Sivilceli Ciltler Akne problemine çok yönlü bakış açısıyla çözüm

Sivilceli Ciltler ve Çözümleri

Economist_

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2011
45
0
Uzun zamandan beri takip ettiğim ancak iş yoğunluğumdan dolayı bir türlü üye olup yorumlarda bulunamadığım kadınlar kulübüne bugün itibariyle girmiş bulunmaktayım. Umarım bu üyeliğim sağlık konusunda yaşadığım problemler ve deneyimlerimle , insanlara fayda getirir. Tabii ki aynı şekilde ben de sizlerin deneyimlerinden faydalanırım.

Sevgili bayanlar, ben 2006 yılından beri dönem dönem aknelerle mücadele etmekteyim ve bu süreçte yalnız cildim bozulmakla kalmadı, psikolojim de bozuldu ve antidepresan kullanır duruma geldim. Yani bir nevi psikolojim, cilt sağlık ve güzelliğime endeksli oldu. Sivilce problemim olmadığı zamanlarda, kafama hiçbirşey takmadan çok kolay mutlu olabilirken, sivilce problemi yaşadığım dönemlerdeyse çok depresif, sinirli ve moralsiz bir insan oluyorum ve bunu da her fırsatta çevreme yansıtıyorum. Belki bu durum, hayatı boyunca hiç sivilce sorunu yaşamamış insanlar için komik gelebilir ama eminim ki benimle aynı dertten muzdarip insanlar ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır. Anlatacak o kadar çok şeyim var ki... Ama bu bir giriş niteliğinde olacağından, bu başlığı açmamdaki amaçtan bahsetmek isterim.

Deneyimlediğim kadarıyla akne problemi çok yönlü incelenmesi gereken bir hastalık. Bu konuda oldukça makale okudum, araştırma inceledim ve kendim bizzat farklı tedavileri deneme imkanı buldum. Kişlerin akne maceraları ne kadar benzerlik gösterse de, bence kesinlikle kişiye özel değerlendirilmesi ve dikkate alınması gerekn bir durum. Yani "Ayşe A ilacını kullanmışi sivilceleri geçmiş, ben de bir deneyeyim", "Yüzüne yoğurtla limonu karıştırıp sürersen iyi gelirmiş." Kesinlikle bu tip şeyleri dikkate almamamız gerekiyor bayanlar. Şunu bilmeliyiz ki akne bir hastalık ve bunun da çözümü ancak doğru tedavinin bulunması, vücudun normal işleyişine dönmesiyle düzelebilir.

Akne problemi yaşadığımızda ve bunun kronik bir hal almaya başladığını fark ettiğimizde, ilk yapacağımız işinin ehli bir cilt doktoruna görünmek olmalıdır. Doktor-hasta uyumu da bu noktada çok önemli. Karşınızdaki doktor gerçekten sizin içinizde olduğunuz durumu anlamalı, bunun size fiziksel bir rahatsızlıktan öte psikolojik bir rahatsızlık verdiğinin de bilincinde olarak, aknelerle mücadele edilecek bu yolda her daim yanınızda olduğunu size hissettirmelidir. Doktorunuz gerçekten iyi bir doktorsa, ilk etapta sizden kan testleri isteyecektir. Zaten ben şahsen benden kan testi istemeyen bir doktora bir daha gitmem. Çünkü kan testi yapmadan başlanacak tedaviler boşu boşuna zaman kaybettireceği gibi hüsranla sonuçlanabilir. Eğer hipotiroidiniz varsa, ya da bir polikistik over hastasıysanız, apandisit iltihabınız varsa muhtemelen bunlar akneye sebep oluyordur ve öncelikle bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.

Bu başlığı sadece doktora gidin demek için açmadım tabii ki. Elbette doktora gideceksiniz, bu atılması gereken ilk adım zaten. Ama gelin sonrasındaki gelişmeleri burada birlikte paylaşalım. Öncelikle ben size kendi hastalık geçmişimden bahsedeyim:

Ergenlik dönemimi sıfır sivilce ile geçirmiş bir insanım. Öle ki hastalık dönemlerimde bile sivilcem çıkmazdı. Bebek gibiydi cildim ve bunu da herkes her fırsatta dile getirirdi. Gelin görün ki üniversitenin 2. yılında sivilcelenmeye başladım. Bunlar öncelikle tek tük ufak sivilceler şeklindeydi. Başlarda hoşuma bile gitmişti belki, gençliğin simgesi falan da filan:) Sonra çekilmez bir hal almaya başladılar. Gittikçe yayıldılar öyle iltihabik kistik değillerdi, ama bembeyaz tenim üstünde fazlasıyla kıpkırmızı sırıtıyorlardı. Aslında çabuk geçiyorlar ama yine aynı çabuklukla yerine yenileri çıkıyordu. Öyle ki ben artık eskiden nasıl ne için kullanıldığını bile bilmediğim fondötensiz sokağa çıkamaz oldum. Eee bir de üniveristeye gidiyorum hergün. Milletin cildi cillop gibi ışıl ışıl parlıyor, bense kızamık çıkarmış gibii. Gün geçtikçe iyice takıntı haline getirdim ben bunu.

