• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Aile Bakanı Ayşenur İslam: Çocuk nikâhlarının çoğu masumane

ispanakliborek

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2012
10.762
12.403
298
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, çocuk gelinlerle ilgili 'Kimse kötülük olsun diye çocuğunu evlendirmez, çoğu masumane. Bilinci artırmalıyız' dedi
T24
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, çocuk gelinlerle ilgili “Kimse kötülük olsun diye çocuğunu evlendirmez, çoğu masumane. Bilinci artırmalıyız” yorumunu yaptı.
Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre, önceki gün doğum gününü kutlayan ve gazetecilerle bir araya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, gündeme gelen çocuk yaşta evlilikler konusunda bakanlığının neler yapacağını anlattı.
“Çocuk gelinler demeyi tercih etmiyorum, çünkü bu problemi sempatikleştirmek, biraz içselleştirmek gibi geliyor. Bunun adı çocuk yaşta evliliktir” diyen İslam şunları söyledi:
“Kanunlarımıza göre evlilik yaşı 18’dir. Çok özel şartlar varsa bu yaş, mahkeme kararı ile bir yaş geriye çekilebilir. Kanun bu manada sorunsuz aslında. 15 yaşın altındaki çocukların evliliği yasalara göre evlilik kabul edilmiyor. Cinsel suçlar ve çocuk yaştaki bireyi istismar kapsamına girebiliyor. Bu kanunsuz evliliğe sebep olanlar da suç işlemiş sayılıyorlar. Anne, baba, resmi olmayan nikâhı gerçekleştirmiş kişi bu suça ortaklık etmiş oluyorlar. Çocuk yaştaki kimseyle evlenen kişiyle birlikte sorumluluğu paylaşıyorlar.”

[h=2]‘Çocuk nikâhlarının çoğu masumane'[/h]
“Beklentimiz çocuk yaşta yapılan evliliklerin yoğun olduğu yerlerdeki vatandaşlarımızla sıkı ilişki içinde olan imam, öğretmen, muhtar, belediye başkanlarımızın bu konuya eğilmesi ve toplumsal bilinç oluşturulması. Resmi olmayan nikâhları kıyan kişiler sadece imamlar değil. Herhangi bir kişi bu nikâhı kıyabilir. Ama böyle bir eylem içinde bulunan kişiye verilecek ceza belli. Fakat tespit edilmesi gerekiyor. Bu nikâhların çoğu masumane kıyılıyor. Kendi kızını çocuk yaşta evlendiren annenin de çocuk yaşta evlendiği için bunu normal sandığını görüyorsunuz. Kimse çocuğuna kötülük yapmak istemez o nedenle bilincin artırılması gerekiyor.”

Kaynak : http://t24.com.tr/haber/aile-bakani-islam-cocuk-nikahlarinin-cogu-masumane/248668

evet evet çok masumane:50:
polyanna bir bakanımız oldu.hayırlı olsun bizlere:51:

Hı hı evet peşinden gelen ölümler de masumane
Özgür olamamaları da masumane tabiki canım dünyaya baktığı pembe gözlüklerini çıkarsa görür. :19:

masumhane olan bu nikahlardan önce, kız çocuklarının babası başlık parası alıyor. buna da masumhane çocuk tacirliği diyoruz.

Sayın Bakan'ın kullandığı masumane kelimesi hatalı bir sözcük seçimi olmuş, 11, 12 yaşında evlendirilen çocukların anneleri de küçük yaşta evlendirildiği için o yaşlarda evliliği normal zannediyorlar deseydi daha uygun olurdu sanki:ssz:

Çocuk evlilikleri masumane değil zira, kadınların çocuklarının evlendirilişine boyun eğişi söz haklarının olmamasından, törelere baş kaldıramadıklarından.

Bizler, devlet bu konuda konuşmayla birşey elde edemeyeceğiz, artık ivedilikle çocuk evliliklerine el konma, yasalar çıkarılma zamanı.

Iste algi olusturmak böyle birsey.

Konu;

Aile Bakani " Kendi kızını çocuk yaşta evlendiren annenin de çocuk yaşta evlendiği için bunu normal sandığını görüyorsunuz." dedi selinde de ele alinabilirdi.

Yada

Aile bakani: "Cocuk gelinler konusunda Bilinci artırmalıyız' dedi seklindede duyrulabilirdi.

Yada

Aile Bakani : " Cocularin evlendirilmesi, cinsel istismar sucudur ve anne, baba, resmi olmayan nikâhı gerçekleştirmiş kişi bu suça ortaklık etmiş oluyorlar" dedi, diyede duyurulabilirdi..

Yok ama Aile Bakaninin " Kendi kızını çocuk yaşta evlendiren anne de çocuk yaşta evlendiği için bunu normal sandığını görüyorsunuz. Bu nikâhların çoğu masumane kıyılıyor. Kimse çocuğuna kötülük yapmak istemez o nedenle bilincin artırılması gerekiyor.” sözlerinin icinden bir kismini kirpip haber basligi yapacasin ki baltalayabilesin, cünkü amac cocuk gelinler konusunun cözümünü istemek degil, amac Bakani karalamak...

