- 3 Haziran 2013
- 4.859
- 997
ABD'de, Ferguson kentinde 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığına hükmedilmesine yönelik protestolar sürerken, Amerikan yargısından başka bir olayla ilgili benzer bir karar daha çıktı. Mahkeme kararını protesto eden ABD'liler sokaklara döküldü, yolları kapattı, yerlere yatarak ölü taklidi yaptı.
ABD'nin New York kentinde, gözaltına alındığı sırada boğazının sıkılması sonucu hayatını kaybettiği ileri sürülen Eric Garner'la ilgili soruşturmada jüri, olayda sorumluluğu bulunduğu iddia edilen polisin yargılanmasına gerek olmadığı kararına vardı. Verilen karar tepkilere neden olurken, ABD Adalet Bakanı Eric Holder, bakanlığının Eric Garner'ın ölümüyle ilgili, "bağımsız, kapsamlı, adil ve hızlı" bir vatandaşlık hakları soruşturması başlatacağını duyurdu.
New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda, altı çocuk babası Garner (43), kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Bir grup polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan astım hastası Garner, uzun süre hareketsiz şekilde yerde yattıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Amatör video kaydındaki görüntülerde Garner'ın, boğazını sıkarak kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan polislere ölümünden hemen önce, nefes alamadığını söylediği yer almıştı.
Olayla ilgili davanın görüldüğü New York'taki mahkeme, Garner'ın ölümüne neden olduğu öne sürülen polis memuru Daniel Pantaleo hakkında takipsizlik kararı verdi.
New York Emniyet Müdürü Bill Bratton, Garner'in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, polislerin güç kullanımı konusunda yeniden eğitileceği sözünü vermişti.
Hakkında takipsizlik kararı verilen polis memuru Daniel Pantaleo
"KİMSEYE ZARAR VERMEK İSTEMEDİM"
Hakkında ceza davası açılmayacak olan ancak olaydan sonra açığa alınan polis memuru Pantaleo ise yaptığı yazılı açıklamada, "kimseye zarar vermek istemediğini" öne sürdü.
Garner'ın ölümü nedeniyle çok üzgün olduğunu belirten Pantaleo, Garner'ın ailesinin, taziyelerini kabul etmesini istedi.
Kararı protesto eden ABD'liler, New York'ta bir kez daha sokaklara döküldü, yolları kapattı.
BELEDİYE BAŞKANI BLASIO'DAN ÇAĞRI
Takipsizlik kararının ardından New York genelinde protesto gösterileri organize ediliyor. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio gösterilerin barışçıl geçmesini istedi.
Jurinin takipsizlik kararının ardından siyahi haklarını savunan sivil toplum kuruluşları, sosyal medya aracılığıyla kentin birçok noktasında protesto gösterileri organize ediyor.
New York Belediye Başkanı de Blasio, yaptığı yazılı açıklamada, karara karşı tepki göstermenin bireysel hak ve özgürlük olduğunu olduğunu kaydederek, "Jürinin kararı nedeniyle mutsuz olanların, tepkilerini barışçıl ve yapıcı bir şekilde göstereceklerine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
De Blasio, şeffaflık ve hesap verebilirliği artırmak için polis memurlarına vücut kamerası takılması için pilot uygulama başlattıklarını da dile getirerek, polis memuru Daniel Pantaleo için ceza davası açılmamasına karşın New York Polis Teşkilatı'nın idari soruşturmasının sürdüğünü vurguladı.
Ferguson'da silahsız siyahi genç Michael Brown'ı vurarak öldüren polis memuru Darren Wilson için takipsizlik kararının verilmesinin ardından başta Ferguson olmak üzere ülke genelinde gösteriler düzenlenmişti.
OBAMA, ADALET BAKANI'YLA GÖRÜŞTÜ
ABD Başkanı Barack Obama, New York'ta gözaltı işlemi sırasında boğazını sıktığı siyahi Amerikalı Eric Garner'ın ölmesine neden olduğu iddia edilen polis için takipsizlik kararı verilmesi hakkında Adalet Bakanı Eric Holder'la telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Toplumlarımız ve güvenlik birimlerimiz arasında güven ve hesap sorulabilirliğin güçlendiğini görünceye kadar bize durmak yok" dedi.
