en çok korktuğum şey de bu işte. kırılması. kendini yalnız hissetmesi. offBenim yegenimde de epilepsi, ozel ogrenme guclugu, dikkat daginikligi, hiperaktivite var. Dediginiz gibi ozel merkezlere de gitti, evde ozel ogretmenlerden ders de aldi. 3.sinifa gidiyor ama daha okuma yazmasi bile tam değil. Malesef cocuklar bu yaslarda cok acimazsiz. Arkadaslari oyunlarina almiyor, hakaret ediyor, dolayısıyla zaten sıkıntıları olan çocuk bir de psikolojik olarak yıpranıyor. Anlatilamayacak kadar zor. Normalde bire birken oynayan komsu cocuklari, okulda digerleriyle bir olup dışlıyorlaryeğenimin anne ve babasi da psikolojik destek alıyor. Gercekten cok ama cok zor. Kimse evladıyla imtihan olmasin. Insan en iyisini sağlamak istiyor ama cevre gercekten cok duyarsiz ve ister istemez toplumun bir parcasiyiz, tepkiler, bakışlar, davranışlar canımızı yakıyor. Bizler yetiskiniz,buna ragmen etkileniyoruz. Cocugun arkadaslari tarafından dışlanması cok daha ağır bir psikoloji
bu durumu yaşayıp da tesell, edebilecek kimse yok mu?
Yazdıklarınız içimi ezdimerhaba arkadaşlar, hiç iyi değilim. sadece içimi dökmek istiyorum.
4 yaşına girmiş bir yeğenim var, kendisi atipik otizmli. 6 aydır falan eğitim görüyor. yazın teşhis konulmuştu, o günden beri aklımdan çıkmıyor. farklı şehirlerde yaşıyoruz. bizde 10 gün falan kalıp gittiler. onunla ilgilendim, sevdim öptüm kokladım. hepimiz ilgilendik. çok seviyoruz zaten. özel konuşma terapisi alıyor, ayrıca devlet tarafından karşılanan öözel eğitime de haftanın 2 günü gidiyor. bilmiyorum bana mı öyle geldi ama sanki gerileme görüyorum onda geçen geldiklerinden bu yana.
aslında otizmin çoğu belirtisi yok, göz kontağı kuruyor, öyle bi nesneye karşı takıntısı yok, yaşıtlarıyla ilişki kuruyor vs, ama konuşamıyor. gerçi 6 ay öncesine kadar hiç konuşmuyordu ama artık hiç olmazsa tek kelimelik konuşmalar yapabiliyor. "anne, baba, abla, elma, çiş, park" gibi. arada sırada kendi etrafında dönme durumu var.
ben korkuyorum, ileride sorun yaşayacak çünkü. biliyorum. onu üzecekler kıracaklar belki dışlayacaklar. bunları şimdiden düşünmek yersiz farkındayım ama elimde değil. istiyorum ki hiç incinmesin. çok mutlu bir çocuk olsun. bir sürü arkadaşı olsun eğlensin. ama belki öğretmeni bile kötü davranacak ona. hatırlıyorum da ben ilkokuldayken bir kaynaştırma öğrencisi vardı sınıfımızda, öğretmenimiz pek de nazik davranmıyordu. şimdi o çocuk aklıma geliyor. büyüdükçe anlıyorum işte.
o benim canımın içi, kokusu bile hala burnumda. çok korkuyorum onun mutsuz olmasından. akademik kariyeri falan bile umrumda değil. yeter ki onu kırmasınlar. üzmesinler. duyarlı olsun insanlar.
tek tesellim mutlu bir ailede yetişmesi. eskiden koleje falan verirler öyle devlet okullarındaki gibi hoyratça davranılmaz diyordum ama araştırmalarıma göre özel okullar farklı çocukları kaydetmeye yanaşmıyormuş. bu konuda bana fikir veren olursa ayrıca sevinirim.
ama bilmiyorum. hafif düzeyde otizmli olduğu için belki ilerler ama ya ilerlemezse, ya insanlar onu incitirse diye çok korkuyorum.
durumu nasıl, sorun yaşıyor mu hala?Benim yigenim de otizm daha doğrusu aspergersendrom sorunu var şu an 18 yaşında.bizde önceden çok üzülüyorduk ama eğitim ve özellikle sevgi ve ilgi çok onemlidir bu durumlarda.liseyi kendi durumundaki çocuklar için özel eğitim veren bir devlet okulunda okudu.simdi büro yönetimi bölümünü seçti ve İstanbul'da çok önemli kurumda staj yapıyor.tabii engelli statüsünde.ama dediğim gibi eğitim ilgi ve sevgi çok büyük fark yaratıyor.tabii birde annesine çok destek olmalısınız.
