- Konu Sahibi canayakxixn
-
- #1
ATAM İZMİR’DE
Dokuz eylül sabahı Atam İzmir’e girdi.
Yunan saltanatını bir hamlede devirdi.
Mehmetçiğin önünde halkına selam verdi.
Sevgi gösterileri yorgunluğu giderdi.
Yanıyordu İzmir’im hain Yunan elinden.
Kuşlar şarkı söylüyor özgürlüğün dilinden.
Kırmıştı şanlı ordum Yunan’ı tam belinden.
Farkı yoktu İzmir’in yaralı bir gelinden.
Sevdiği gelmiş onu Düşmandan kurtarmıştı.
Düşmanı buruşturup Ak Denize atmıştı.
Tüm dünya devletleri bu işe çok şaşmıştı.
Türk Ordusu dev gibi tehlikeyi aşmıştı.
İzmir’in dağlarını hep çiçekler bürüdü.
Efesi ,askeriyle özgürlüğe yürüdü.
Düşmanı yakalayıp perçeminden sürüdü.
Ard ardına mandayı, himayeyi kürüdü.
İzmirin kavakları gök yüzüne bakıyor.
Bayrağım özgürlüğün nişanını takıyor.
Genciyle yaşlısıyla istikbale bakıyor.
Kutlu olsun İzmir’im Kurtuluşundur bugün!..
26 Ağustos 1922'de başlayan ve 30 Ağustos günü zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'da Türk Süvarilerinin Çevirme Harekatı ve 09 Eylül 1922'de İzmir'de son bulan Takip harekatı İstiklal Harbimizde çok önemli bir yer tutar.
9.Eylül.1922'de Yüzbaşı Şerafettin komutasında İzmir'e giren Süvari birliğimizin Hükümet konağına Bayrağımızı çekişi yıllardır hafızalardan silinmemiştir.
Bu başarının anısına 9. Eylül tarihi süvariler günü olarak başta emekli süvarilerimiz olmak üzere büyük illerimizde törenlerle kutlanmaktadır.
9 Eylül – İzmir’in Kurtuluşu
Dokuz Eylül Anadolu İnsanının Özgür Birey Özgür İnsan olma tarihinin başlangıcıdır...
19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaş yolculuğu 9 Eylül 1992'de İzmir'de sona erdi.
Bugün İzmir'in Kurtuluş Günü; emperyalizmin Anadolu topraklarından sürüldüğü denize döküldüğü gün. Mustafa Kemal 'in önderliğindeki ulusal özgürlük ve kurtuluş savaşının kazanıldığı o büyük utkunun adıdır
9 Eylül.
1 Eylül 1922 Mustafa Kemal tarihi emrini verdi: "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri!.."
Bağımsızlık ateşi ile yanan Türk Birlikleri bir an önce İzmir’e girmek için yıldırım gibi ileri atıldılar. Yunan ordusu silahını cephanesini ve malzemesini terk ederek kaçıyor kaçarken de her yeri yakıp yıkıyordu. Binlerce ölü veren Yunanlıların toparlanmaları olanaksızdı. Tek hedefleri İzmir'e ulaşarak gemilerle kaçmaktı.
Türk birlikleri 1 Eylül'de Uşak ve Kütahya'ya ertesi günde Eskişehir'e girdiler. Batı Anadolu kentleri birbiri ardına geri alınıyordu. 4 Eylül'de Alaşehir Buldan Kula Söğüt 5 Eylül'de Bilecik Bozöyük Simav Demirci Ödemiş Salihli; 6 Eylül'de Akhisar Balıkesir 7 Eylül'de Aydın 8 Eylül'de Kemalpaşa ve Manisa'ya Türk ordusu giriyordu.
Türk ordusunun üstün başarısı karşısında Yunanistan 2 Eylül'de İngiltere'ye başvurarak Yunan ordusunun Küçük Asya'yı boşaltması için ateşkes sağlanmasını istedi. Lloyd George ve Lord Curzon ise Türklerin İzmir yakınlarında durdurulabilmeleri halinde daha iyi bir barış sağlanabileceği önerisinde bulundular.
Türk ordusu İzmir önlerindeydi artık. ''3 yıl 3 ay 25 gün'' süren savaş sona eriyordu. İzmir'de ulusal isyanın ilk kurşununu sıkarak işgalci Yunan Efzun Alayı'nın bayraktarını Karataş'ta yere indiren gazeteci Hasan Tahsin'in başlattığı mücadele yine aynı kentte noktalanıyordu.
9 Eylül 1922 saat 11.00; Türk Süvarisi İzmir'e girmiş ve Konak'ı zapt etmiştir. Teğmen Ali Rıza ve bir erle hükümet konağının merdivenlerini yıldırım hızıyla adımlayan Binbaşı şerafettin Bey ikinci kattaki balkonda duran Yunan Bayrağı'nı indiriyor yerine Türk Bayrağı'nı çekiyordu. Halk coşku içinde özgürlük türküleri söylüyor ulusal kahramanını Mustafa Kemal Atatürk'ünü bekliyordu artık.
Mustafa Kemal şehre giriyor
Atatürk 10 Eylül 1922'de İzmir'e girdi. Yer yer çatışmalar sürmekteydi. 3 bin kişilik Yunan kuvveti esir alınmıştı.
İzmir kurtarılmış Ulusal Kurtuluş Savaşı ''büyük utku''yla noktalanmıştı. Türk ordusu 4-5 ayda parçalanamaz denen Yunan cephesini birkaç günde yerle bir etti. 15 günde 600 kilometre yol aldı ve 150 bin kişilik düşman ordusunu yok etti.
Atatürk'ün 1 Eylül'de Dumlupınar'da verdiği ''Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri'' emri 9 Eylül 1922'de İzmir'de noktalanırken yalnızca Türkiye için değil dünyanın bütün ezilen ulusları için yeni bir çığır açılıyordu.
Hindistan lideri Mahatma Gandi Kurtuluş Savaşı'nı ''Mustafa Kemallerin zaferi dünya için bir hürriyet ve istiklal çağının sancağıdır'' diyerek selamlarken Pakistan lideri Cinnah emperyalistlere şöyle sesleniyordu: ''Bütün dünyaya sesleniyorum. Ne biz ne de her kıtada yaşamakta olan esir ve mazlum milletleri bundan sonra tutamayacaksınız.''
13 Eylül 1922 günü ulusa bir bildiri ile müjdeyi verir Atatürk: ''Asil Türk Milleti ordumuz 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'imizi ve yine 9 Eylül 1922 akşamı Bursa'mızı zaferle boşalttı. Akdeniz ordularımızın zafer şarkıları ile dalgalanıyor... Anadolu'nun kurtuluş zaferini kutlarken sana İzmir'den Bursa'dan Akdeniz ufuklarından ordularının selamını da sunuyorum.''
''Bu tarih insanların silahlardan uzaklaştığı bir zamanın adıdır."
"Bu tarih toplumu yönetim gücünün kaynağı olarak "millet iradesi" gösterilmiş İstiklal Savaşının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin itici gücü olmuş "tam bağımsız ve demokrat bir Türkiye" yaratma süreci başlatma tarihidir."
"Bu tarih Osmanlı cemaat düzeninin "tebeası-kulları" "vatandaş-yurttaş" kimliğini kazanıp "özgür birey-insan" olabilme tarihidir."