Bu yüzden söyledikleri sözün, yaptiklari haberin hicbir önemi olmuyor iste...

Sayın Bakan'ın kullandığı masumane kelimesi hatalı bir sözcük seçimi olmuş, 11, 12 yaşında evlendirilen çocukların anneleri de küçük yaşta evlendirildiği için o yaşlarda evliliği normal zannediyorlar deseydi daha uygun olurdu sanki:ssz:

Çocuk evlilikleri masumane değil zira, kadınların çocuklarının evlendirilişine boyun eğişi söz haklarının olmamasından, törelere baş kaldıramadıklarından.

Bizler, devlet bu konuda konuşmayla birşey elde edemeyeceğiz, artık ivedilikle çocuk evliliklerine el konma, yasalar çıkarılma zamanı.

İyide Mune m zaten Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir(Fikrimce o bile erken).Devlet küçük yaşda evlendirilen çocukları korumaya almalı ya.Hadi erkekler feraset etmiyor bu yaşda bir çocukla evlenmeye davranıyor,aileler nasıl kıyıyor çocuklarına?

masumane kelimesi ne kadar yanlış kullanılmışsa, bunun kırpılıp başlığa taşınması da o kadar yanlış olmuş.

Ancak hala bir şeylerin bilgilendirme yapılarak çözüleceğine inanan bir kadın bakan, hangi dünyada yaşıyor acaba? Bu bilgisizlik değil suç. Hala bu suça ortak olmaya devam ediyorsunuz. anneler masum öyle mi? Annelere normal geliyor öyle mi? Sorun bakalım o annelerin söz hakkı var mı? Normal gelmese yapabilecekleri bir şey var mı?

Biz de diyoruz yıllardır, erkeğin kadına bakış açısıdır bu diye. Çocuklarınızı erken yaşta evlendirmeyin diye bilgilendirme yapana kadar erkeğini kadınını alın kökten eğitin.

Sadece 2011 yılında 20 bin aile, 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için mahkemelerde dava açtı.

Toplumun hassasiyet gösterdiği konularda ben istediğim gibi konuşabilirim de bir bakan ağzından çıkan her kelimeye dikkat etmek zorundadır...

Ama ne şiş yansın ne kebapçılık yapılırsa...hem konuyu eleştirmiş olayım hemde oy potansiyelim dursun diye yaklaşılırsa...her nabza hitap edilecek yumuşacık kelimeler seçilmeye çalışılırsa...

Başka sözüm yok...

Para karşılığında oluyor bu evlilikler genelde. Başlık parasıydı, hayvan verilmesiydi bi sürü şeyler.. Bilindiği üzere aile, bedavadan(!) vermiyor çocukları, kızlarını gelir kapısı görüp 'satıyor.'
Gelen yorum; çoğu masumane..

Bu ülke nereye gidiyor?
Çoğu masumane gibi bir şey düşünülmesi bile saçma..
Usha arkadaşım doğru söylemiş. Ağzından çıkana 1 değil; 11 kez dikkat etmesi gerekiyor.. Bakan ya güya..

Toplumun en büyük; kanamaya devam eden yarası 'masum' diye betimlenemez..

Çocuk yaşta bir evladın para karşılığı ya da töre gereği , istemediği belki kendinden yaşça çok büyük biri ile evlendirilmesi ''masum '' değildir elbette .

Geçen gün parkonun açtığı konuda da yazmıştım , bu çocukların anneleri de aynı düzen içinde çocuk gelin oldukları için , onlar için sistem böyle iken ( ki kadınlara sunulmuş bu sistem tamamen erkek dayatmasıdır , tercih yoktur ) bu sistem içindeki evliliklerde olağandır onlar için .Bakınız evlilik için sistem diyorum ne acı !

Olağan demek masum demek değildir .Bakan bence bu anlamda yanlış kelime seçmiş . O anne kızına bu geleceği hazırlayan erkeklere ses çıkarmazken , durumun normal olduğunu düşündüğü için ses çıkarmıyor . Hoş anormal olduğunu sezse bile buna ses çıkarma hakkı yok .

Bilinçlendirme yapılıyor zaten , yıllardır özellikle doğuda bu konularda çalışmalar var . Bilinçlendirme de yetersiz bir yol .

Artık devletin sazı tamamen eline alması gerek . Yasa koyduk , uyan uyar uymayan ceza alır . Ama bu yasaya uymayan bir çok evlilikten devletin haberi yok ki . Ancak Kader gibi öldürdüğünde haber alınıyor bu çocuklardan .

30 yaşındayken, 15 yaşındaki bir kızla evlenen cumhurun başı çektiği bir mecliste, bu konudaki yasaların ne kadarının değişeceği ve değişenlerin ne kadarının uygulanacağı, muallakta olan sorunsaldır.

evlenipte masum masum kardeş kardeşe yatan varsa çocuk evlilikleride masumanedir
masumane masumane o bebelere bir de bebe doğurturlar
her dakka bir ünzile daha kazanır ülke masumanece ne olcak
ya da her dakka bir kader kaybeder masumanece

bunu da savunan cıktı sırf akepeye laf dedirtmemek için

magdurum magdurum da magdurum

Biz istediğimiz kadar pedofiliye savaş açtık diye bas bas bağıralım.
Başımızda böyle bakanlar oldukça bir adım öteye gidemeyiz.

