Arkadaşlar öncelikle herkese iyi akşamlar dilerim.. Benim kendimce ciddi bir sıkıntım var ve bunu hem sizinle paylaşmak hemde fikirlerinizi almak istiyorum.. 14 şubat cuma sabahı spinal sezaryen yolu ile çok şükür kızımı dünyaya getirdim ancak doğumdan sonra süt gelmemesi ve emzirme sıkıntısı baş gösterdi. Öncelikle doğumdan sonra çocuğu ne kadar emzirmeye çalıştıysam hiç sütüm gelmedi artık baya zaman geçince çocuk doktoru şekerinin düşebileceğini ve mama kullanmamızı söyledi bunun üzerine biberon ile mama verdik tabi bu arada ben hep sütüm gelince veririm diye düşündüm ancak zaman geçtikçe sütüm gelmedi ben ne kadar emzirmeye çalıştıysam sütüm gelmedi.. sonra bari sağmaya çalışayım hiç olmazsa emmese bile anne sütünü biberon ile veririm diye düşündüm ancak nafile ne kadar sağmaya çalıştıysak (elektrikli pompa, manuel pompa ve hatta hastane'de) yine de başarılı olamadım... 1,2,3,4 gün derken günler geçti ve hala sütüm gelmedi.. sorunum bebeğin emmemesi değil sütümün gelmemesi oldu..dün göğüslerimde çok ağrı vardı sıcak kompres yaptım masaj yaptım hastaneye gittim ebeler sağmaya çalıştılar ama yok.. sütten önce gelen daha koyu renkli sıvıdan biraz geldi ama o kadar.. hani bütün gün sağsam bir çorba kaşığı ancak oluyor..açıkcası ne yapacağımı şaşırdım.. hani bebeğin biberona falan alışması değil sıkıntım.. varsın emmesin ama anne sütünden mahrum kalmasın istiyorum..
Arkadaşım bebeğin hayırlı uğurlu olsun. Sağlıcakla büyüsün. Bu gibi durumlar olabilir. Her insanda aynı miktarda süt gelecek diye bi durum söz konusu değil. Fakat eminim ki başka etkenler vardıt. Yani senin.stresli olman, ameliyat tramvası yaşaman, ailesel baskılar.. vs. Bence önce sen kararlı olmalısın. Pes etme. Sütü 3. ayında bile gelen anneler var.
1) Gün içinde içtiğin su miktarını arttırmalısın. Yanında hep bir pet şişe bulundur her dakika yudumla. Bu çok önemli!
2) sürekli su içemem, içim bayılır diyorsan ayran yap iç. Hem kalsiyum açısından da avantaj sahibi olursun. Kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyvelerden komposto yap iç. İsteğe göre şekerli yada şekersiz olarak. Dut pekmezi veya üzüm pekmezini sulandırarak da içebilirsin. Rezene+ıhlamur benim favori çayım. İçine bir tutam anason da katarsan bebeğinin rahat uyumasını sağlarsın. Taze Meyveleri sıkıp sularını içebilirsin. Kısacası sadece su içmeyip bunlardan da tüketerek günlùk sıvı alımını kolaylıkla arttırabilirsin.
3)Balık neredeyse süt yapımında mucizevi bir besindir. Hem omega 3 açısìndan zengin olduğundan bebeğin zekasì açısından bulunmaz bir kaynaktır. Somon balığı tavsiyemdir. Heleki bol yeşillikli(maydonoz hariç çünkü o süt kesiyor) bir salata ile harika süt yapıcı etkisi vardır balığın.
4) et ve tavuk. Etlerden biftek yiyebilirsin. Yemeklerde kıyma kullanabilirsin. Tavuk bolca tüketmeli, suyuna bulgur pilavı da yapabilirsin.
5) çorbalar. Vazgeçilmezdir. Buğday çorbası, bulgur çorbası, tarhana çorbası ve yoğurtlu çorbalar tavsiye edilir.
6) tatlılardan sütlù tatlılar. Kazandibi, tavuk göğsü, sütlaç... Ayrıca tahin helvası, kahvaltılarda tahin+pekmez de tüketmek faydalıdır.
7) benim de bizzat kendi tercihim; kefir. Günde iki bardak içilmeli. Muazzam etkisi var süte.
8) boza yada salep. Ben bozayı tercih etmekteyim fakat sen salep de içebilirsin. Güzel bir etkisi var süte.
9) malt içecekleri.
Benim nacizane fikirlerim. Denenmiş onaylanmış hepsi tarafımdan
bence bunları dene bir hafta boyunca. Olumsuz olma. Bu süre boyunca mama takviyesine devam et. Olur olur. Olmazsa da dünyanın sonu değil.