Adet öncesi sendromu (PMS) nasıl atlatılır?

kuzum85

aşk bir yangın
Kayıtlı Üye
1 Mart 2008
2.988
19
Premenstruel sendrom (PMS), menstruasyon yani adet görmekle ilintili semptomları kapsar.
Şikayetler adetten bir ya da iki hafta önce, yumurtlamadan hemen sonra başlar ve adet dönemindeki birkaç günü de etkiledikten sonra geçer. Üreme çağındaki herhangi bir yaşta başlayabilir ve her kadın tarafından farklı yaşanır. PMS, menopoz döneminin başlaması ve adet görmenin bitmesiyle geçer.

PMS ve adet sancıları birlikte olabilse de; birliktelik sıklığının değişmesi, farklı mekanizmalara bağlı olarak ortaya çıktığını düşündürür. Premenstruel sendromun sebepleri henüz tam olarak bilinmemekle beraber; kadının adet dönemi sırasında hormonlardaki değişimlere verdiği normal dışı yanıt ve tepkiler olarak açıklanabilir.

Stres ve duygusal faktörler PMS' ye sebep olmaz. Yaşanan problemler çoğu zaman kişinin yaşamını olumsuz etkiler.

Pms belirtileri nelerdir?

Halsizlik ve huzursuzluk, akne, göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet, uyku düzensizlikleri, mide şikayetleri, kabızlık ya da diyare gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, kas-eklem ağrıları, konsantrasyon güçlüğü, iştah açılması, ruh hali değişiklikleri, ağlama krizleri, huzursuzluk ve depresyon sıklıkla görülen semptomlardır.

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir

Kadınların yüzde kaçının PMS'den etkilendiğini belirlemek zordur. Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Komitesi (ACOC) verilerine göre kadınların yüzde 85'inin aylık adet döngülerinde bahsedilen semptomların en az birinden etkilendiği tahmin ediliyor. Çoğunluğu bu semptomları kolayca atlatırlar ve tedaviye ihtiyaç duymazlar.

Ancak adet gören kadınların yüzde üç ila sekizi, PMS'nin daha şiddetli bir formundan rahatsızdır. Bu gruptaki kadınların hayatları, şikayetlerinin şiddetiyle o dönemde sekteye uğrar ve yaşam kaliteleri düşer. PMS genellikle geç 20'lerin sonu ile 40'ların başında olan kadınlarda ve ailesinde depresyon hikayesi olanlarda daha sık görülür. Bu semptomların olumsuz etkilerini azaltmak için alınabilecek bazı basit önlemler vardır.

Şişkinliği ve gerginliği önlemek için ne yapmalıyım? >>>>>>>>
Kafein, sigara ve alkolden uzak durun

PMS'ten uzaklaşmak için her kadına farklı yaklaşım gerekiyor. Birine iyi gelen tedavi diğerinde faydasız olabilir. Şikayetler, doktora gitmeyi gerektirmeyecek kadar hafifse alınacak küçük önlemler ve yaşam şeklindeki basit değişiklikler yararlı olabilir.

Her gün kalsiyum, D vitamini ve folik asit içeren vitaminler almak ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Ayrıca sağlıklı beslenmek (meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ağırlıklı), şekerli ve tuzlu yiyeceklerden, kafeinden, sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli ve yeterli uyumak, stresle baş etmenin yollarını bulmak bu dönemde şikayetlerin hafiflemesini sağlayabilir.

Daha ağır seyreden durumlarda ise doktora danışılması, hatta gerek görülürse reçeteli ilaçlar kullanılması uygun olabilir.

"Adet öncesi kilo alıyorum, davul gibi şişiyorum" diyorsanız...

İşte bu dönemdeki kilo artışı, tatlı krizleri, sindirim problemleri hakkında merak ettikleriniz ve uzmanların çözüm önerileri:

PMS döneminde neden kilo alınırsınız ?

Bu dönemde alınan kiloların sebebi ödem (sıvı tutulumu)’dir. Yani bu kiloların büyük bir kısmı bu dönemde bazı (progesteron ve östrojen) hormonların değişen dengeleri sonucunda vücutta biriken sıvı'dır.

Toplanan sıvı genellikle karın bölgesi, göğüsler ve yüz çevresindedir. Gözle görebileceğiniz bu şişkinlikle beraber göğüslerde aşırı hassaşlaşma, gerginlik hatta acı duyma, vücutta su toplanmasının sonucunda oluşur.

Bu dönemde yine, hormonal değişimler sonucu, sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesi sonucu görülen kabızlık da, vücuda şişkinlik hissi verir. Bu şişkinlik hissi sizi kilo aldığınızı düşündürerek etkiler. Adet dönemi bitmesiyle, bağırsakların normal çalışma durumuna dönmesi sonucu,kabızlık sona erer ve aynı zamanda hormonların normal dengeye ulaşmasıyla birlikte vücutta biriken fazla sıvı da atılır, vücudunuzu şişiren ödemden kurtulursunuz. Aynı zamanda aldığınız fazla kilodan da. :teytey:
 
adet öncesi huzursuz,halsizlik,uyku bozuklukları,kabızlık,ağlama krizleri,depresyon,göğüslerde hassasiyet bunların hepsi bende var.ve evet adet sonrası veya o dönemde davul gbi şişiyorum yemekten,tatlı krizim tavan yapıyo,özellikle kafein...ama daha yaşım 20:S bu nedir şimdi :s hepsi harfiyen bana uydu ama genelde 20lerin sonunda başlar demiş:S:KK43::KK43:
 
