• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

4 parti 'Kamuda başörtüsü' için uzlaştı

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
22.576
772
413
45
4 parti 'Kamuda başörtüsü' için uzlaştı

Giriş: 10 Mayıs 2013 09:2641,146 OkunmaGüncelleme: 10 Mayıs 2013 09:5534 Yorum

Yeni anayasanın yazım çalışmalarında dört parti uzlaşmaya vardı, kamuda başörtüsünün önü açılıyor..

Anayasa Yazım Komisyonu'nda CHP çekincesini kaldırınca dört parti ‘Hiç kimsenin dini inancının gereklerini yerine getirmekten men edilemeyeceği' hükmünde uzlaştı.

Yeni anayasa yazım çalışmalarında, kamuda ve eğitimde türbanın serbest hale gelmesinin yolunu açacak sürpriz bir uzlaşma sağlandı. Uzlaşma Komisyonu'nun temmuza devam kararının ardından, yazım alt komisyonu önceki gün toplandı. Toplantıda daha önce üzerinde uzlaşma sağlanamayan ‘Din vicdan ve inanç özgürlüğü' başlıklı madde yeniden ele alındı. Maddede pek çok fıkra görüş ayrılıklarını yansıtan ‘parantezlerinden' arındırıldı.

Yeşil renkle yazıldı

Dört parti şu fıkrada anlaştı: "Hiç kimse ibadet, dini uygulama ve törenlere katılmaya, dini inanç, düşünce ve açıklamaya zorlanamaz; ya da bunları yapmaktan men edilemez, dini inanç, düşünce kanaatlerinden ve inancının gereklerini yerine getirmekten ya da getirmemekten dolayı kınanamaz, suçlanamaz, ve farklı bir muameleye tabi tutulamaz."

Daha önce CHP, "men edilemez" ve "farklı muameleye tabi tutulamaz" ifadelerine karşı çıkmıştı. CHP, Rıza Türmen tarafından temsil edildiği önceki günkü toplantıda bu çekincesini kaldırdı.

Batum: Sehven olmuştur

VATAN'ın sorularını yanıtlayan CHP'nin komisyon üyelerinden Süheyl Batum, şunları söyledi:

"Sanırım bir yanlışlık oldu. Sehven olmuştur. Düzeltilir. Örneğin Cuma günü bir öğrenci ya da öğretmen ‘Bugüne ders koyamazsınız' dediği takdirde, bu dininin gereklerini yerine getirmek anlamına geleceği için ne yapacaksınız? Bir başka örnek; kamuda mesai saatleri, tatil saatleri belli. Bir memur, ‘Biz bu mesai saatlerine göre çalışmayacağız çünkü namaz vakitlerinde dinimizin gereğini yerine getiriyoruz' derse ne yapılacak?"

"Sanırım bir yanlışlık oldu. Sehven olmuştur. Düzeltilir. Örneğin Cuma günü bir öğrenci ya da öğretmen ‘Bugüne ders koyamazsınız' dediği takdirde, bu dininin gereklerini yerine getirmek anlamına geleceği için ne yapacaksınız? Bir başka örnek; kamuda mesai saatleri, tatil saatleri belli. Bir memur, ‘Biz bu mesai saatlerine göre çalışmayacağız çünkü namaz vakitlerinde dinimizin gereğini yerine getiriyoruz' derse ne yapılacak?"

Bak sen. Namaz kılmak altı üstü 5 dakikayı bile almaz. İnsanlar sigara molası isterken iyi de, namaza gidiyorum diyince mi işini yarım bırakmış olacak? Kamuda mesai saatleri belliymiş. Yok ya, hiç yan gelip yatanı görmedik zaten kamuda. Herkes bi fiil çalışıyo maşallah. Harıl harıl hizmet ediyolar. Hadi hepsini geçtim de, kendileri mecliste otururken hiç mi sıkılmamış. Hiç mi, amaaan bi çıkıyım hava alıyım dememiş? Akıl mantıktan yoksun insanlar. Sizin de, sizleri buralara getirenlerin de Allah cezasını versin.

bu sadece kadınların türbanı için değilmi. yoksa başka kıyafetlerde açıkmı bu yasa

isabetli bi karar olmuş,kadının istihdamına etkisini görürüz inşallah yakın zamanda:kkk::kkk:

[video=youtube;v5LfPucCIwo]https://www.youtube.com/watch?v=v5LfPucCIwo[/video]

başörtüsü yasağıyla ilgili bu sokak röportajında da dendiği gibi:
herkesin hayatına kimse karışamaz :21::21:

tek endişem, türbanın çarşafın yolunu açmasıdır.

tek endişem, türbanın çarşafın yolunu açmasıdır.

