Ağlama nöbeti..! Yardım.

SekkeRiiM

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2010
148
2
0
Samsun
Off

Oğlum uyuyorken birden ağlamaya başlıyor,Uyanamıyor 5-10 dk ağlıyor ne yapsam uyandıramıyorum.

Ve emmekte istemiyor o zaman zarfında sonra emiyor sakinleşip emip uykuya dalıyor.

Tabi bunlar olurken uyuyor sadece brkez gözünü açıyor bakıyor kapatıyor


Böle birşey yaşayan varmı?
 
Benim oğlum da aynı şekilde gözler kapalı kalkıp oturuyor çığlık çığlığa bağırıp ağlıyor yalnız benimki meme verince sakinleşiyor ama yarım saat emsin bırakınca yeni aynı şekilde uyandıramıyoruz da ne oluyor neden böyle yapıyor ben de bilmiyorum eğer uyanırsa susuyor uyanmazsa gözler kapalı oturup ağlıyor işte gecede birkaç defa tekrarlanıyor bu durum.
 
kızımda da aynı durum sözkonusu ama burnu takalı nefes almakta zorlanıyor ben buna bağlıyorum yani önceden de ağlardı ama bu şekilde değil. bu gece de zar zor uyandırdım kucağımda uyuttum tekrar nefes alamayınca boğulcam diye korkuyo sanırım . belki sizinkilerde böyle bişey yoktur ama gaz da yapabilir yani herşey olabilir rüya da görebilir.çünkü kızım bazen konuşuyor yani tek tük keimeler söylüyor git falan gibi o zaman da ağlıyor .bilmiyorum ne kadar yardımcı oldum ama bende bilmiyorum ki sadece tahmin :)
 
çocuklarınız ne kadar tam olarak ilemiyorum ama gece terörü diye bir durum var. Benim kızımda da aynı problem vardı. Doktor bundan bahsetti bize. Çok rahatladım çünkü en azından sebebini biliyorum. Sizinle bir yazı paylaşacağım
Çocuklar her zaman sabaha kadar rahat bir şekilde uyumazlar. 6 aylıktan büyük her yaştan çocuk kâbus veya gece terörü nedeniyle zorluklar yaşayabilir.

Çocuklar her zaman sabaha kadar rahat bir şekilde uyumazlar. 6 aylıktan büyük her yaştan çocuk kâbus veya gece terörü nedeniyle zorluklar yaşayabilir. Kâbuslar çocuğun yeniden uykuya dalmaktan korkmasına neden olabilir, gece terörü kendisine zarar verecek şeyler yapmasına yol açabilir.

KÂBUS NEDİR?

Kâbuslar çocuğu uyandıran ve tekrar uyumaktan korkmasına neden olan korkutucu rüyalardır. Kâbuslar genellikle belli bir nedenden dolayı oluşmaz, ancak çocuk kendisini üzen, öfkelendiren, korkutan şeyler duyduğunda ya da gördüğünde kâbus görebilir. 6 aylıktan büyük çocukların arada sırada kötü rüyalar görmesi normaldir.

Kâbuslar çoğunlukla çocuğun gelişimsel aşaması ile bağlantılıdır. Yeni yürüyen çocuklar anne-babalarından ayrılmaları; okul öncesi çağdaki çocuklar canavarlar ya da karanlık; okul çağı çocuklar ölüm ya da gerçek tehlikelerle ilgili kâbuslar görebilir. Kâbuslar genellikle uykunun son aşamasında, REM uykusu sırasında görülür.

Kâbus gören çocuğa nasıl yardım edilmeli?

Kâbus gören çocuğunuza yardımcı olmak için:

Çocuğunuzu rahatlatın, güven verin, sarılın.

Gün içerisinde çocuğunuzun kötü rüyaları hakkında konuşmasına yardımcı olun.

Çocuğunuzu televizyondaki korkutucu filmler ve görüntülerden koruyun, bunları görmemesi ya da duymamasını sağlayın.

Çocuğunuzun odasının kapısını açık bırakın (asla korkmuş bir çocuğun kapısını kapatmayın).

Rahatlaması için bir "güvenlik battaniyesi" ya da oyuncağı temin edin.

"Canavarı" arayarak çok fazla zaman geçirmeyin.

Uyku öncesi rutini sırasında, çocuğunuz uyumadan önce mutlu veya eğlenceli konulardan bahsedin.

