Bahçe Bakımı ve Çiçekler Ağustos ayında bahçemiz

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.019
30.377
60
Atalarımız Ağustos'un yarısı yaz, yarısı kış demişler. Biraz abartılı bir söz olmakla beraber yazın sona ermekte olduğu da bir gerçek. Arada bir bastıran yağmurlar, kısalmaya başlayan günler özellikle ay sonuna doğru serinleyen geceler sonbaharın gelişini müjdeliyor. Bununla beraber Ağustos ayı bahçeseverler için sonbahar telaşı başlamadan önce keyif yapılabilecek bir zamandır. Fırsat varken gelecek yıl için plan yapmanın da tam vaktidir. Elimize bir kağıt, kalem alarak işe başlayabiliriz.

Bahçemizde yeni ağaç ve çalılar istiyor muyuz? Hangi bahar soğanlarını nereye dikeceğiz? Çim ekme gibi bir planımız var mı? Kış sebzeleri yetiştirecek miyiz? Şu sıralar sera ve bahçe merkezlerini dolaşmak fikir vermesi açısından faydalı olacaktır. Gelecek yıl için bahçeye ekilmesi düşünülen kalıcı bitkiler, özellikle yediveren güller ve yazın çiçeklenen çalılar istenilen renklerde alınabilir. Ay sonuna doğru lale sümbül gibi bahar soğanları piyasaya çıkar. Soğanları çeşidin bol olduğu zamanda satın almak iyi olur. Eylülde ekilecek çiçek ve çim tohumları da temin edilebilir.Seçimimizi yaparken bitkilerin özelliklerini ve bahçemize uygun olup olmadıklarını hesaba katmamız çok iyi olur.Böylece boşuna emek ve masraf yapmadan sağlıklı sonuçlar alabiliriz.
GENEL BAHÇE ıŞLERı

Bütün bitkiler düzenli olarak sulanmaya devam edilir.
Gül ve diğer kalıcı bitkilere artık besin verilmemelidir. Aksi takdirde çıkan yeni sürgünler soğuklara kadar olgunlaşamaz ve kuruyabilir.
Yabani ot temizliğine devam edilir.
Havada rutubet artışı ile beraber mantar hastalıkları çoğalır. Bu yüzden özellikle güller ve sebzelere her iki haftada bir mantar ilacı (Fungicide) püskürtülmelidir.

Hastalıklı meyve, sebze ve yapraklar,fide artıkları derhal bahçeden uzaklaştırılmalı, kompost yapılıyorsa yığına ilave edilmemelidir.


ÇıÇEK BAHÇESı

Kuru çiçekler düzenli olarak temizlenerek yeni tomurcuklar teşvik edilir. Olgunlaşan tohumlar toplanmaya başlanır. Eylülde dikilecek bahar soğanları , çiçek tohum ve fideleri için toprak hazırlanır. Ay sonuna doğru gül çelikleri dikilir. Saksıda alınan her türlü gül ve diğer kalıcı çiçekler bahçeye dikilebilir.
Kasımpatlarının bol tomurcuk vermesi için arada bir sıvı besin verilir. Kış boyunca bahçelerimizi şenlendiren hercailerin tohumu yarı gölgeye ekilir.
Çit bitkileri hafifçe budanır.
SEBZE BAHÇESı Sebze bahçelerinde ürün alabildiğine bollaşır. Sebzeleri taze tüketimin yanı sıra dondurarak, konserve, turşu ve salça yaparak değerlendirmenin tam zamanıdır.

Yaz sebzelerinde hasat zamanını uzatmak için yapılacak işlemler:

Yağışsız havalarda düzenli sulama yapılmalıdır. ( ıstisna olarak karpuz, kavun ve tatlı kabakları çok gerekmedikçe sulanmaz)

Mantari hastalıklara karşı ilaçlama, ( her 2 haftada bir, aşırı yağış olursa daha sık olabilir)

Sebze düzenli olarak toplanmalıdır.

Sebzeler toplandıktan sonra verilen gübre şerbeti ürünü çok arttırır.

Kış sebzeleri ekilmeye devam edilir. Lahana ve karnabahar fideleri yaz sebzelerinin aralarına ekilebilir. Ispanak, marul, kıvırcık roka gibi yeşillik tohumları fasılalarla ekilir.

ÇıM BAKIMI

Çimler düzenli sulanır ve biçilir. Biçilen otlar çimin üzerinde bırakılmamalıdır. Hastalık yapar. Esnek çim tırmığı ile yaprak, çerçöp ve varsa yosunlar temizlenir. Yonca vs. gibi yabani otlar sarmışsa ot ilacı tatbik edilebilir. Yalnız ot ilacı çok dikkatli kullanılmalıdır. ılaçla karışık hazır çim gübresi kullanmak en güvenilir yoldur. Granül halde olan bu besin çimlere eşit oranda serpilir. Bir yandan çimleri besleyip kuvvetlendiririken, diğer yandan geniş yapraklı yabani otları öldürür. Belirtilen talimatlara tam uyulmalıdır.
Sulandırılarak püskürtülen sıvı ilaçlar amatörler için uygun değildir.

Çimler tatil vs. dolayısı ile bir süre ihmal edilmiş ve sararmışsa üzülmemelidir. Kökleri kolayca ölmez ve bir kaç sulamada kendine gelir. Çimler aşırı uzamışsa bir defada çok kısa biçilmemelidir. 3-4 gün arayla birkaç seferde biçilerek ideal boya getirilir.Çim besini verilirse daha çabuk yeşerir. Yalnız böyle zayıf çimlerde ot ilacı kullanılmaz.

Sonbaharda çimlendirme yapılacaksa toprak hazırlığının şimdiden başlanması iyi olur


SAKSI VE EV BıTKıLERı
Dış mekan saksı bitkileri sulanmaya, kuru çiçekleri temizlemeye devam edilir.Sıvı besin verilir. Sardunya ve küpe gibi bir çok saksı çiçeği çelikle çoğaltılabilir.

Ev bitkilerine düzenli besin ve su verilmeğe devam edilir. ıhtiyaç duyan bitkiler nemlendirilir. Yaz için dışarı çıkarılan ev bitkileri ay sonlarına doğru içeri alınır. Bitkilerde hastalık ve zararlılar görülürse ilaçlanır.
bahcesel.com
 
X