Akademik kariyer derdim

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.547
Merhabalar, ünlü ve köklü olmayan, kendi çapında sıradan bir üniversitenin İktisat 4. sınıf öğrencisiyim. Güle oynaya 3 sene üniversite hayatı yaşadık şimdi sıra geldi ciddi konulara. Akademik kariyer hakkında ne düşünüyorsunuz, özellikle akademik kariyer yapmayı seçmiş olanlar varsa aranızda tavsiye eder misiniz? Hangi aşamalardan geçmek gerek bunun için? Özel sektör kadar yıpratıcı olur mu? Henüz iş hayatında neye yöneleceğime karar verebilmiş değilim, tavsiye ve fikirleriniz, deneyimleriniz benim için önemli.
 
konuyla ilgili çok bir bilgim yok açıkçası ama okulda hocaların peşinde elinde hocanın kitapları ve kahve fincanıyla dolaşan asistanı görünce onun adına çok üzülmüştüm.sanırım ilerleyebilmek için bir dönem hocanın ayak işlerine koşturmak gerekiyor.
 
Ben akademik kariyer yapiyorum. Bircok sey var anlatabilecegim ama oncelikle senin hayattan beklentin onemli. Isten beklentin ne olacak? Hayatini kapsamasi mi mesai bitince bitmesi mi? Zorluk mu rahatlik mi? Para mi, prestij mi gibi bir cok konuda kafanda birseyler belirledikten sonra aklina takilan seyleri yanıtlabilirm
 
Asistanlık dönemi hocaların ayak işlerini yaparak geçiyor ama tam olarak detay veremesem de şimdi şöyle bir fırsat var,yüksek lisansını yapıp yds ile direk öğretim görevlisi olarak atanabiliyorsun.Akademik araştırmalar öyle çok kolay şeyler değil ama ne olursa olsun özel sektör kadar yıpratıcı olamaz.Yazın kafadan 2-3 ay tatilin var mesela,haftada maksimum 4 gün derse girersin ki o bile olmuyor çoğu hocada.Bence rahat yani aklına yatıyorsa şansını dene derim.
 
Maaş durumu falan nasıl peki? İşin o yönünden de bihaberim.
 
Ben akademik kariyer düşünüyorum. 3.500 ile basliyorsun arastirms gorevlisi oldugunda.
 
Bir akademisyen olarak cevap veriyorum. Haftanın bir iki günü giderim yazın 2-3ay tatil var diye umut etmeyiniz. Mesai saati uygulaması sıkı olan yazın sadece yıllık izninizle tatil yapabildiğiniz kurumlar var. Ayrıca akademisyenlik fedakarlık isteyen severek yapılabilecek sürekli kendinizi geliştirmeniz gereken araştırma hevesiyle yapılabilecek bir meslek. Devlet memuriyeti olarak düşünmemek gerekir.
 
Akademisyenim.
Yazin 2-3 ay tatili duyunca guldum, 2 hafta tatil yapsaniz sukredersiniz. :) Ogrencilere tatil olur akademisyenler calismaya devam eder, ilkokul lise gibi degil yani.
Hocalarin ayak isine kosmak belki 20 sene once oyleydi ama artik profesorler de asistanlar da degisti. Benim universitemde hocaya cay goturme ozel islerine kosma hic gormedim. Ama mesela kendi bilgisayarini kullanmak ister, dersinden once gider amfiye bilgisayar ve projeksiyonunu kurarsiniz. Poster sunumu olur, taslagini hazirlamasina yardim edersiniz. Bu kadarinin fazla oldugunu sanmiyorum, ozel sektorde patronunuza bu kadarini yapmiyor musunuz sanki?
Koklu olmayan universitelerden cikip buyuk universiteye gitmeyi dusunuyorsaniz kendinizi ispat etmek zorunda kalirsiniz akademik kurula. Kendi universitenizde devam etmek en kolayidir her zaman.
Akademisyenlik ozel sektorden kacmak icin yapilacak bir meslek degil gercekten butun enerjinizi yoneltmeniz gerekiyor. Ayrica taht oyunlarinin en cok yasandigi meslek grubudur surekli arkanizi kontrol etmeniz gerekir.

