- 1 Mayıs 2014
- 93
- 53
Vakıf üniversitelerinde işleyiş nasıl bilmiyorum. Devlet üniversitelerinde iki seçenek var: 1) yüksek lisans ve doktorada araştırma görevlisi olarak çalışmak ve doktora bittiğinde öğretim üyesi kadrolarına başvurmak, 2) meslek yüksek okullarında öğretim görevlisi olarak çalışmak. Araştırma görevliliği için ales, not ortalaması, yds notları ve başvurduğunuz bölümün sınavı yapılır. Kadro ya 50/D ya da 33/a'ya tabiidir. 50/D yüksek lisans ya da doktora bittiğinde kadronun da geçerliliğini kaybetmesidir. 33/A ise kalıcıdır ama son zamanlarda gördüğüm kadroların hemen hepsi 50/D. Peki yüksek lisans/doktora bittiğinde işsiz kalınacaksa, bu kadro ne işe yarar derseniz, yüksek öğretiminizi burslu yapmış gibi olursunuz+öğretim üyesi kadrolarına başvurmak için belirli bir süre akademik tecrübe istenir, o tecrübe için kullanılır. Meslek Yüksek okulunda öğretim görevlisi olmak için ya yüksek lisans yapmanız ya da 2-10 yıl mesleki tecrübenizin olması gerekir. Bazı üniversiteler bu iki kriterin de sağlanmasını beklerler, meslek yüksek okulunun inisiyatifindedir. Burada alacağınız kadro kalıcıdır, hiç yükselmeden emekliliğe kadar öğretim görevlisi olarak kalabilirsiniz. Çalışma koşulları da biraz çalıştığınız üniversiteye göre değişiyor. Bütün gün Candy crush oynayan araştırma görevlisi arkadaşlarım da var. Size başarılar dilerim :)
Son düzenleme: