- 13 Nisan 2007
- 15.555
- 36.072
- 1.123
Konu:
Bu kitap Hermann Hesse’in tüm eserlerinin bulunduğu 20 ciltlik baskıdan derlenmiştir. Ağaçların özne olduğu bu metinlerde, ağaçlar insana seslenir, insanı içindeki doğayı ve yurdu keşfetmeye çağırır. Benim gibi ağaçlara dokunmayı hiç unutmayan, bir ağaca sırtını verip ağaç haricinde hiçbir iletişime geçmeden dakikalarca oturarak huzura eren insanlar zaten sanırım çoktan okumuşlardır bu eseri. Doğanın kutsallığı ve kapsayıcılığı ve her birimizin sadece onun ufacık bir parçası olduğu bilinci ile…
Alıntılar:
“Ağaç der ki: Gücüm güvenden gelir. Atalarımı hiç bilmem, her yıl benden doğan binlerce evladımı bilmem. Tohumumun sırrını yaşarım sonuna dek, başka tasam yoktur benim. Tanrı’nın içimde olmasına güvenirim. Uğraşımın kutsallığına güvenirim. Ben, bu güvenle yaşarım.”
“Ağaçları dinlemeyi öğrenen, ağaç olmayı arzulamaz artık. Kendisi dışında bir şey olmayı arzulamaz artık. Kendisi dışında bir şey olmayı arzulamaz. Yurt budur. Mutluluk budur.”
“Tapınaktır ağaçlar. Onlarla konuşmayı, onları dinlemeyi bilen hakikati öğrenir. Öğretiler ve reçeteler vaaz etmez onlar, münferit şeylere aldırmadan hayatın kadim yasasını söylerler.”
Yazar Hakkında:
Hermann Hesse 1877, Almanya doğumlu. Ailesinin ısrarı ile İlahiyat Okulu’na başladıysa da okuldaki sert, baskıcı eğitime uyum sağlayamadığından altı ay sonra okuldan ayrıldı ve şiir yazmaya yoğunlaştı. Birinci Dünya Savaşı sırasında İsviçre’ye yerleşti ve milliyetçi görüşü eleştiren savaş karşıtı yazılar yayımladı. Otobiyografik ögeler de içeren eserlerinde mistisizm, Budizm, insan doğasının ikiliği, idealizm, kolektif bilinç gibi temalar yer aldı.
1946’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Hesse’in en önemli eserleri arasında Siddhartha, Demian, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund, Doğu Yolculuğu sayılabilir.
Künye:
Kitabın Adı: Ağaçlar
Yazar: Hermann Hesse (1877-1962)
Çeviri: Zehra Aksu Yılmazer
Tür: Seçki
Sayfa: 101
Yayımcı: Kolektif Kitap