http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/akp-turk-halkinin-karakterini-bozdu-988908/
Psikiyatri Uzmanı Profesör Doktor Doğan Şahin, "AKP, toplumsal bozulmaya neden oldu" dedi.
Psikiyatri Uzmanı Profesör Doktor Doğan Şahin, AKP’nin iktidarı boyunca, ‘Gücüm varsa yaparım’ mantığını aşılayarak Türk toplumunun karakterini bozduğunu söyledi. Şahin, ”İnsanlar bu yüzden bencilleştiler” dedi.
İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Doğan Şahin, AKP’nin iktidarda olduğu 13 yıl boyunca toplumsal bozulmaya neden olduğunu belirterek, ”Şu son 15 senede dünyada çok şey değişti. Türkiye’deki değişimi de sadece iktidar partisine bağlamak doğru değil ama AKP hükümetinden kaynaklanan ciddi bir etki de olduğu kesin. Bu hükümet evvelki hükümetlerden farklı olarak bir çok konuyu görüşerek ilerletmedi. Hemen hemen her konuda kendileri ne istiyorlarsa, nasıl bir değişiklik yapmak istiyorlarsa bunları herhangi bir pazarlığa tabi tutmadan güçleri yettiği ölçüde hayata geçirdiler, onları yürürlüğe koydular” dedi.
”DAYATMACI BİR ÇİZGİ İZLEDİLER”
Uzlaşma ve ‘öteki’ ile bir mutabakata varma gibi bir tutumun benimsenmediğini belirten Şahin, ”Son derece dayatmacı bir çizgi izlediler. Anayasa değişikliklerinde de aynı şeyi yaptılar. Bütün yasa değişikliklerinde de aynı şeyi yaptılar. Bu kadar dayatmacı bir tutum şöyle bir şeye yol açtı; insanlar şöyle düşünmeye başladılar: ‘Gücün varsa yaparsın’. Bu ‘gücüm varsa yaparım’ düşüncesi topluma da yayıldı. Herkes ‘haklarım varsa gücüm varsa yaparım’ diye düşünmeye başladı. ‘Tamam benim haklarım ve gücüm var ama karşımdaki de bir insan, onun da hakları var, ona da yazıktır, onunla anlaşabilirim’ dememeye başladı insanlar. Herkes, gücü varsa karşı tarafa kendi isteğini kabul ettirmeye çalıştı. Niye bu kadar az dayanışmacı bir kültür olduk? Niye birbirimizin derdiykle bu kadar az ilgileniyoruz? İnsanlar niye bu kadar bencilleştiler? Niye herkes her şeyi kendine yontuyor?” diye konuştu.
”AKP’NİN LİDER KADRO ANLAYIŞI BU”
Tüm bunların sebebinde hükümet politikalarının ciddi bir rolü olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, ”Pekala CHP ve MHP ile anlaşarak çözebileceği bir şeyi milletvekili sayısı yeterliyse hiçbir diyaloga girmeden hallediyorlar. ‘Gücüm var yaparım’ diyorlar. Bu çok yayıldı. Bu dayanışma kültürünü azalttı, kutuplaşmayı artırdı, kendi anlayışları böyle olduğu için bu anlayış da topluma yayıldı. Bunu böyle yapalım da toplum böyle olsun diye yapmadılar. Kendi anlayışları, AKP’nin lider kadrosunun anlayışları böyle olduğu için yaptılar” ifadelerine yer verdi.
OYLARININ ARTMASININ NEDENİ…
İlk çatışmalar ve bombalanmalar başladığı zaman AKP oylarının şiddetle
yükseleceğini düşündüğünü belirten Prof. Dr. Şahin, ”Çünkü 1950′li yıllardan bu yana biliyoruz ki bir toplum can güvenliğini tehdit altında, kendisini güvensiz hissederse en güçlü ve sert görünen figürler neredeyse, kendini koruyabilmek için onun tarafına geçiyor. Özellikle de böyle bir iktidar varsa iktidarın safına geçiyor. 11 Eylül olaylarından sonra Bush’un desteği 40′larda 50′lerde iken birden bire 90′lara çıkmıştı. Bu sefer de öyle olur, iktidar partisinin oyları artar diye düşünmüştüm başlarda ama cenazeler gelmeye başlayınca, cenaze sahipleri hükümeti falan suçlayıp tepki gösterince belki de yıllardır bilinen yaşanan bu şey olmaz ve bu sefer oylarında o kadar yükselme olmaz diye düşündüm. Anketler de öyle söylüyordu. Yüzde 40-41-42 çıkıyordu oranlar. Buna da dayanarak ben de düşündüm ki bilimsel olarak gerçekleşen şey bu sefer olmayacak. Ama insan psikolojisi yine yanıltmadı” dedi.
ORTADA BİR SAVAŞ VARSA…
Çatışmaların iki taraf arasında olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, ”Çatışma ortamında her iki taraf da kendi tarafının en sert parçasının etrafında birleşir.Ortada bir kavga varsa kimse alttan alan, idare eden, yumuşak tepki veren insanın yanına geçmez. Çünkü ortada bir savaş var. Savaş sırasında insanların öfkeleri ve nefretleri artıyor. Karşılıklı cinayetler işleniyor karşılıklı insan hakları ihlaleri oluyor. Dolayısıyla herkes öfkeli oluyor ve öfkeli olduğu için o öfkeye en iyi kim yanıt veriyor ve kim en iyi o öfkeyi karşı tarafa yöneltiyorsa onunla duygudaş oluyor. Kendi öfkeliyken sakin olalım diyen kişiyle duygudaşlık kuramıyor. Dünyanın her yerinde her zaman bu böyle olmuştur. Bu seçimde de böyle oldu. Böyle olmaması şaşırtıcı olurdu” şeklinde konuştu.
”CHP VE MHP İNSİYATİF ALMADI”
”Muhalefetin seçim öncesindeki tutumu farklı olsaydı sonuç da farklı olabilirdi” diyen Prof. Dr. Doğan Şahin, ”İnsanlar bu tehditi muhalefetin çözeceğine inansalardı onlara yönelirlerdi. Ama muhalefet hiçbir çözüm önerisi getirmedi. Herhangi bir insiyatif almadı. Mesela CHP ‘savaşı bitirmek için şöyle bir planımız var’ deseydi. Somut bir plan gösterseydi. Hatta bunun için adım atsaydı durum değişirdi. Tamamen insiyatifsiz, hiçbir şey yapamaz, hiçbir öneride bulunamaz haldelerdi. Kuru kuru CHP barışı, HDP savaşı sürdürmeyi, sağlamayı vaad ettiler ama ellerinde somut hiçbir şey yoktu. Dolayısıyla halka güven vermediler. Halk baktı ki savaşan uğraşan AKP, onun arkasına geçtiler” dedi.
Röportaj: Mediha Olgun / Kamera: Serdar Temel