--------------------------------------------------------------------------------
4 Saat sigara dumanında kalmak..
İçerdiğinde 4 bin farklı zehir barındıran sigara, insanlar için terör, trafik kazaları, doğal afetlerden daha öldürücü bir etken. İnsanların çoğu bunun bilincinde olmasına rağmen hala sigara içmeye devam ediyor.
İnsanların çoğu bunun bilincinde olmasına rağmen hala sigara içmeye devam ediyor. Günümüzde sigaraya başlama yaşı 10-12’ye kadar inmiş durumda. Sigara; içen kadar, sigara dumanına maruz kalanları da olumsuz yönde etkiliyor...
İstanbul Özel Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Güldehan Akbaş'ın verdiği bilgilere göre sigara; içindeki polonyum (kanserojen), radon (radyasyon), metanol (füze yakıtı), kadmiyum (akü metali), bütan (tüp gazı), toluen (Tiner), DDT (böcek öldürücü), arsenik, hidrojen, siyanür, karbonmonoksit, nikotin ve diğer toksik pek çok madde nedeniyle insan vücuduna geri dönüşümü olmayan büyük hasarlar veriyor. İçerdiği bağımlılık yapan nikotin maddesi akciğerlerde katran oluşumuna sebep oluyor.
Kanserden Ölümlerin Başlıca Nedeni!
Tüm kanserlerden ölümlerin yüzde 30'undan, akciğer kanserlerinin yüzde 90’nından sigara sorumlu. Akciğer, yemek borusu, ağız içi, burun, boğaz, gırtlak, pankreas, böbrek, mesane, meme, rahim ağzı, karaciğer kanserlerinde de en büyük etkenlerden biri sigara...
Bağışıklık sistemini baskılayıp sık solunum yolu enfeksiyonu, solunum yollarında ilerleyici hasarlama ve sonuçta bronşit, arfizem, astım gibi solunum yetmezliği ve ölüme götüren kronik solunum sistemi hastalıklarına da yol açan sigara, kalp damar sisteminde tıkayıcı lezyonlar, kalp krizi, ayak ve bacakta gangrenler gibi dolaşımda tıkanma sorununun başlıca nedeni. Sigara ayrıca katarakt, diyabet ve tat koku alma duyularında zayıflamaya da neden olmakta...
Sağlıklı Çocuk Sahibi Olmak İçin Sigarayı Bırakın
Erkeklerde iktidarsızlık ve kısırlık, kadınlarda ise erken menepoz ve kısırlığa yol açan sigara, ayrıca premature doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek gibi anne adayı ve yenidoğan bebeğin hayatını da olumsuz yönde etkiliyor.
Sigara Dumanına Maruz Kalanlar da Tehlikede!
Sigara dumanının da zararları çok fazla. Sadece içen değil içenin yanında duran kişi de hem yanan tütünün hem de sigara içen kişinin çıkardığı dumanı solur. Pasif içiciler yaklaşık 3 bin 700 çeşit kimyasal maddeden zarar görüyor. Ve sigara içenlerde görülen hastalıkların hepsi pasif içicilerde de görülüyor.
Sigara içmediği halde sigara içenlerle aynı ortamda 4 saat kalan kişi yaklaşık 10 adet sigara içmiş gibi oluyor. Gene pasif içicilerde akciğer kanseri riski içmeyenlerden 1.5 kat daha fazla...
Sigara İçen Babanın Çocuğunda Kanser Önleme Geni Bulunmuyor
Çocuk kanserlerinin yüzda 15’inde sigaranın rolü var. Babanın sigara alışkanlığından dolayı kanser önleyici genden yoksun çocuklarda her türlü kanser diğerlerinden daha sık görülüyor. Çocukların ciğerleri tam gelişmemiş oldduğunda çocuklar için risk daha fazla oluyor.
Çocuklar yetişkinlerden daha sık nefes alıp verirler ve sigara dumanına daha fazla maruz kalırlar, bu çocuklarda üst solunum yolu infeksiyonları, bronşit ve astım sık görülür.
__________________