• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Akıntı, mukus ve vajinadan gelen vajinal sıvıların karışımıdır. Kadınların adet döngüsü boyunca akıntı yaşamaları normaldir. Akıntıyı östrojen seviyeleri etkilediği için adet döngünüz boyunca akıntının türü değişiklik gösterecektir.

Adet döngünüzün ortalarında östrojen seviyelerinin yüksek olmasıyla birlikte akıntınız kalın yapılı hale gelebilirken döngünüzün başlarında ve sonlarında daha ince olacaktır. Doğurganlık ilaçları ve bazı doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar da östrojen seviyelerinizi yükseltebilir ve akıntınızın artmasına neden olabilir.

Vajinal akıntı aynı zamanda sağlığınıza dair de ipucu sağlar. Bazı akıntılar normal olmakla birlikte akıntının rengine ya da yoğunluğuna ve başka belirtiler olup olmamasına bağlı olarak ortada bir sağlık sorunu olduğuna işaret eden akıntılar da olmaktadır. Normal akıntıların rengi genelde beyaz ya da şeffaf olur ve koku olmaz. Adet döneminizden önce açık sarı renkte akıntı normal olabileceği gibi enfeksiyon belirtisi de olabilir.

Adet döneminizden önce gördüğünüz sarı akıntının ne anlama gelebileceğini aşağıda okuyabilirsiniz.

Adet Öncesi Sarı Akıntının Nedenleri

adet_oncesi_sari_akinti_nedenleri_sebepleri.jpeg
Sarı renkli vajinal akıntının yoğunluğu ve kokusu, adet döngünüzün neresinde olduğunuza ve akıntının enfeksiyon belirtisi olup olmamasına göre değişiklik gösterecektir. Adet öncesi görülen sarı akıntının nedenleri arasında şunlar yer alabilmektedir:
  • Adet döneminin yaklaşması

Adet döneminiz yaklaştıysa akıntı sulu ve açık renkli olacaktır. Çünkü bu dönemde vajina daha fazla mukus üretir. Akıntının sarı renkli olmasının nedeni, az miktarda adet kanı ile normal ve beyaz renkli akıntının karışmasından kaynaklanıyor olabilir.

Çok açık sarı renkli akıntı da adet öncesi yaygın olarak görülmektedir ve normaldir. Bununla birlikte akıntının yapısı garipse ve kötü kokuyorsa ortada bir sorun olabilir.
  • Adet döngüsünün kısa olması

Kahverengimsi-sarı akıntı genelde adet gördükten hemen sonra görülür. Akıntının bu renkte olmasının nedeni adet kanıdır. Adet döngüleriniz kısaysa adet görmeden önce de kahverengimsi-sarı akıntı görebilirsiniz.

Ayrıca menopoza giren kadınlar da hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak kahverengimsi-sarı akıntı ile karşılaşabilirler.
  • Enfeksiyon

Normal bir akıntıda genelde koku yoktur ya da çok az koku vardır. Kötü kokulu ve genelde balık gibi betimlenen sarı renkli akıntı ise çoğunlukla enfeksiyon belirtisi olmaktadır.
  • Trikomoniyaz

Köpüklü ve sarı akıntı trikomoniyaz belirtisi olabilir. Trikomoniyaz, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara göre belirti gösterme ihtimali genelde daha fazladır.

Trikomoniyaz nedeniyle meydana gelen akıntı yeşilimsi ya da sarımsı olup balıksı bir kokuya sahip olabilir. Trikomoniyazda sık görülen diğer belirtiler arasında genital bölgede kaşıntı ve idrar sırasında ya da cinsel ilişki sırasında ağrı bulunmaktadır.
  • Bel soğukluğu ya da klamidya

Bel soğukluğu ve klamidya çoğunlukla belirti göstermeyen cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Bel soğukluğu ya da klamidyada görülen akıntı sarı renkli ve iltihaplı gibi olur.

adet_oncesi_vajinal_akinti.jpeg
  • Pelvik inflamatuar hastalık

Pelvik inflamatuar hastalık genelde bel soğukluğu ya da klamidyanın tedavi edilmeyip üreme sistemine yayılmasıyla gerçekleşir. Pelvik inflamatuar hastalık tedavi edilmezse rahme, fallop tüplerine ve yumurtalıklara zarar verebilir.

Pelvik inflamatuar hastalıkta görülen akıntı sarı ya da yeşil renkli olup güçlü bir kokuya sahiptir. Pelvik inflamatuar hastalığın diğer belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
Bakteriyel vajinozis, vajinadaki bakterilerin doğal dengesinin bozulmasıyla meydana gelen bir enfeksiyondur. Bakteriyel vajinozisin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aşağıdakilerle ilişkili olduğu düşünülmektedir:
  • Sigara kullanımı
  • Vajinal duş
  • Birden fazla seks partneri
Bakteriyel vajinoziste oluşan akıntının balık benzeri kokusu olmakla birlikte akıntının rengi grimsi-beyaz ya da sarımsı-beyaz olabilir.
  • Servisit

Servisit, rahim ağzının iltihaplanmasıdır. Servisit cinsel yolla bulaşan enfeksiyon, bakterilerin aşırı büyümesi ya da alerji (lateks alerjisi gibi) nedeniyle oluşabilir. Servisitte genelde belirti görülmemekle birlikte kötü kokulu, sarımsı ve iltihaplı görünen yoğun bir akıntı ortaya çıkabilir. Akıntının rengi yeşil ya da kahverengi de olabilir.

Servisitin diğer belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:
Bazen yeni bir vitamin ya da yiyecek denemeniz durumunda akıntınızın renginde değişim meydana gelebilir. Bununla birlikte sarı akıntının nedeni genelde enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

vajinal_akinti_doktor.jpeg
Sarı akıntı genelde enfeksiyon belirtisidir. Adet öncesi sarı akıntıyla karşılaşıyor ve akıntıyla ilgili şunları gözlemliyorsanız, doktorunuza görünmeniz gerekir:
  • Güçlü kokuya sahip akıntı
  • Topaklanmış ya da köpüklü akıntı
  • Cinsel organlarda kaşıntı ya da idrar yaparken ağrı
Yukarıda yer alan belirtiler aynı zamanda enfeksiyon belirtileri arasında yer almaktadır.

Bu belirtilerinizin olması durumunda doktorununuz sağlık geçmişinizle ilgili bilgi edinmek isteyecektir. Bunun için doktorunuz size şu soruları sorabilir:
  • Akıntının ne zaman başladığı
  • Akıntının nasıl olduğu
  • Sahip olduğunuz diğer belirtiler
  • Cinsel geçmişiniz
  • Vajinal duş yapıp yapmadığınız
Doktorunuz, akıntıdan örnek alarak mikroskobun altında bakteriyel vajinoz ya da trikomoniyaz olup olmadığını inceleyebilir. Aynı zamanda akıntıdan alınan örnek laboratuvara yollanarak bel soğukluğu, klamidya ya da pelvik inflamatuar hastalık olup olmadığı anlaşılabilir.

Sonuç Olarak


Akıntı, kadının adet döngüsünün normal bir parçası olsa da sarı akıntı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir. Akıntı kötü kokuyorsa, içerisinde topaklar ya da iltihap varsa ya da cinsel organlarla ilgili başka belirtiler varsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Akıntının renginin sarı olması tedavi edilebilir bir durum olmakla birlikte belirtilerin erken dönemde tespit edilip tedavi edilmesi, daha ciddi sağlık sorunları ve komplikasyonlardan korunmanızı sağlayacaktır.
 
Back