Niye ki? carsafli kadinlar dan ne gibi kötülük gördünüz bugüne kadar? ne yaptilar size cidden merak ettim....
Sahsen beni rahatsiz etmiyorlar... avrupada yasiyorum ve Burda sokaga ciktigimda muhakkak bir kac tane görüyorum...
Avrupalilari bile rahatsiz etmedigine göre, size (BIZE) ne oluyor Allah askina???
bu ötekilestirme sevdasi nedir yani???
birakin kim ne giyerse giysin ne takarsa taksin! adaletin önünde esit olduktan sonra diger herseyin ne önemi var ??
Bir basörtülüde duymadim ki bu saci basi acik gezenler yakinda Ciplak gezer sokaklarda endiseliyim diyen...

tövbe tövbe ... neyse ...

aman sanki bütün başörtülüler çarşaf giymeye dünden razı sanki
o kadar korkmayın
cesareti varsa giyen giysin
kimse kimseye karışmasın artık
yazık yahu
hala bu konular konuşuluyor

çarşafa da tamam derler bence :)
chp çarşaf açılımı yapmıştı parti içinde bir dönem :)

Niye ki? carsafli kadinlar dan ne gibi kötülük gördünüz bugüne kadar? ne yaptilar size cidden merak ettim....
Sahsen beni rahatsiz etmiyorlar... avrupada yasiyorum ve Burda sokaga ciktigimda muhakkak bir kac tane görüyorum...
Avrupalilari bile rahatsiz etmedigine göre, size (BIZE) ne oluyor Allah askina???
bu ötekilestirme sevdasi nedir yani???
birakin kim ne giyerse giysin ne takarsa taksin! adaletin önünde esit olduktan sonra diger herseyin ne önemi var ??
Bir basörtülüde duymadim ki bu saci basi acik gezenler yakinda Ciplak gezer sokaklarda endiseliyim diyen...

tövbe tövbe ... neyse ...

tartışacak değilim sizinle, düşüncemi aklamak zorunda da değilim. 1-2 konuya dikkat çekip bitiricem.

çarşafın içindeki kadın mı erkek mi belli değil, kimlik belirlemek imkansız. zira daha önce çarşaf giyip kuyumcu soyanlar oldu, kadın mı aranacak erkek mi bilinemedi haliyle.

bazı insanlar, eşlerini, çocuklarını zaten türbana zorlarken, çarşafın iyice yaygınlaşması, aynı insanların bu sefer de çarşaf giyeceksin zorlamasıyla karşı karşıya kalmasına neden olacak.

son olarak, pkk saldırıları malum, çarşafa göz ne kadar alışırsa, bir pkklının canlı bomba olarak dikkat çekmeden dolaşması çok rahat olacaktır.

evet özgür olsun artık özgürrr
bırakın inancımızı yaşayalım bırakın

yalnız birşeyi belirtmek isterim

örtülü olamk demek sadece gözlerin açık olması demek değildir

ve örtülü olmak sadece başa bir örtü almakta değildir

tesettür demek vucud hattını belli etmeyen kıyafet demek

el yüz ve ayaklarda serbesttir

ha tesettürü yozlaştırıp canını okudular ama :26:neyyyseeeeeee

yani çarşafa bağlamayın lütfen durumu

Son düzenleme:
kamuda basortusunun serbest bırakılmasına karsı degilim bana gosterilmesini istedigim saygıyı baskasınada gosteririm ama dedigim gibi hersey karsılıklı yeri geldimide tesetturlu bir insanda acık bir bayanın haklarını koruyabilmeli

