Aileyi kenetleyen unsur

BenDenizYildizi

Guru
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2006
3.385
20
İş bölümüyle hazırlanan bir sofrada birlikte kahvaltı yapılması aile bağlarını güçlendiriyor. Uzmanlar bu birlikteliğin çocukların ruhsal gelişimini de olumlu etkilediğine dikkat çekiyor
5963.jpg

İş bölümüyle hazırlanan bir sofrada birlikte kahvaltı yapılması aile bağlarını güçlendiriyor. Uzmanlar bu birlikteliğin çocukların ruhsal gelişimini de olumlu etkilediğine dikkat çekiyor.

Beslenme uzmanları, günün en önemli yemeği olmasına rağmen kahvaltının en çok aksatılan öğün olduğunu ifade ederek, bu öğünün insanın güne zinde başlamasını sağladığını belirtiyor. Kahvaltı yapılmamasının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde algılama zayıflığına ve dikkat eksikliğine yol açtığını ifade eden uzmanlar, birlikte hazırlanmış bir sofrada yapılan kahvaltının ayrıca aile bağlarını daha da kuvvetlendireceğine dikkat çekiyor.

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevlüde Baş, öğünlerden en önemlisinin sabah kahvaltısı olduğuna dikkat çekerek, "Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer.

Bu süre içinde vücut, besinlerin tümünü kullanır, eğer kahvaltı yapılmazsa bu süre daha da uzayacağından besin öğesi eksiklikleri ortaya çıkmaya başlar. Beyin için gerekli enerji oluşturulamadığından dikkat eksikliği ve algılama zayıflığı, yorgunluk, baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşılır." dedi.

Kahvaltı yapmayan çocuklarda okul başarısının düştüğünü, dikkatin azaldığını, algılamanın zayıfladığını bildiren diyetisyen Mevlüde Baş, kahvaltı yapmayanların uzun süre aç kaldığı için vücuttaki depoların yıkılmaya başladığı, bunun sonucunda da çeşitli hastalıklar görülebildiği uyarısında bulundu. Meram Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu psikolojik danışmanı Agah Kıreker ise anlama, odaklanma ve verimli bir şekilde çalışma üzerinde kahvaltının çok büyük etkisi bulunduğunu belirtti.

Şehirleşmeyle beraber insan hayatının çok hızlı akmaya başladığını aktaran Kıreker, "Daima bir yerlere yetişmeye çalışmakla meşgulüz. Bu yoğunlukta çocuklarımızla ilgilenmeyi unutuyoruz, doğal olarak aile bağlarımız gevşiyor. Bu noktada kahvaltı aile bağlarımızı güçlendirme adına önemli bir fırsat. Kahvaltının aile huzurumuza ve çocuğumuzun ruh sağlığına katkısı büyüktür." dedi.

Birçok çocuğun kahvaltı yapmadan okula gittiğini dile getiren Kıreker, "Okul kantininden temin edilen hazır yiyecekler kahvaltının yerini almış durumda. Bu çocukların da kolayına geliyor; ancak dengesiz beslenme sonucunda dikkat eksikliği, öğrenme sorunları, obezite, güçsüzlük ve bunlarla gelen akademik başarısızlıklar ortaya çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.
haber7
 
X