Dil puaniniz, ALES skorunuz var mi? Ilerlemek istediginiz alana karar verdiniz mi, niyet mektubu yazabilecek seviyede misiniz? OYP mi dusunuyorsunuz, disaridan mulakat mi? Bunlara karar vermeniz cok onemli.
Ayrica hemen akademisyen olamiyorsunuz OYP olmazsa yuksek lisans yaparken bir yandan da kadro acan universiteleri takip etmeniz gerekli.

Ilk aklima gelenler bunlar, sormak istedikleriniz varsa cevaplayabilirim.
 
Özel üniversitede tabi ki 2-3 ay tatil olmaz.Kendi üniversitemdeki akademisyenler için söylüyorum,yaz okuluna kalmazsa 2 ayı rahat var.Ayrıca hepsi derslerini 3-4 güne toplayacak şekilde ders programını ayarlıyorlar.Ders saatleri dışında da öyle deriiiin akademik araştırmalara dalanı görmedim,çay içip lak lak yapıyorlar ya da okulda işi biten çıkıp gidiyor erkenden.Artık o kişinin kendi içindeki istekle alakalı bi durum.Yine kendi bölümümde asistanlar hocalar için çeviri yapmak,derste sınıfa bilgisayarı getirip kurmak,sunum listelerini hazırlamak vs gibi işler yapıyor ama başka bölümde yüksek lisans yapan bi arkadaşım hocayla beraber kiralık ev bakmaya gitme durumunda bile kalmış,yani karşılaşacağın angaryanın seviyesi birlikte çalıştığın hocanın insafına göre değişir.
 
Öyle şeyler ben de duydum ama gözümle hiç görmedim. Bizim okulumuzdaki asistanlarla ilgili duyduğum tek şey bazen sınav sorularını hazırladıkları ve okudukları, puan verdikleri falan. Tabi bu ne kadar etiktir tartışılır.

Çok teşekkür ederim, sanırım ilk etapta düşündüğüm şey para faktörü. Ben birazcık ne iş olsa yaparım kafasında bi insanım aslında, detaya inmek gerekirse orta veya ortanın üstü, düzenli bir geliri olsun herkes ister ama yükselmek de önemli. Yani ben mezun olunca özel sektörde yükselme imkanımın olduğu bir işe girersem mesela yükselmek için elimden geleni yaparım, tabi yeni mezun insana ilk etapta verilen maaşlar çok düşük, nasıl desem; benim öyle ütopik düşüncelerim yok, çevremde çok fazla görüyorum işte 4 sene okudum, 1000 tl'ye mi çalışacağım ben diyenleri. Şartlar böyle maalesef.

Ben akademik kariyer düşünüyorum. 3.500 ile basliyorsun arastirms gorevlisi oldugunda.
Şu an öğrencisiniz sanırım, bölümünüz nedir?

Teşekkürler.

Ben de öyle olduğunu düşünüyorum, çok sağolun.

Elbette karar vermedim ama kafamda çok fazla soru işareti var, o yüzden buraya danışmak istedim çünkü bu tarz konularda bu forumun üyelerinin fikirlerine çok değer veriyorum. Zamanında okuldaki bir araştırma görevlisi sohbetimiz esnasında "bütün fırsatları değerlendirin, girebildiğiniz tüm sınavlara girin" demişti, akademisyenlikle ilgili sorularım olmasının sebebi de bu aslında biraz. Okulumuz yüksek lisans için YDS puanı istemiyormuş diye duydum arkadaşlardan, hatta bu yüzden bizim okulda yüksek lisans yapmak isteyen bile var. Okulun öğrenci profiline genel anlamda baktığımız zaman zaten birçoğu İngilizce konusunda sorun yaşıyor, 1. sınıfta verilen temel İngilizce dersinden (bildiğimiz ilkokul İngilizcesi) okulun yüzde sekseni kalıyordu, kalmaya devam ediyorlar.
Düzenleme: Okulumuzda YDS zorunlu değilmiş ama varsa da başarı ortalama puanını artı yönde etkiliyormuş.

