- 12 Temmuz 2006
- 35.019
- 30.377
- 60
Önce mdf obje iki kat açık bir renk ile boyanmalı, objenin boyutlarına uygun olarak kesilen (bildiğimiz, eczanelerden alabilirsiniz) sargı bezi zemine bolca dekupaj tutkalı sürülerek yapıştırılır. tutkalın iyice kuruması beklenir. (bir gece kadar) Kuruduktan sonra üzerine sulandırılarak antiquin sürülür ve nemli bez veya ıslak mendille gölgelendirmeler yapılacak şekilde silinir. Üzerine peçete dekupaj uygulanıp verniklenir.
Şimdi gelelim benim nasıl uyguladığıma.
Kutunun kapağını çıkardım.Sargı bezini kapak ölçüsünde kestim ve mdf üzerine gesso (benim kullandığım ev yapımı) sürdüm. Şimdi ne ki bu gesso diyenler için açıklayayım. Gesso yani tuval astarı bir çeşit akrilik boya yardımcısıdır. Sanatsal kırtasiyelerin akrilik yardımcıları reyonundan temin edilebilir. Akrilik boyaların kağıt, karton, tuval üzerinde verimli kullanılmasına olanak verir. Ben kendi gessomu kendim yapıyorum. Farklı malzemelerle farklı tarifler var. Benim ki şöyle; 1 ölçü beyaz tutkal, 3 ölçü su, 6 ölçü bebek pudrası, 1 ölçü beyaz akrilik boya. Gesso özellikle kağıt üzerinde akrilik boyalarla (ki mixed media uygulamalarında oldukça faydalı) çalışmayı kolaylaştırıp, kağıdın boyayı yutmadan renklerin güzelce dağılmasını sağlıyor. Bir de içinde tutkal olduğundan bir çeşit yapıştırıcı , hatta bu çalışmada alçı görevi görüyor.
Bir kat gesso sürdüm yüzeye kurumadan sargı bezini yaydım üzerine.
Sonra bir kat daha gesso sürdüm, kurutma makinesi ile iyice kuruttum.
Bu aşamada kenarlardaki fazlalıkları kesmek gerekiyor. Şimdi artık boyaya gerek yok, aynı anda hem boyamış hem de sargı bezini yapıştırmış olduk. Bu nedenle gesso kullandım.
Antik eskitme yapmak istemediğimden direkt peçete dekupajı yaptım. Peçete tutkalını zemine iyice yaydım, peçeteyi katlanmalar olmayacak şekilde üzerine serip, onun üzerine de buz dolabı poşeti yayıp bir bez yardımıyla ortadan kenarlara dikkatlice bastırarak peçeteyi yapıştırdım.
Sonra kutunun kalan yerlerini beyaz renkle kapanana kadar kat kat boyadım. Aralarda sık sık zımpara yapıp kenar kısımlarının özellikle eskitmesini yaptım. Ve son olarak parmak yaldızı pamuklu bezle objeye sürterek (kutunun üst kısmına daha yoğun, kalan kısımlarına daha az) uyguladım. Verniği unutmamak lazım. Bu arada ben sprey vernik kullanmıyorum hiç. Tüm çalışmalarımda su bazlı fırça ile sürlen vernik kullanıyorum. Ev ortamında sprey vernik uygulamak zor, ne kadar dikkat etseniz de etrafa yayılıyor ve kokusu beni rahatsız ediyor.
Umarım faydalı bir yayın oldu. Haydi deneyin, çok kolay normal peçete dekupajından pek bir farkı yok ama sonuçta sanki kumaş veya goblen kaplı gibi görünen bir objeniz oluyor. Tepsilerde de çok şık durur. Benim bir sonraki uygulamam, antik eskitmeli olacak ve büyük ihtimalle bir şişe üzerine olacak.
esraakin.blogspot.com.tr