Doktorum Kozyatağı Acıbadem Dermatoloji Uzmanı Özgür Bakar idi. Çok tatlı bir doktordur. İlk gittiğimde yeni evliydi, şimdi çocuğu kreşe başladı artık siz düşünün ne kadar gitmişim:)

Yaptırdığım kan testi sonuçlarına herhangi bir anormali çıkmadı bende.
Ben yaklaşık 1 yıl kadar topikal akne ilaçları ile tedavi gördüm. Aman özel yüz yıkama jelleri, yağsız nemlendiriciler, lokal antibiyotikler, zaman zaman oral antibiyotikler. Dönem dönem düzeliyordu cildim ama çok geçmeden yine patır patır sivilce döküyordum. Stres de çok önemli bir faktör tabiii. Hem iktisat hem hukuk okuduğum için bir de derece yapcam diye kastığımdan oldukça sıkıyordum kendimi. Gelin görünki geçmedi bunlar ve her aknelinin makus talihidir bana da o malum ilacı yazdılar:KK43:

ROACCUTANE' ı yaklaşık 4 ay kadar kullandım. Çok şükür kullandığım dönemde karaciğer fonksiyonlarımda bir bozulma olmadı (ALT, AST) Kolestrolümü biraz yükseltti ama odada düzeldi bırakınca. Dudaklarıma hergün düzenli bepanthene merhem sürdüm, silikonlu gibi oldu dudaklarım. Hoşuma da gitmedi değil: )Neyse sonuç olarak bebek gibi bir cilt kaldı geriye. Az da olsa sivilce izlerim vardı. Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ,birkaç leke kremi ile ondan da kurtuldum. O kadar mutluydum ki tekrar eski sağlıklı cildime kavuştuğum için. Yüzüm yeniden gülmeye başladı. Yüzümü tekrar acımdan yıkayabilmek, hergün birsürü krem sürmek zorunda kalmamak, tekrar makyajsız arkadaşlarla sosyal ortamlarda bulunabilmek, erkek arkadaşımın elini cildimde gezdirmesi (eskiden dokundurtmazdım bile); bunlar çok güzel duygularmış gerçekten.

tüm yazını merakla okudum. bende aynı durumları yaşadım ne güzel sen sonuç alabilmişsin fakat benim roaccutan tedavisi 6 ay sürdü süper düzeldi 3 ay geçti bıraktım yeniden çıktı hemde dad kötü bir şekilde her gittim doktor aynı tedaviyi veriyor kremler jeller ilaçlar ben en son aşamaya kadar gittim. ve hiç bir doktor detaylı bakmıyor tahlil felan hikaye acıbademe gitmedim onlarda herşeye para alıyor fazlasıyla. ama senin yazını okuduktan sonra gitmeyi düşünüyorum parasında degilim artık yap boz gibi oldum deneme tahtası çok sıkıldım..

tüm yazını merakla okudum. bende aynı durumları yaşadım ne güzel sen sonuç alabilmişsin fakat benim roaccutan tedavisi 6 ay sürdü süper düzeldi 3 ay geçti bıraktım yeniden çıktı hemde dad kötü bir şekilde her gittim doktor aynı tedaviyi veriyor kremler jeller ilaçlar ben en son aşamaya kadar gittim. ve hiç bir doktor detaylı bakmıyor tahlil felan hikaye acıbademe gitmedim onlarda herşeye para alıyor fazlasıyla. ama senin yazını okuduktan sonra gitmeyi düşünüyorum parasında degilim artık yap boz gibi oldum deneme tahtası çok sıkıldım..

Ah cnn ya az önce cilt doktorundan geldim biliormusun yazimin sonunu getirmeye zamanim olmadi ama kisacasi benim de akneler geri döndü.inan psikolojim bozuldu artik.dilersen senle özelden konusup dertlesmeyi cok isterim hem tecrübelerimizi de birlikte paylasiriz

benim de sivilce sorunum ergenlikte başladı, 30 yaşıma kadar devam etti. çok doktora gittim lise dönemimde, biraz düzelip hemen bozuldu hep, sonra ümidi kestim bıraktım tedaviyi kabullendim bu halimi evlendim çocuk vs.. sadece hamileyken düzeldi sonra yine aynı 30 yaşıma kadar bu böyle devam etti. geçen sene ibrahim saraçoğlunun maydonoz ve lavanta kürünü yaptım(tarifi kendi sitesinde var, satılan kürden almadım, bitkiler kısmında tarif ettiği gibi kendim kaynatıp içtim kolay bişey) ve çok ciddi düzelme oldu cildim de, şimdi normal bir kadın gibiyim işte, regl dönemi 1-2 minik sivilce oluyor diğer zamanlar normalim, artık ergen suratı gibi sivilce içinde değilim çok şükür. düzenli bakım vs.. yapmıyorum, üşengeçim biraz yoksa yaparsam bebek gibi de olur.

X