akdeniz anemisi

rabiyasin

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Şubat 2008
548
2
arkadaslar akdeniz anemisi hakkında bilgisi olan varmı bebişim için sorun olmaz umarım sizin de cevrenizde akdeniz anemisi ama tasıyıcı olarak varmıydı bilginiz varsa belirtin lütfen hamişler :uhm:
 
Merhaba rabiyasin, ben bir iki şey biliyorum ama tam emin değilim, bebek kızsa problem olmuyor fakat erkek çocuksa bebek anemi hastası olarak doğuyor diye duymuştum.erkeklere genetik olarak geçen bir hastalık diye biliyorum, sırf bu yüzden bir tanıdığım hamileyken eğer erkekse bebeğini aldıracaktı neyseki kızmış bebek.Ama belki onun boyutu farklıdır arkadaşım onun ailede tüm erkeklerde vardı.Her hastalığın türlü türlü dalları var dedim ya beli seninki öyle değildir, doktoruna sormanı tavsiye ederim.
 
Akdeniz anemisi ya da tıptaki adıyla Talasemi; Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne-babasından ”Beta Talasemi” geninin sirayetiyle kalıtımsal olarak geçen bir çeşit “kansızlık” hastalığıdır.

Anemi (kansızlık) oluşmasına neden olan etmen, kanda alyuvarların yapısında yer alan “hemoglobin” maddesinin yapımındaki kusurdur.

Hastalığın esas olarak iki apayrı şekli vardır. Talasemi Major ve Talasemi Minör.

Talasemi minör, major’a göre çok daha hafif seyreder. Bireylerdeki tek bulgu sadece kansızlıktır. Kişiler sadece halsizlikten şikayetçidirler. Hatta bazıları evlenme işlemlerinde yapılan zorunlu kan testine kadar hastalıklarını bilmez. Bu gruptaki hastalarda yapılan tahlilde, serum demir düzeyi normal veya artmıştır. En çok görülen kansızlık çeşidi olan ve bu hastalıkla en çok karıştırılan [[Demir eksikliği anemisi]]’nde ise demir azalmıştır.

Talasemi Major (Cooley anemisi) Talasemi Major hastalığın ağır seyreden şeklidir ve bir diğer ismi de Cooley anemisidir. Çoğunlukla bebek daha 6 aylıkken birdenbire başlayan ağır kansızlık sonucu kalp yetmezliği gelişir. Bunun olmaması için düzenli olarak sık sık kan nakli yapılmalıdır. Kan nakli yapılmazsa hasta birkaç senede ölür. Kan nakli yetersiz yapılırsa kemik iliğinin aşırı kan yapması sonucu harap olan kemiklerde kırılmalar olur, çocuğun yüz şekli değişir.

Yüz şeklinin değişmesi şu şekildedir: Burun kökü çökük, alın ve elmacık kemikleri çıkıktır. Üst dişler öne fırlamıştır. Baş dört köşe şeklini alır. Dalak ve karaciğer büyür. Boy kısa kalır. Çocuk ergenlik çağına giremez. Kan nakilleriyle vücutta biriken aşırı demirin yol açtığı kalp problemleri (myokardit, kalp yetmezliği vs.) ileri yaşlarda çoğunlukla ölüm sebebidir. Hemoglobin elektroforezi tahlilinde; normal yetişkin insanlarda bulunmayan, ancak bu hastalıkta % 50-90 vakada görülen ve bir çeşit hemoglobin olan HbF’in kanda bulunması tanı koydurucudur.

Hem anne hem de baba Akdeniz anemisi taşıyıcısı (Talasemi Minör) ise doğacak çocukların Talesemi Major olma olasılığı % 25, taşıyıcı olma olasılığı % 50 olacaktır. Ancak % 25 olasılıkla çocuk normal olacaktır.
 

teşekkür ederim sedacım benimde kızım olacak hayırlısı ile inşallah bir sorun yasamayız cnm Allahım yardımcımız olsun hepimizin bebişlerimizi saglıkla dünyaya getiririz inşallah arkadasım a.s.
 
Benim eşimdede akdeniz ateşi çıktı .Oda dna bozukluğuymuş ve aileviymiş evlenirken bilmiyorduk.Şimdi 7 aylık bir oğlum var. Korkuyorum ama ne olursa olsun o benim canım kanım karnımdada olsa aldırmazdım. Onun için elimden gelen herşeyi yaparım hatta daha fazlasını inşaaallah taşıyıcıdır. İleridede çaresi bulunur.
 

cnm benim Allahım yardımcımız olsun bende akdeniz anemisi tasıyıcısıyım inşallah bebişim için bir sorun olmaz arkadasım meleklerimiz Allaha emanetler saglıklı bir sekilde dünyaya getiririz inşallah a.s.a.s.
 
benimde melegim su anda 4,5 aylık Allahım yardımcımız olsun hepimizin onlar bizim umudumuz olacak hayırlısı ile dua ile arkadaslarım :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…