• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Aile/mahalle baskisi, giyim kusaminizi ne derecede etkiliyor ?

Istanbulwoman

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Mart 2011
75
0
86
İstanbul
Ben, bu konuda ailesel acidan sansliyim. Ailem hemen hemen hic karismadi giyim tarzima....e ama ben de yerine ve zamanina gore kendime bazi sinirlamalar koydum/koyuyorum. Asiri olarak nitelendirdigim tarzda takilmam (orn. sehirde asiri kisa sort/etek).

Ama, istedigim seyi giyebilme konusunda ben pek etrafi takmam genel anlamda. Bu acidan zaten sansliydim.....Bati Avrupa'da yasadim cok sene....Turkiye'de ise hep 'liberal' yerlerde oturdum. Evet, tabi ki liberal yerlerde bile bazilari mesela mini etege ters ters veya adeta yercesine bakiyorlar. Ama, tinmiyorum :)

Kisinin kendini guvende hissetmesi onemli ama tabi. Mesela Istanbul'da Fatih'te gece vakti mini etekle takilmam herhalde ama gunduz vakti o sekilde gidebilirim oraya (asiri kisa olarak gormedigim bir miniyle tabi). Yani, baskalarinin kendi ahlaki degerlerinin beni etkilemesine izin vermem ama is kisisel guvenligime gelince, durum farkli olur.

Unutmayalim, kizlar....mahalle baskisinin bizi etkilemesine ne derece izin verirsek, bazi muhafazakar kisiler/odaklar da o derece cesaretleniyor ve genel anlamda baski artiyor.

ben muhafazakar diye tabir edilen kesimdenim belirtmek istedim:65:

ama kimsenin giyimi kuşamı beni ilgilendirmez
kimse de benimkiyle ilgilenemez

mahalle baskısına gelince de çok saçma ama nedense hep dinini yaşayan insanlar baskı yapıyormuş gibi konuşulur ama baskı her yerde var
fatih'te mini etekle dolaşmak bakışları size çevirir belki ama kadıköy'de de pardesüyle ya da çarşafla dolaşmak aynı sonucu doğurur

bu tür konuların ömrü kısa oluyor muhtemelen de kapatılır yakında
ilk yorum da benden olmuş olsun bari:6:

ben muhafazakar diye tabir edilen kesimdenim belirtmek istedim:65:

ama kimsenin giyimi kuşamı beni ilgilendirmez
kimse de benimkiyle ilgilenemez

mahalle baskısına gelince de çok saçma ama nedense hep dinini yaşayan insanlar baskı yapıyormuş gibi konuşulur ama baskı her yerde var
fatih'te mini etekle dolaşmak bakışları size çevirir belki ama kadıköy'de de pardesüyle ya da çarşafla dolaşmak aynı sonucu doğurur

bu tür konuların ömrü kısa oluyor muhtemelen de kapatılır yakında
ilk yorum da benden olmuş olsun bari:6:

Siyaset yasak forumda, evet ; ama neticede bu ve benzer konular hepimizin gunluk/sosyal yasantisini ilgilendiren konular ve o yuzden, siyasete pek dalmadan konusulacaksa, konunun kapatilmayacagini umuyorum. Hem tartismaktan korkmamaliyiz ; hakaret olmadigi surece sorun olmamali ve eger hakaret edilirse de hakareti eden o kisiye yaptirim gelmeli (mesela forumdan uzaklastirma)...ve, konunun tartisilmasina zarar gelmemeli....dusuncelerim boyle :)

Sevgili Arim : 'baski' derken sadece mini etek, kisa sort vs giyinenlere degil mesela turbanli arkadaslara karsi olan baskidan da soz ediyorum tabi. Bu arkadaslara olan baski ve gorsel taciz de cok yanlis bana gore.

Ama,simdi durust ol :) : Turkiye genelinde, turbanli ve pardesulu sekilde takilan kadinlar mi daha cok baski ve gorsel tacize maruz kalir.....yoksa mini etekle takilan kadinlar mi ? Sanirim cevabini sen de cok iyi biliyorsun :)

Bu konuda aklima su geldi bir de : Ben, mesela mini etek giyince, sadece abazan veya tutucu erkeklerin degil, bazen tutucu hemcinslerimin de gorsel tacizine maruz kaliyorum....bu da uzucu bir gercek.

Ben kapalı değilim, ama çok muhafazakar bir muhitte tam kapanmasam da biraz daha az dikkat çekecek şekilde giyinmek uygun olur diye düşünüyorum. Herkes yerlere kadar uzun etek giyiyorsa mini ne kadar az mini de olsa dikkat çeker, ama biraz diz altı o kadar göze batmayabilir belki. Çoğunluğun açık olduğu yerde, kapalı birini görmeye ben yaşım itibariyle belki, daha alışığım. Ama tercih edilen renkler çok göz alıcı renkler olunca açıkların arasında kapalı bir insan tüm dikkatine üzerine çekebiliyor.

Bu tam mahalle baskısı olarak mı adlandırılmalı ondan çok emin değilim. Bana değişik olan dikkat çekiyor gibi geliyor. Her iki kesimden de baskıya maruz kalan da, baskı uygulayan da vardır tabi ki. Ama, maalesef hayatın hangi konusunda baskılar yok ki?

Oturduğumuz yer bölge olarak iyidir fakat semt olarak çokda iyi olduğu söylenemez
Giyim kuşamımda ölçülü davranmaya çalışıyorum
Kimse bana karışamaz deyipte tüm bakışları üstüme toplama cesaretine sahip değilim henüz

mahale baskısı yok ama diyelim kadın genel olarak şalvar ve başörtüzü takıyorsa sen ise pantalon
giyiniyorsan seni direkman dışlıyorlar çünkü farklı olduğundan

Back