14 yaşındaki kızın inanılmaz dramı
İnanılmaz olay... Anne 14 yaşındaki kızını altın karşılığı 16 yaşındaki çocuğun ailesine sattı. 3 ay önce alıkonulup tecavüze uğrayan kız teyzesine haber verdi.

Türkiye'nin kanayan yarası çocuk gelinler... Siirt'te çocuk gelin Kader'in ölümü konuşulurken bir korkunç haber daha geldi. Bu kez adres Başkent Ankara...

Habertürk'ten Cemal Doğan'ın haberine göre korkunç çocuk gelin olayı Ankara'da yaşandı. 14 yaşındaki önceki gün teyzesini arayıp "Annem beni altın için O.K.'nın ailesine sattı. Kabul etmesem beni 38 yaşındaki birine verecekti. O.K. ile kalmaya razı oldum" dedi.

3 aydır alıkonulan ve tecavüze uğradığını belirten B.B. yardım isteyince teyze hemen polise haber verdi. Panikleyen aile kızı annesinin evine gönderirken anne, teyzeye "Sana ne" diyerek hakeret etti. Savcılık soruşturma başlattı.

Kaynak: Habertürk

Kimse kusura bakmasın, buna ortak olan kimsenin masum olduğuna, iyi niyetli olduğuna inanmıyorum, teknoloji çağındayız, intrnet yoksa en ücra yerde bile en azından radyo televizyon var

İyide Mune m zaten Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir(Fikrimce o bile erken).Devlet küçük yaşda evlendirilen çocukları korumaya almalı ya.Hadi erkekler feraset etmiyor bu yaşda bir çocukla evlenmeye davranıyor,aileler nasıl kıyıyor çocuklarına?

Elif ablacım,
ahhhh ahhh bu konu bir söyle bin ah işit türünden, yasalara göre öyle ama bu yasaları baltalayan cinsten bir madde var lise çağındaki çocuklar için, o madde diyor ki "evlenenler eğitimine açıköğretim lisesinde devam eder" liseye kaç yaşında başlıyor çocuklar?
Eğitim 12 yıldır diyorsun lakin öte yandan liseli çocuğa evlenme yolunu açıyorsun.

Devlet elbette küçük yaşta evlendirilmek isteyen çocukları koruma altına almalı fakat öte yandan da evlilik, eğitim vs gibi konularda da yasalar birbirini tutmalı ve ağır yaptırımlar olmalı.

Mesela resmi nikah olmadan dini nikah kıyılamaz deniyor ama sözlü, nişanlı, flört döneminde, 11 yaşında, 15 yaşında kızlara dini nikah kıyılıyor.
Belki o nikahları kıyanlar devletin yetkilendirdiği din adamları değil ama kıyılıyor mu ? Kıyılıyor, nikah dediğin resmisi de dinisi de 2 şahit gerektiriyor, şahitler ihbar edebilir, yasalar kararlı, yaptırımlar ağır olursa, gayriresmi dini nikah kıyanları şikayet, ihbar yolu açılırsa bir nebze olsun önüne geçilir.

Avrupa dediğimizde Avrupa özentisi deniyor ya, benim bir özentim yoktur ama takdir ettiğim yönleri vardır, İnsan heryerde insan, x ülkenin vatandaşı olmaları onları bizden daha üstün kılmıyor, tek farkları yasalarının ve yaptırımların ağır olması.
Örnek mi? Yaşadığım yerde sürekli yaşayan yabancılar var, ülkelerinde herşey kanunlara bağlanmış, köpeğini tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkardığında hayvanın pisliğini sokakta bırakamaz cezası var lakin gel gör ki burda köpeğini sokağa çıkarıyor ama temizleme ihtiyacı duymuyor, kendi ülkesinde hayvanını terk edemez ama burda yaz sezonu için evini korusun diye köpek alıyor, ülkesine dönerken o köpeği sokağa salıyor.
Ülkesinde havuza çıplak gireceğim diye diretemez, burda çıplak giriyor.
Yani herşey yasa demek ve bu yasaları kararlılıkla uygulamak demek, her ne konuda olursa olsun kanunların sıkı olması, yasal boşluk olmaması lazım.

Ve muhakkak eğitim, bilinçlendirme şart.

Masum kelimesi şu sıralar olur olmaz cümlelerin içinde kullanılmaya başladı.
Aile bakanı nasıl böyle bir açıklama yapabilir ?
Yıllardır bilinçlendirme çabaları var ama gel gör devlet el atmadıkça olmuyor.
Şimdi yeni bakanda öyle güzel masumlaştırıyor ki olayı çocuk yaşta evlenmeyenler utansın gibi...

Küçük yaşta evlenen çoğu anne çocuğunu da o yaşlarda evlendirmek istemez çünkü kendi o sıkıntıları çekmiştir çocuk çeksin istemez.
Neyin kafasını yaşıyorlar bugünlerde ?

Back