aahh bu muhasebe

ekim.29

Allahumme Ya Mübdi
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2008
3.838
39
358
35
Kırıkkale
ya kızlar 1.sınıf maliye ögrencisiyim muhasebeden sınava gircem ilk sınavdan 33 almştım nasl çalşabilirm ve ne tarz da soru çıkıyor benm anlamdgm özellkle yukarda bazı işlemler var sorusu bu hangi yevmiye kaydına aitr tarznda bunu anlyamdm birtürlü bilen ark yardmcı olabilirmii benneyaptımki

muhasebeden gectım ılk sene yardımcı olabılırsem eğer burdayım...

bende geçtim ama nasıl geçtim bilmyrm
canım,maden bu tür işlemleri yapamıyrsn,sözellere ver kendni..
ama 2. sınıftada uygulaması var bu işin..

çalışmalar nasıl gidiyor bilmediğin soruları yaz istersen cevaplıyım yapabildiğim kadar

Arkadaşlar muhasebede ezber olmaz. Öncelikle; Tek düzen hesap planındaki şu anda kullanmakta olduğunuz hesapları öğrenmekten başlayın işe. Hesabın işleyişini öğrendikten sonra bol bol monografi çözün. örn;

101- ALINAN ÇEKLER HESABI: ışletmenin mal ve hizmet satışı sonunda alıcı kişi veya firmadan aldığı çeklerin izlendiği hesaptır. Çek alındığında hesabın borcuna, çek tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde alacağına kayıt yapılır. Daima borç kalanı verir. Hesabın borç kalanı henüz tahsil edilmemiş çeklerin durumunu gösterir.

Bu şekilde işleyişini öğrendik mi? Evet öğrendik. Çek alındığında hesabın borcuna kayıtlanacak ve tahsil edildiğinde , ciro edildiğinde alacağına kayıt yapılır diyor. Muhasebe kayıtlarında mantık genellikle aynıdır. Girişler borca çıkışlar alacağa kayıtlanır. Monografiye örnek olaraksa;

Şu şekilde sorabilirim,

Örnek: 13 Ekim 2008 tarihinde 1.500 YTL'lik mal, çek karşılığı satılmıştır. %18 KDV hariçtir ve KDV çeklidir.

Çözüm:
______________ / ___________
101- Alınan Çekler Hs. 1.770
... ışletmesi
600- Yurtiçi Satışlar Hesabı 1.500
391- Hesaplanan KDV Hs. 270

Örnek: 20 Aralık 2008 tarihinde işletmede bulunan 1.770 YTL'lik çek, tahsil edilmek üzere bankaya gönderilmiştir. Çek aynı gün tahsil edilmiş ve banka 50 YTL komisyon gideri kestikten sonra kalan kısmı aynı bankada bulunan mevduat hesabına yatırmıştır.
102- Bankalar Hesabı 1.720
... Bankası ACH
653- Komisyon Giderleri Hs. 50
101- Alınan Çekler Hesabı 1.770
.... ışletmesi

ya çok güsel anlatmşsnn saoll tamm muh ezber olmaz ama anlayamdk tekrar edip duruyorum ama olmuyoo birde matematgm çok ii ama muh zorlandm yaa

canım cok tişkürler bizede yardım etsen azcık arada dua etriz sana bizde :Saruboceq:

Eğer hesap tablolarını çok iyi öğrenirseniz muhasebeden ezber yapmaya gerek kalmaz. Ve çok rahat geçersiniz. Bilmediğiniz soruyu bile mantık kullanarak çok rahat çözebilirsiniz. Örneğin: Aktif hesaplar ve pasif hesaplar olmak üzere bakarsak işleme. Bildiğiniz gibi aktif hesaplara girdi olursa üst tarafa kaydolur. Mesela işletme mal almışsa ticari mallar hesabı üst tarafa kaydolur. Yada para tahsil etmişse yine kasa hesabı üst tarafta olur. Yada kasadan para çıkmışsa bu sefer tabloda aktif hesaptan çıktı olduğu için kasa hesabı alt tarafta olur. Ve para nereye ödenmişse o hesap kasa hesabının aksi tarafında yani üst tarafında olur. Bir tabloyla örneklemek isterdim ama e-öğrenmeden tablo kopyalayamadım. ışallah ne demek istediğimi anlamışsınızdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…