Ben bizim danışman hocayı okulda bir türlü bulamadığım için Farabi yapmaktan vazgeçmiş insanım. Kendisini nihayet yerinde bulduğumda ise başvuru tarihleri geçmişti. :)

akademisyenlik aa tatili bol maaşı iyi özel sektöre göre kolay vs gibi sebeplerle yönelenecek bir iş değil bu yüzden istiyorsanız işiniz zor
Teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
nerede kafadan tatil var 3_4 ay? Izin yonetmeliginde 657 ye tabiyiz iznim sadece 20 gun senede. Ve esim normal memur, cani ne zaman istese alir o 20 gunu, ben sadece temmuz agustos ta izin kullanabiliyorum. Akademik yil bitmeden izin kullanilmiyor, ogretmenlikle karistirmayin
 
Birşeyle karıştırdığım yok ben kendi üniversitemde şahit olduğum durumu anlattım.
 
Akademik kariyer hakkında hiç bir fikrim yok ama kıyaslama yapabilmen için banka sektörü hakkında bilgi vereyim. Genelde genel yetenek sınavı +mülakat ile alıyorlar. İşbankasının düz memurluğu brüt 1500 + bir miktar ikramiye alıyorlar her ay ama çok yüksek birşey değil o. 15 gün izinle başlıyorlar max. Izin 23 gün. En düşük dil tazminatı -2. Dereceden, 3. Derece kalkmış- 1480 kambiyo tazminatı 800. Kasadaysan bir de kasa tazminatı var ama çok stresli ve sıkıcıymış mesai saatleri de sarkabiliyormuş. 3 yıl sonunda yetkili sınavına girebiliyorsun yine 800 civarı bir tazminatı ve tazminatsız maaşın belli bir limitin üstünde olma durumu var. 5 yıl yetkili kaldıktan sonra 2. Müdürlük sınavına girebiliyorlar. Yine maaş artışı, tazminat + jestiyon var. Ortalama üstü ticari bir şubedeysen 20.000 civarı jestiyon alabiliyorsun yıllık, müdür olduğunda 70.000 civarı jestiyonun orta segment şirket araban oluyor. Müdür olmak için sınava değil, 2. Müdürlerin kıdem sırasına ve niteliklerine bakılıyor. Büyük şehirlerde talep/kadro oranı dengesiz olduğu için müdür olmak için beklemek gerekebiliyor ancak gözünü karartıp yurtdışı şubelerine anadolu illerine filan tercih yaparsan işe başlama tarihinden 10 yıl sonra müdür konumunda olabilirsin. -En azından 10 yıl önce işe başlayanlar olabilmiş, bir on yıl sonra ne olur bilemeyiz tabi- yetkililik vs. Sınavlı yükselmeler yine kadroya bağlı mesela geçen yıl istanbulda 100 kişilik yetkili kadrosu açılmış, ama kpssye kıyasla şöyle bir güzelliği var. Mesela 80 baraj ama o yıl çok fazla 80 üstübaşvuran olduğu için 80le atanamadın. Barajı geçtiğin için yükselmek istediğin ünvanın tazminatının %50sini alabiliyorsun.
 
Son düzenleme:

iş bankasında düz memurlar brüt 1500 mü alıyorlar. nettir bence o ya. çok düşükmüş. şaşırdım. düz memurlar kimlerden oluyor. iş bankasında çalışan tanıdıklarım var da hiç bilmiyordum maaşlarını merak ettim.
 

ben de size bir şey sorabilir miyim? şimdi araştırma gör.liği için üniversiteler sıralama yaparken yds puanını, ales puanını, ortalamayı ve bilim sınavı puanını dikkate alıyorlar ya. bu bilim sınavı tam nasıl oluyor?

mülakat demişsiniz ya? bazı üniversiteler mülakat mı yapıyorlar? benim bildiğim bazıları normal kağıt kalem sınav yapıyorlar da acaba sonrasında mülakat da yapıyorlar mıdır?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…