evet özgür olsun artık özgürrr
bırakın inancımızı yaşayalım bırakın

yalnız birşeyi belirtmek isterim

örtülü olamk demek sadece gözlerin açık olması demek değildir

ve örtülü olmak sadece başa bir örtü almakta değildir

tesettür demek vucud hattını belli etmeyen kıyafet demek

el yüz ve ayaklarda serbesttir

ha tesettürü yozlaştırıp canını okudular ama :26:neyyyseeeeeee

yani çarşafa bağlamayın lütfen durumu

bu yazdıklarınıza katılıyorum. tanıdığım 5 türbanlı arkadaşım bu şekilde. çocukluk yıllarımızdan tanışırız ve daha o zamanlardan kapanacaklarını belli etmiş insanlardır. popülerliğe uymak için değil. ve bu arkadaşlarım, düğün günleri dışında 1 kere bile makyaj yapıp çıkmadılar, çıkmazlar. (sadece 3ü evli, diğer 2si de eminim ki sadece düğün zamanı makyaj yapacaktır)

yine bu arkadaşlarım yaz-kış pardösü giymektedir. öyle daracık tayt, üstüne body ya da tunik değil! ben bu 5 arkadaşıma sonsuz bir saygı duyuyorum, bir gün bile başka gözle bakmadım, aklımdan kötü bir düşünce geçmedi.

kapalı olan insanların hepsi böyle olsa, ben eminim ki kimsenin aklına "acaba" sorusu gelmeyecektir.

maalesef farklı nedenler ile, türbanı, türbanlıyı kötü yapanlar var ve bu insanlar zaten yukarıda anlattıklarımı değil, makyajı ayşeden, benden, haticeden ağır olan, kıyafeti desek yine daha dar ve göz alıcı olan... vs kişilerdir.

dip not; neden çarşaf dediğimi 1 önceki yorumumda açıklamaya çalıştım.

bu yazdıklarınıza katılıyorum. tanıdığım 5 türbanlı arkadaşım bu şekilde. çocukluk yıllarımızdan tanışırız ve daha o zamanlardan kapanacaklarını belli etmiş insanlardır. popülerliğe uymak için değil. ve bu arkadaşlarım, düğün günleri dışında 1 kere bile makyaj yapıp çıkmadılar, çıkmazlar. (sadece 3ü evli, diğer 2si de eminim ki sadece düğün zamanı makyaj yapacaktır)

yine bu arkadaşlarım yaz-kış pardösü giymektedir. öyle daracık tayt, üstüne body ya da tunik değil! ben bu 5 arkadaşıma sonsuz bir saygı duyuyorum, bir gün bile başka gözle bakmadım, aklımdan kötü bir düşünce geçmedi.

kapalı olan insanların hepsi böyle olsa, ben eminim ki kimsenin aklına "acaba" sorusu gelmeyecektir.

maalesef farklı nedenler ile, türbanı, türbanlıyı kötü yapanlar var ve bu insanlar zaten yukarıda anlattıklarımı değil, makyajı ayşeden, benden, haticeden ağır olan, kıyafeti desek yine daha dar ve göz alıcı olan... vs kişilerdir.

dip not; neden çarşaf dediğimi 1 önceki yorumumda açıklamaya çalıştım.

ben o konuda katılmıyor değilim zaten size
maalesef şu durumda art niyetli kullanımlardan ötürü destekle-ye-miyorum çarşafı yani çarşaf giyilse bile yüz açık olsun mutlaka

ki helal de zaten
kimse diyemez ki yüzümüzü kimse görmesin
hep savunduğum her zaman savunacağım bir gerçek daha
başını örtüp kıyafetini giyip eğer ki başörtüsüne layık davranılmıyorsa bana göre tesettürlüde değildir
önce ahlak örtüsünü örtecek
sizin kapalı arkadaşlarınızın olduğu gibi benimde saçı açık arkadaşlarım var
ve çokta severim
ahlak örtüsünü örtmüş bir arkadaşımdır
duam inşallah kısa zamanda dininin gereği olan başörtüsünüde takması
Kaldı ki ayrıca kapalılık da sadece saç örtmekle olmaz, başında İslami bir simgeyi taşıyan kadın da kafasına göre takılamaz o kadar!
açık bayanların bir kısıtlaması yok
ki oldu diyelim
hukuki hakları savunulur
tacizemi uğradı(ALLAH KORUSUN) savunulur ...eminim ruha açtığı yara ne sarılır ne avutulur:5:
yaşam hakkına mı müdahale edildi savunulur

ancak başka türlü hangi açıdan savunulur :44:
eğer savunulacak bir şey varsa yanındayım her türlü

