİK’e göre nüfusumuz 1 Ocak 2015 itibariyle 77, 696 milyondur. Yine TÜİK’in verilerine göre nüfus içerisinde 18 yaş ve üzeri olan kişilerin (seçmen) oranı yüzde 70,7’dir. 2013’te binde 13,7 ve 2014’te binde 13,4 olan yıllık nüfus artış hızımızı 2015 için binde 13,0 olarak alabiliriz. Buna göre 1 Kasım 2015’teki nüfusumuz 78,5 milyon, seçmen sayımız ise 55,6 milyondur. Bu rakam, YSK’nın yurtiçi seçmen sayısı olarak verdiği rakamdan 1,5 milyon farklıdır” bilgisini verdi.
AKP’YE FAZLADAN 4 MİLYON OY, 45 MİLLETVEKİLİ!
Ercan, “Oyların yüzde 50’sini alan AKP, ‘Barajlı d'Hondt’ sisteminin uygulandığı seçim yasasının birinci konumdaki partiye yüzde 15-20 oranında bahşettiği bonus sayesinde, meclisteki sandalyelerin yüzde 58’ine sahip olmuştur; bir diğer ifade ile CHP için verilmiş olan 454 bin oy, MHP için verilmiş olan 2 milyon 212 bin oy, HDP için verilmiş olan 12 bin oy ve Baraj altında kalanlara verilmiş olan 1 milyon 223 bin oy, yani toplamda 3 milyon 901 bin oy AKP'nin hesabına + yazılmış ve böylece AKP matematik olarak hak ettiği sayıdan 45 Milletvekili fazladan çıkarmıştır. Sandıklarda veya tutanaklarda yaşanan küçük bir olumsuzluk karşısında hemen tepki gösteren siyasal partilerimiz bu büyük ‘oy vurgunu’ karşısında nedense susuyorlar; anlaşılır şey değil” diye konuştu.
‘ADİ OY HIRSIZLIKLARI LEGAL HIRSIZLIKLAR YANINDA DEVEDE KULAK’
Değerlendirmesinde, 7 Haziran seçiminden sonra, ellerine altın fırsat geçtiği halde seçim yasasını düzeltmeyen muhalefet partilerini kınadığını kaydeden Prof. Ercan, “Seçim günü ‘Aman oylar çalınmasın, sandığa illegal oy girmesin, hile olmasın, listelerde yanlışlık yapılmasın’ diyerek sandık başlarında gecelere kadar çırpınan, didinen gönüllü gözlemciler, yaşlı hanımlar asıl büyük hırsızlığın seçim yasası aracılığı ile yapıldığını, bir seferde 3-4 milyon oyun birinci parti hesabına yazıldığını, adi oy hırsızlıklarının bu ‘legal hırsızlık’ yanında ‘devede kulak’ kaldığını ah bir bilseler herhalde çoktan havlu atarlardı. Ben bu adaletsizliği yıllardır anlattım durdum ama siyasi partiler nezdinde gerekli ilgiyi yaratamadım” dedi.