acıklaması soyle diyo ki.mesela yemek yedim yemek yiyince ne olur iuyku basturur uyuyuncada üşürsün insanlar uykusunda usur diyo cok uyduruk ve alakasız bı acıklama bu dedımaç olan ve kansızlık çeken insan üşür
tok olduğunda insanın kan dolaşımı artar zira yediklerini hazmetmesi gerekir, dolaşıma bağlı olarak da vücut ısınır
ama arkadaşınız buna inanmıyorsa, o kendi bildiğini doğru sananlardan olabilir
ona nedenlerini sorun
yani ben düşündüm oldu değil, altı dolu konuşmasını talep edin
Kesinlikle aç insan üşür, birkere dolu mideyi sindirmek için enerji harcamak gerekir enerji yakılıncadaortaya ısı cıkar, bilimsel açıklamayı bitarafımdan uydurdum ama olsun ben açken üşüyorum. ayrıca konuyla alakasız ama belki tartışırsınız diye önden söyleyeyim dedim aklıma gelmişken, mesanesi dolu insan boş olana göre daha az üşür.
yediğiniz besinler mideye ulaştığında asit salgı seviyesini ayarlayan siniri uyarıyor(nervis valgus) sinir salgı bezlerini hızla salgılamaya yönlendiriyor.salgı bezleri çok çalışmak için kana ihtiyaç duyuyor.kan hücreleri sayısı ve hacmi bu bölgede artıyor.mide içi ısıda artıyor zira aldığınız besinler iç sıcaklığınızdan düşük ve vücut ısısına yükseltilmeye çalışılıyor.vucudunuzun karın içi hariç diğer yerleri gerek kan hacmi düşüklüğünden gerekse karıniçine göre düşük sıcaklıkta olduğundan beyniniz bunu üşüme /ısı kaybıolarak algılıyor ve deri gözeneklerinizi daraltıyor.gözenekler daralınca deri toplanıyor,pütürlü oluyor,kıllar dik hale geliyor.... (alıntı )
demiş bir doktor... yani tokluk sonrası durumu özetlemiş.
Tesadüfe bak,daha dün sevgilimle bu konu açıldı,yemek yedikten sonra insan üşür ya ondan dedi..laf lafı açınca..
Bende şaşırdım ilk defa duydum dedim:26:
Oda garipsedi bilmememi
Belki hani yemekten bi saat filan sonra, ac halimden daha az üsüyorumdur, bunu kiyaslayamam. Ama kesinlikle yemegi yedikten sonra üsüyorum. Ben de sevgilime "kan mideme mi gidiyo, ondan mi" demistim, hala dalga gecer benimle, her üsüdüm dedigimde.
aklı çişinde olduğu içinmi acaba
ya ne kadar bilimsel bi açıklama olrsa olsun kimse benım vucudumu benden ıyı bılemezkı ben usumuyorum arkadaşyediğiniz besinler mideye ulaştığında asit salgı seviyesini ayarlayan siniri uyarıyor(nervis valgus) sinir salgı bezlerini hızla salgılamaya yönlendiriyor.salgı bezleri çok çalışmak için kana ihtiyaç duyuyor.kan hücreleri sayısı ve hacmi bu bölgede artıyor.mide içi ısıda artıyor zira aldığınız besinler iç sıcaklığınızdan düşük ve vücut ısısına yükseltilmeye çalışılıyor.vucudunuzun karın içi hariç diğer yerleri gerek kan hacmi düşüklüğünden gerekse karıniçine göre düşük sıcaklıkta olduğundan beyniniz bunu üşüme /ısı kaybıolarak algılıyor ve deri gözeneklerinizi daraltıyor.gözenekler daralınca deri toplanıyor,pütürlü oluyor,kıllar dik hale geliyor.... (alıntı )
demiş bir doktor... yani tokluk sonrası durumu özetlemiş.
acıklaması soyle diyo ki.mesela yemek yedim yemek yiyince ne olur iuyku basturur uyuyuncada üşürsün insanlar uykusunda usur diyo cok uyduruk ve alakasız bı acıklama bu dedımben daha bilimsel anlatıyorum ama ısrar edıyo hala
boşuna dalga geçmesin bilimsel açıklaması bile yapılmış işte
benım hala umudum var cnm suan acım ve usuyorumm hıhhhay yaşa, iddayı kaybettin canım
bencede zaten dedım yanı uyduruk bi açıklmaydı
her yemek yiyen uyumaz bu bir
uyuklayan insanın vücüdundaki şeker dengesinde sorun olma ihtimali fazladır, insülin direnci gibi... bu iki
uyuyan insan üşüyebilir doğal olarak ama yemek yemek direkt uyumak ve dolayısıyla üşümek değildir bu da üç...
insanlar ben yemek yiyeyim sonra uyuklayım doğal olarak da üşümüş olurum diye bir alaka kurmazlar, bence saçmalamış kusura bakma da....
sanada cok sasrdım demekki herkesın bunyesı farklı:44:normalde hiç dikkat etmedim ama ramazanda yemekten hemen sonra üşüdüğümü biliyorum:)
ben oruclu ıken daha cok usuyorum ama bu acıklama cok mantıklı demekki bende bi sorun varArkadaslar,
internetten ufak bir arastirmayla cevabi buldum. Tok insan daha cok usur. Arkadasin verdigi aciklama (sindirim sirasinda kan ihtiyaci oldugundan, uzuvlardaki kan mideye yonlendirilir, bu da kol ve bacaklarin usumesine sebep olur) dogru. Ben de oyle biliyordum ama burada herkes tersini soyleyince internetten baktim. linki de asagi ekliyorum:
Why do you get cold after you eat
ornek olarak: oruc tutarken gun boyunca usumezken, iftardan sonra usumeyi gosterebiliriz.
ayy canım bu acıklama ıyı oldu gercekten anlayarak okudum yanı evet bende kansızlık var demekkı ondan usuyorumBu sorunun doğru cevabı yok...
Şöyle ki yemek yediğimizi takip eden özellikle ilk 30 dakika içerisinde vücut ısısında ani ancak kısa süreli düşüşler olabilir. Bunun nedeni vücudun sindirime başlamasıdır. Bu özellikle karbonhidratın az alındığı zamanlarda, yetersiz sindirim enzimleri veya ağır sindirimi zor gıdalar alındığında görülür. Yani muhtemelen erkek arkadaşın kötü ağır gıdalar veya protein ağırlıklı besleniyor...
Açken de üşümenin nedeni hücrelerin homeostaz için yeterli kaynağa sahip olmamasından kaynaklıyor. Yani hücreler kaynak olmadığı için homeostaz yapamıyor ve enerji açığa çıkamıyor. Vücut kaynak eksikliğinden metabolizmayı ve dolaşımı yavaşlatır aynı zamanda da kıtlık moduna geçme eğilimi gösterir bu da üşümemize sebep olur. Kötü/eksik beslenmenin yanında üşümenin bir diğer nedeni de tiroit hormonlarındaki dengesizlik olabilir, sürekli üşüyenler endokrin uzmanınız sizi bekliyor. Sen de açken üşüyorsan gün içinde yeterli kalori almıyor olabilirsin.
geçen sene bir yemek sırasında aynı muhabbeti bizde yaptık. Kalabalık bir arkadaş grubuyla.
Soru benden geldi. Cevap da masada bulunan 2 doktordan: Tok insan üşürmüş...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?