Gece korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek masallar okuyun, anlatın.

Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza başvurun:

Kâbuslar giderek kötüleşiyor veya sıklaşıyorsa

Korkular günlük faaliyetlerini engelliyorsa

Çocuğunuzun kâbus görmesi ile ilgili başka endişeleriniz varsa.

GECE TERÖRÜ NEDİR?

Gece terörü çocuğun uykudan tam uyanmadan, yarı uyanık bir şekilde çığlık, tekmeler, panik, uykuda yürüme, vurma hareketleri veya mırıldanma gibi davranışlar göstermesidir. Çocuğun gözleri açıktır ancak aslında halen uyumaktadır. Gece terörü genellikle çocuk uyuduktan sonraki yaklaşık iki saat içerisinde meydana gelir. Gece terörleri zararsızdır. 6 yaşına kadar normal olarak değerlendirilir.

Gece terörünün özellikleri

Gece terörünü normal uyanmalardan ayıran özellikler şunlardır:

Çocuk korkmuştur ancak uyanamaz veya sakinleştirilemez.

Çocuğun gözleri açıktır ancak sizin yanında olduğunuzu bilmez.

Çocuk odadaki nesne ya da kişilerin korkunç olduğunu düşünebilir.

Gece terörü 10 dakika ile 30 dakika arasında sürer.

Genellikle sabah uyandığında olan bitenleri hatırlamaz.

Gece terörü sırasında çocuğa nasıl yardım edilmeli?

Çocuğunuzun normal uykuya dönmesine yardımcı olmaya çalışın. Çocuğu uyandırmanız çok güçtür, bu nedenle uyandırmaya çalışmayın. Işıkları açarak çocuğun gölgelerden dolayı yaşadığı kaygıları azaltın. Rahatlatıcı şeyler söyleyin. Sarıldığınızda kendini daha iyi hissediyorsa, sarılın. Çocuğu sarsmak ya da bağırmak daha da korkmasına ve öfkelenmesine neden olabilir.

Çocuğunuzu yaralanmalara karşı koruyun. Gece terörü sırasında çocuk merdivenlerden düşebilir, duvara hızla çarpabilir ya da camı kırabilir. Çocuğunuz ayağa kalkmışsa, yumuşak ve sakin bir şekilde yeniden yatağına yöneltin.

Çocuğunuza geceleri sizden başka birilerinin de bakması gerekiyorsa, onlara durumu anlatın. Gece terörünün ne olduğunu ve neler yapmaları gerektiğini açıklayın.

Gece terörlerini önlemeye çalışın. Çocuğunuzun her gün düzenli ve uykusunu almasına yetecek kadar erken bir saatte yatmasına özen gösterin.

Birkaç gün boyunca çocuğunuzun uykuya dalmasından ne kadar süre sonra gece terörünün başladığına dikkat edin. Gece terörünün başlaması muhtemel saatte her 15 dakikada bir çocuğunuzu uyandırın ve 5 dakika boyunca tam uyanık vaziyette ve yatağın dışında tutun.

Bu şekilde bir hafta boyunca çocuğunuzu uyandırmaya devam edin. Çocuğunuzu uyandırmayı bıraktıktan sonra gece terörü yine devam ediyorsa, doktorunuza başvurun.

Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

Gece terörleri çoğunlukla zararsızdır. Ancak aşağıdakilerden herhangi birini fark etmeniz durumunda, doktorunuza başvurun:

Çocukta salyalanma, sarsılma ve katılma varsa,

Yedi gece boyunca çocuğu uyandırdığınız halde gece terörleri devam ediyorsa,

Gece terörü 30 dakikadan daha uzun sürüyorsa,

Çocuk gece terörü sırasında tehlikeli bir şey yapmışsa,

Gece terörü gecenin ikinci yarısından sonra meydana geliyorsa,

Çocuk gündüz de normal faaliyetlerini etkileyecek ölçüde korkular yaşıyorsa,

Ailede yaşanan bir stresin etkili olduğunu düşünüyorsanız,

Çocuğunuzun gece terörü yaşaması ile ilgili başka kaygılarınız varsa.