Benimde 4-5 senedir var yani 21-22 yaşından beri yani benim farkına vardığım zaman:))Maalesef bazıları bizler gibi daha erken olabiliyor bu PMS denen illeti..Benim de çok sıkıntım oluyro hatta bu ara öyleyim alıngan, kırılgan, ağlak:KK70:eğişken...
 
bunun bi ilacı falan yok mu yosa biri bi gün elini bana bulayacak. öyle çekilmez öyle lanet bi insan oluyorum ki kendimle bile kavga ediyorum. ya bu sendrom ya da içimdeki manyak gün ışığına çıkmak için o günleri kolluyo.
 
Ben daha 16 yaşındayım aynı şeyleri yaşıyorum aşırı duygusallık ağlama krizleri çekilemz hallerim :KK43: bu yıl çok sıkıntılar çektim ondandır belki erken bu hallerde olmam.ve söyleyemeden geçemiyrum arkadaşlar kadınların erkeklerden daha çabuk yaşlanmasının sebebi buymuş.kadınlar yılda 12 kere adet olur adetten önce bu dönem 7 gündür ve toplam yılda 3-4 ay bu mutsuzluğu çekiyoruz ve sonucunu sizde biliyorsunuz ondandır ki büyük erkeklerle 5-10 yaş küçük kadınlar evleniyorlar.ama bn daha dikkat edicem kndime bndan sonra :KK43:
 
ya bende yumurtlamadan sonra a adetten bir hafta önce ara ara karnima agrilar griiyor dr gittim ama hicbisy yok dedi anlamiyorum..beni mahvediyor bu o zaman gerekten kafayi yiyebilecegimi düsünüyorum..bu agri mesela oluyor yarim saat sürüyor geciyor sonra 2-3 saat sonra bazen daha uzun zamanda yenden tekrarliyor.adet olamdan birkac gün öncede kesiliyor acaba buda adet öncesi sendorum mu..gögüslerdim de kesinlikle cok acayip sise agrirdi bi yandan karin bir yandan gögüs agrisi ama iki ayidr gögüs agrim yok ama karin devam kafayi yiyecem
 
bunun bi ilacı falan yok mu yosa biri bi gün elini bana bulayacak. öyle çekilmez öyle lanet bi insan oluyorum ki kendimle bile kavga ediyorum. ya bu sendrom ya da içimdeki manyak gün ışığına çıkmak için o günleri kolluyo.

o manyaktan herkesde var, bizim dolunayımız:KK53::KK53:
 
Emoya bağlıyorum ben.
Uzun bir süre böyle devam edecek olması çok korkunç.:KK50:
 
ya kızlar bende huysuzluk huzursuzluk ağlama krizleri de oluyo ama daha çok fiziksel rahatsızlıklardan şikayetçiyim.çok gazım oluyo,kasıklarımdan belime yayılan bıçak saplanması tarzı ağrlar oluyo,mide şikayetlerim artıyo.bu normal mi?nası geçer bunlar:KK43:
 
Arkadaşlar bende ergenlik çağında müthiş ağrılı regl dönemi geçiriyordum düşünün ki her ay hastaneye kaldırıyorlardı ailem apandist mi var acaba diye.
Aradan yıllar geçti şimdi regl dönemim normal ama regl öncesi 10 gün öncesinde : kendimi dünyanın en çirkin kadını, su toplamasından nefes alamayan, herşeye deli gibi saldıran,söylememem gerekenleri söyleme,kendimi öldürme hissi :) ağlama krizleri,herşeyden bağını koparma ve yalnızlık.Tüm bunlar bir bende mi oluyor diye düşünürken sizlerin yapmış oldugu yorumlar ile inanın nefes aldıgımı hissettim çünkü bir benmiyim diye insan düşünmüyor degil.
Ben sakinleştirici kullanmaya başladım oda 11 ay gibi bir süre regl olma zamanı rahatlattı ama sanırım vucudum ona da alıştı yine ufak ufak aynı tepkiler olmaya başlıyor.Erkek arkadaşım bu zaman geldiginde tepkilerimden sanırım hemen anlıyor nasıl bir değişime ugruyorsam artık.

Ama buna bir çözüm olsa ya insan kendinden nefret eder hale geliyor :KK43:
 
Konuyu güncelleyelim
Şuanda bu yakınmalardan dolayı cok zor durumdayım :KK43:((
 
eceezgi bununla ilgili belli bir süre düzenli ilaç kullanımını önerdiler yeni başladım deneyimlerimi diğer aylarda aktarırım sen de bi doktor veya eczaneden yardım alabilirsin
Eczaneye gttim gecenlerde kadın pms nin ne oldugunu bilmiyor:))))
Kalsiyum desteiği aldım ben çok ii geldi bana
Tamam bekliyorum paylasımlarını:)
 
eczacılardan da hayır yok diyorsunuz :skandal: ağlanacak halimize gülüyoruz resmen. Kalsiyum desteğini denemedim ama bana pek yeterli olmaz gibi geliyor psikolojik boyutuna bi katkı sağlayacağını sanmıyorum :) yine denemekte fayda var diğer ay görüşürüz artık :)
 
X