Adet Sendromu

Editor

Edidir Edi
İçerik Editörü
12 Temmuz 2006
1.289
3.029
Adet Sendromu

Regl öncesi sendromu, toplum arasında PMS olarak bilinir. Bu sendrom, adet olmadan ortalama olarak 1 hafta öncesinde başlar. Bu süreçte kadın ruhsal ve fiziksel olarak çeşitli sorunları yaşar. Bu belirtiler adetin başlamasından kısa süre ardından kaybolur.



Regl öncesinde yaşanan sıkıntılar, özellikle yetişkin ve üreme çağındaki kadınların karşı karşıya kaldığı bir sorun haline gelmektedir. Bu süreçte sinirlilik, duygu durum değişimleri ve farklı sorunlar meydana gelebilir. Bu dönem ise kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.



Regl Öncesi Sendromu Herkeste Görülür Mü?



Kadınların hepsinde adet öncesinde çeşitli değişimler görülebilir. Bu durum için hormonal değişimler kaynaklı olup, bir yandan da vücudun kadını hamileliğe hazırlama yöntemi olmaktadır. Ancak her kadında regl öncesi sendromu aynı şiddete ve aynı belirtilerle görülmemektedir. Bu durum kişinin psikolojik ve fiziksel yapısı ile belirlenmektedir.



Amerika’da gerçekleşen araştırmalara göre, kadın suçlarının bu suçları genelde PMS yani regl öncesi sendromu sürecinde gerçekleştirdiğini ortaya koymuştur.



PMS kimler arasında görülür?



PMS yani regl öncesi sendromu genelde üreme çağındaki kadınlarda görülür. Fakat nadir olarak ergenlik döneminde ve menopozda da ortaya çıkabilmektedir. Fakat genelde olarak 30-45 yaş arası görülür. Regl öncesi sendroma ait belirtiler, doğum kontrol hapı kullananlarda şiddetlenebilmektedir.



Regl öncesi sendromun belirtileri nelerdir?



PMS, çeşitli durumlar için vücudu tamamen etkileyebilirken, bazen de oldukça hafif geçebilir. PMS genelde adette yaşanan sıkıntıların daha hafif bir şekilde yaşanması olmaktadır. Fakat psikolojik olarak yaşanan sıkıntılar da regl döneminden daha fazla olabilmektedir.



Depresyon,



Yorgunluk,



Çok fazla uyuma,



Duygu durum değişimleri,



Öfke,



Dikkat dağınıklığı,



Memelerin hassaslaşması,



Vücutta ödemler,



Kilo alımı,



Baş ağrısı,



Kusma,



Kabızlık ya da ishal,



İştahta artış,



Cinsel istekte artış.

Adet gününüz başlamadan bir veya iki hafta önce kendinizde şişkinlik, baş ağrısı,ruh halinde ani değişkenlikler gibi fiziksel ve duygusal değişiklikler fark edebilirsiniz. Bu aylık tekrarlanan premenstrüel sendrom ya da PMS olarak bilinen dönemin belirtileridir.

Kadınların yaklaşık yüzde 85'i PMS ‘i bir ölçüde tecrübe eder. Bir kaçında ise iş hayatını ve kişisel ilişkilerini aksatmalarına sebep olacak derecede ciddi belirtiler görülür. Bu durum premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) olarak bilinmektedir.

Adet öncesi sendromun(PMS) belirtileri : Doymak Bilmez İştah

Birçok kadında PMS zamanında genelde çikolatalı kek gibi tatlı, karbonhidratlı gıdalar için özel iştah görülür. Bunun sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı kadınlarsa iştahlarını kaybedebilir veya mide bozulmaları yaşayabilirler. Şişkinlik ve kabızlık da yaygındır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X