ALINTI

Umarım yardımcı olabilmişimdir
 
Evet benim de aklıma bin türlü şey geliyordu neler oluyor benim kızıma diye. bazen bana da giiiiiit diye bağırıyordu. ben de onu kucağıma alıp sakinleştireyim derken daha çok hırçınlaşıyordu. meğer ne kadar yanlış yapıyormuşum. ne görüyor acaba diye korktuuğm zamanlar da olmuştu. Yaşamadan bilinmiyor. Neyse ki artık neden olduğunu ya da aslında çok da ürkütücü olmadığını biliyorum
 
konuyla alakalı araştırmalarımda çok beğendiğim bir yazıyı da paylaşmak istiyorum sizinle. Çok faydalı olacağını düşünüyorum. Diğer yazıyla paralel ama başka detaylara da değindiği için paylaşıyorum
Uyku Terörü ya da Gece Terörü olarak adlandırılan durum çocuklarda özellikle 3-4 yaşlarında sık olarak görülür. Genellikle uykuya daldıktan bir süre sonra oluşan şiddetli ve 45 dakikaya kadar panik nöbeti halindedir. Çocuk çığlıklar atarak uykusundan uyanır, yatağında oturur veya ayağa kalkar. Korku içindedir, şaşkındır, üstündekileri çıkarmak, yastıkları fırlatıp atmak gibi amaçsız hareketler yapar. Bağırır, ağlar anlamsız sesler çıkarır veya konuşur. Kaçma gibi korkulu davranışlar gözlenir. Çocuk uyandırılamaz. Söylenenleri anlamaz, sorulara yanıt vermez, anneyi babayı tanımaz, sakinleştirilemez. Etrafındaki kişileri tanımıyor, duymuyordur. Uyandırılmaya, sakinleştirilmeye çalışılsa da başarılı olunmaz. Taşikardi (çarpıntı), hızlı soluk alıp verme, terleme görülür. Uyku terörü bittiğinde çocuk çok kolay bir şeklide uykuya geri döner.

Uyku terörü tıbbi olarak tehlikeli değildir. Anne baba nöbet sırasında çocuğun yaralanmasını önlemek dışında çocukla fazla temas etmemeye çalışmalıdır. Çocuğu yatıştırmaya çalışmak atakların daha da kötüleşmesine sebep olur. Sakin bir şekilde gözlemlemek yeterli olur. Yaralanmasının ve bir kazaya uğramasının engellemek için evde önlemler almak gerekir.

Bu ataklar sık olarak ortaya çıkıyorsa, çocuğun gece korku ve rüyalarına neden olabilecek gündüz olayları dikkatle gözden geçirilmelidir. Gün içersinde yaşanılan endişe, korku, kaygı gibi olaylar bunların zemininde yer alabilir. Bunun yanında dikkat çekmeyen başka olaylar da ruhsal olarak çocuğu etkilemiş olabilir.

Uyku terörü anne ve babalar için yıpratıcıdır. Anne baba hiçbir şey yapamıyor olmak nedeniyle endişeli ve korkuludurlar. Anne Babanın nöbetler sırasında çocuğun yanında olması yeterlidir. Çocuk kendiliğinden sakinleşecek ve uyandığında bu nöbeti hiç hatırlamayacaktır.

Çocukta atağın ne zaman başladığı, hangi saatlerde başladığı veya uyuduktan ne kadar sonra başladığı konularında bir uyku günlüğü tutmak ve tipik olarak nöbetin başlayacağı düşünülen saatlerin hemen öncesinde çocuğu düzenli olarak uyandırmak yararlı olabilir.

Uyku terörü sorunu olan çocukların %3’ünde bu durum her gece meydana gelir, %50’sinin ailesinde de görüldüğü için genetik geçişli olduğu düşünülür. Dramatik bir tablo olmasına rağmen psikiyatrik bir bozuklukla ilişkisi saptanamamıştır. Genellikle ilaç vermekten kaçınılması önerilir.

Eğer nöbetler sabaha karşı oluşuyorsa ve havale veya epilepsi krizi geçiren bir kişide olduğu gibi kasılmalar varsa epilepsi kuşkusu ile EEG çektirilmesi gerekir.

Uyurgezerlikle yakından ilişkisi bulunmaktadır. Her iki bozuklukta benzer EEG bulguları saptanır ve çoğu çocuğun ailesinde de iki bozukluktan biri bulunur. Nadiren ileri yaşlara kadar devam eder.

Dr.Ruhi Çakır
ALINTI
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…