Hay ağzınla bin yaşa Mune.
O evlerinde titizlikten kırılan temizlik abidelerini sokaklarda görüyorum ben.Çocukları yeri,arabayı,kediyi elledi diye ıslak mendille ellerini silip mendiller yere atanları mı dersin...Ne yapıyorsun desen uyarsan anında şarlayacaklar ondan bişey de diyemiyorsun...
Geçen yaz Kuşadasında sahilde orkid gördüm ya hadi çocuk bezini geçtim diyorum.2-3 gün denize giremedim...
O gelişmekte olan ülkeyiz hikaye ya.Biz az gelişmiş bir toplumuz.Biz kendimize fayda sağlayana bağlı olan bir toplumuz.
Hiç kusura bakmasınlar, konu çevre ve doğa olunca gördüklerimi söylerim, çocuklarını da öyle yetiştiriyorlar maalesef, o çocuklar yedikleri içtiklerini yerlere ata ata yürüyor sokakta, sen öğretmensin, okulunuzda tuvaletle ilgili şikayetler geliyor mu bilmiyorum ama kızımın daha önce okuduğu okulda wc hakkında çok şikayetler alıyorduk hizmetlilerden, çocuklar sifonlara bile neler tıkıştırıyordu, çocukların böyle olmasına sebep ebeveynlerdir, okuldaki wc için tek söz etmezler ama evlerinde titizlikten koltuğa bile oturtmazlar çoluk çocuklarını.
Her dakika kendilerini överler şöyle titizim böyle temizim diye, birgün unutmam kızım ufak, göz kontrolü için bir kliniğe gittim, çocuk bu tabii, çok afedersin tuvaleti geldi, görevli hanıma tuvaletin yerini sordum, kadıncağız tuvaleti temiz bırakmayanlar yüzünden kilitlemek zorunda kalmış, anahtarını verdi, lütfen çaktırmadan girin ve tuvaleti bulduğunuz gibi bırakıp kapıyı tekrar kilitleyin, anahtarı bana getirin dedi, inan utandım.
Ağaç yaşken eğilir, çocuklara sadece evlerinde temiz olup dikkat etmeyi öğretmek yetmez, çevre duyarlılığı, doğa ve hayvan sevgisi de küçükken aşılanır. Ağacı dalı kırılacak odun, hayvanı taş atılacak varlık, denizi wc yapılacak su birikintisi, çevreyi belediyenin temizlemesi gereken alan olarak görürsek, ne çevre kalır ne doğa.
Bugün Bodrum'da dalgıçların ve çevrecilerin denizden çıkardıkları çöplerle ilgili haberleri seyrettim, o kadar çok çöp çıkartmışlar ki belki utanan olur diye sergi haline getirmişler.
Şu çevre kirliliğinin binde birini Avrupa ülkesinde yapsa ya bizim millet, yapamazlar, cezası var. Avrupa'da kurallara kayıtsız şartsız uyarlar daha sınır kapısından girerler başlar kuralsızlıklar.
Yalansa yalan desinler, Avrupa'da hız sınırlarına uyarlar, sınır kapısından geçer geçmez basar gaza, sollama yapar, orda yerlere çekirdek çöpü bile atamaz, burda yerlere tüküre tüküre bir hal olur.
Burda İngilizler bile alıştı Türk geleneklerine. İngiltere'de sahiplendiği köpekleri sokağa terk edemez, burda önce sahipleniyor sonra ülkesine dönerken sokağa terk ediyor, hemde ne cins hayvanlar, görsen için acır.
Biraz duyarlı olalım, doğa bize bahşedilen mükemmel bir hazine, bu hazine kendi kendine değil bizim elimizle yok oluyor.