Obama, ABD'de yine geniş çaplı gösterilere neden olması beklenen Garner'la ilgili kararın açıklanmasının ardından, Beyaz Saray'ın her yıl düzenlediği kabile toplumları konferansındaki konuşmasının başında New York'taki kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Garner'ın polis yetkilileriyle yaşadıklarının teybe kaydedildiğine ve bu görüntülerin ülkede "geçen hafta, geçen ay, geçen yıl ve yıllardır" üzerinde konuşulan daha genel meselenin bir yansıması olduğuna işaret eden Obama, bu bağlamda, çok sayıda azınlık toplumunun, güvenlik birimlerinin kendileri için çalışmadığına ve adil davranmadığına yönelik kaygıları bulunduğunu söyledi.
Katılımcıların ölü taklidi yaptıkları protesto eyleminden bir kare (Yer: New York'taki Grand Central Terminali)
"HALKI KORUMAK İÇİN HAYATLARINI RİSKE ATIYORLAR"
Obama, Ferguson'daki olaylardan sonra, ülkede güvenlik güçleriyle toplumun bazı kesimleri arasındaki güvensizliği giderecek adımlar atmak için bir çalışma grubu oluşturduklarını ve bu grubun somut öneriler hazırlayacağını hatırlatarak, Ferguson'la alakalı eyalet ve yerel yetkililer ile toplum liderleri, dini liderler, güvenlik güçleri yetkilileriyle görüştüğünü kaydetti. Obama, "Bu çok uzun süredir bizi uğraştıran bir konu ve şu ana kadar yaptığımızdan daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Laf değil eylem istiyorum ve ABD Başkanı olarak, herkesin hukukun önünde eşitlik ilkesine inandığı bir ülkeye sahip olmamızı sağlamaya tamamen kendimi adamış durumdayım" diye konuştu.
Obama, güvenlik yetkililerinin de çok zorlu bir mesleğe sahip olduğunu ve halkı korumak için hayatlarını riske attıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Ancak onların mesleklerini etkili bir biçimde icra edebilmeleri, herkesin sisteme güven duymasıyla mümkün olur. Şu anda maalesef insanların, yakınlarının adil muamele gördüğüne inanmadığı çok sayıda örnek görüyoruz. Bazı vakalarda yanlış algılamalar olabiliyor ama bazı durumlarda bu bir gerçeklik. Irk, bölge, din ayrımı yapmaksızın Amerikalılar olarak hepimiz bunun Amerika'nın bir problemi olduğunu, sadece siyahilerin ya da yerli Amerikalıların sorunu olmadığını kabul etmemiz lazım. Bu ülkede herhangi bir kişi yasalar altında eşit muamele görmediğinde bu bir sorun. Başkan olarak bunu çözmek de benim görevim."
FEDERAL SORUŞTURMA AÇILACAK
Obama'nın yanı sıra Garner'ın eşi ve New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ile konu hakkında telefon görüşmeleri yapan Adalet Bakanı Holder, yaptığı açıklamada, bakanlığının Eric Garner'ın ölümüyle ilgili, "bağımsız, kapsamlı, adil ve hızlı" bir vatandaşlık hakları soruşturması başlatacağını duyurdu.
Garner'ın ölümünü "trajedi" diye niteleyen Holder, bunun, "emniyet birimleri ile onların hizmet vermek ve korumakla yükümlü oldukları toplumlar arasında bulunması gereken güven hissini test eden son dönemdeki olayların bir yenisi" olduğunu kaydetti.
"Bu sadece bir New York ya da Ferguson meselesi değil. Ferguson'daki jüri kararından sonra ülke genelinde barışçıl biçimde protesto düzenleyenler bunu açıkça ortaya koydu" diyen Holder, Ferguson'dan sonra New York'ta da jüri kararından "hayal kırıklığı" duyanlar olduğunu bildirdi. Holder, "Ancak tanık olduğumuz güven kırılmasını iyileştirmek için çaba göstermeliyiz" ifadesini kullandı.
Federal soruşturmada Garner'ın ölümünde olası vatandaşlık hakları ihlallerinin olup olmadığı araştırılacak.