çok teşekkür ederim...Yazdıklarınız içimi ezdidiliyorum vicdan ve adalet kavramının ne olduğunu çok iyi bilen bi öğretmene denk gelir.o öğretmen arkadaşlarıyla iletişiminin iyi olması için elinden geleni yapar.ve diliyorum sevgiyle büyüyüp mutlu bir birey olur.
o benim her şeyim ya. hayatım boyunca mutsuz olayım yeter ki o mutlu olsun. yeter ki güzel bir çocukluk yaşasın başka bir şey istemem.Benim bir tanidigimin oglu otizmli. Cok uzun yillar ozel egitim almis. Annesi cok ilgiliymis. Bebek gibi bakmis. Cocuk kocaman oldu simdi. Odtude elektrik-elektronik muhendisligi okuyor. Nasil akilli bir gorsen. Onlar bizden yani normal diye nitelendirdigimiz insanlar cok daha zeki olabiliyorlar. Cok sevin onu cok kiymet verin. Allah hepinizin yar ve yardimcisi olsun. En cok da o masumun.
durumu nasıl, sorun yaşıyor mu hala?
bizimki de hafif düzeyde. ilgi sevgi fazlasıyla var umarım şans da benim meleğimin yanında olur.Yani bizimkinde fazlasıyla özgüven olduğu için midir nedir bayağı açıldı.ama bazen kendi kendine gülüyor birde konuşmasından hafif anlaşılıyor.ama bizimki otizmin en hafif derecesi sayılır.ama dediğim gibi eğitim ,ilgi ve sevgi cok önemli.
Atipik otizm sonradan gelişen ve tamamen iyileşen bir tür şanslıniz o yüzden özel ilgi bakım sevgiyle kısa zamanda iyileşir umarım. Çocuğu TV tablet telefon PC den kesinlikle uzak tutun zaten bunlar yüzünden oluyor genelde... Çok üzüldüm Allah yardımcınız olsun Zormerhaba arkadaşlar, hiç iyi değilim. sadece içimi dökmek istiyorum.
4 yaşına girmiş bir yeğenim var, kendisi atipik otizmli. 6 aydır falan eğitim görüyor. yazın teşhis konulmuştu, o günden beri aklımdan çıkmıyor. farklı şehirlerde yaşıyoruz. bizde 10 gün falan kalıp gittiler. onunla ilgilendim, sevdim öptüm kokladım. hepimiz ilgilendik. çok seviyoruz zaten. özel konuşma terapisi alıyor, ayrıca devlet tarafından karşılanan öözel eğitime de haftanın 2 günü gidiyor. bilmiyorum bana mı öyle geldi ama sanki gerileme görüyorum onda geçen geldiklerinden bu yana.
aslında otizmin çoğu belirtisi yok, göz kontağı kuruyor, öyle bi nesneye karşı takıntısı yok, yaşıtlarıyla ilişki kuruyor vs, ama konuşamıyor. gerçi 6 ay öncesine kadar hiç konuşmuyordu ama artık hiç olmazsa tek kelimelik konuşmalar yapabiliyor. "anne, baba, abla, elma, çiş, park" gibi. arada sırada kendi etrafında dönme durumu var.
ben korkuyorum, ileride sorun yaşayacak çünkü. biliyorum. onu üzecekler kıracaklar belki dışlayacaklar. bunları şimdiden düşünmek yersiz farkındayım ama elimde değil. istiyorum ki hiç incinmesin. çok mutlu bir çocuk olsun. bir sürü arkadaşı olsun eğlensin. ama belki öğretmeni bile kötü davranacak ona. hatırlıyorum da ben ilkokuldayken bir kaynaştırma öğrencisi vardı sınıfımızda, öğretmenimiz pek de nazik davranmıyordu. şimdi o çocuk aklıma geliyor. büyüdükçe anlıyorum işte.
o benim canımın içi, kokusu bile hala burnumda. çok korkuyorum onun mutsuz olmasından. akademik kariyeri falan bile umrumda değil. yeter ki onu kırmasınlar. üzmesinler. duyarlı olsun insanlar.
tek tesellim mutlu bir ailede yetişmesi. eskiden koleje falan verirler öyle devlet okullarındaki gibi hoyratça davranılmaz diyordum ama araştırmalarıma göre özel okullar farklı çocukları kaydetmeye yanaşmıyormuş. bu konuda bana fikir veren olursa ayrıca sevinirim.
ama bilmiyorum. hafif düzeyde otizmli olduğu için belki ilerler ama ya ilerlemezse, ya insanlar onu incitirse diye çok korkuyorum.
çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. elimizden geleni yapıyoruz, hiç olmazsa hafif düzeyde diye kendimizi avutuyoruz.Atipik otizm sonradan gelişen ve tamamen iyileşen bir tür şanslıniz o yüzden özel ilgi bakım sevgiyle kısa zamanda iyileşir umarım. Çocuğu TV tablet telefon PC den kesinlikle uzak tutun zaten bunlar yüzünden oluyor genelde... Çok üzüldüm Allah yardımcınız olsun Zor
bizimki de hafif düzeyde. ilgi sevgi fazlasıyla var umarım şans da benim meleğimin yanında olur.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?