Neticede ancak evrensel haklar savunulur yani başı açık bayanında başı kapalı bayanlar gibi hakları ellerinden alınsa ancak ve ancak haklarını savunuruz. Şekil savunmak dine yorum katmaya girer. İnsan haklarını savunacağız diye İslam’ın haklarını incitmeye hakkımız yok…

söylediklerimi anladığınızı ve çekiştirmeyeceğinizi düşünüyorum:34:

istedigim gibi giyinmek benim insan olarak en dogal hakkım öyle olmasa tek suçu başındaki örtü olan ve bizim türkiyeden bu kadına haddini bildirin diyerek meclisten çıkarılan merve kavakçıya amerika sahip çıkmazdı. özgürlük kavramını iyi anlamak gerekiyor senin özgürlügün benim özgürlügümü kısıtlıyorsa bunun adı ne özgürlük nede demokrasi.ister açık ister kapalı önemli olan yüreginde inancı olması benim için namaz kılmakla örtünün bir farkı yok hatta namaz daha önemli ikiside allahla kul arasında hesabını kendi verecek ama teşircilik farklı normal açıkla bunları ayırmalı sokaklar genel evine dönmüş halde hepimizin evlatları var ben üzülüyorum o gencecik kızların haline ha sokakta o halde gördügüm kapalı adı altında daracık taylarla yüzleri badana yapılmış gibi bunları görünce çıldırıyorum çünki gerçek örtünen kardeşlerimide karalamalarına sebeb oluyorlar mevlam hepimizin yüregine kur an aşkı namaz aşkı can efendim muhammed mustafanın s.a.v aşıkını en başta kendi aşkını verir insaallah ülkenin kanunları ile inancın emirlerini kimse birbirine karıştırmasın

Carsaf olsa bile galiba yuzu kapatmak oncede yasakti.. Guvenlik gucleri daha dikkat ederse carsaf isteyende rahatlikla kullanabilir.. En azindan kafayi kapatip altti ortaya serenlerden iyidir.

Bunun çok önceden olması gerekiyordu.
Türbanlı olduğu için yüksek lisansa alınmayan kaç arkadaşım var benim.
Üniversitenin önünde özel bir odada bile değil dış kapının önünde örtülerini çıkarıp giren arkadaşlarımı gördükçe üzülüyordum.
Apaçık bir saygısızlıktı bence.
İnsanların dinini istediği gibi yaşama hakkı her zaman vardır. Mini etekliyle baş örtüsünü kıyaslama, bu kıyafet özgürlüğü değil çünkü dine müdahale. "Sen dinini benim kurallarım çerçevesinde yaşayabilirsin" demekten başka bir şey değil.
Bu belki de yaptıkları ve sevdiğim, haklı bulduğum, desteklediğim tek iştir.
Ancak dini asla siyasete bulaştırmamak ve bazı şeyleri de siyasi simge haline getirmemek gerekir orası da ayrı.

zamanında başörtüsü serbest olursa başı açık olanlar kötü gözle görülür, mahalle baskısı olur deyip, kendi başlarına gelmesinden çekindikleri bu durumu başı kapalılara zorla dayatarak yaptılar.başını açmazsan okuyamazsın, çalışamazsın, üniversitede örümcek kafalı diye anılırsın. ve tek bahane tesettürsüz kimselere baskı olma ihtimali. sadece bi ihtimal yüzünden kapalı arkadaşlara yapılan zulümdü. bugün hiç kimse arkadaşını seçerken inançlarını yargılamıyor. benim her dinden mezhepten arkadaşlarım oldu. arkadaşlarımızı seçerken biz millet olarak insanlığımızı kriter aldık ve gayette kardeşçe mutlu yaşayabiliyoruz. tıpkı kapalının açık birine tesettürü dayatması ne kadar yanlışsa, farklı görüşlerin de bunu bir kapalıya yapması o kadar yanlış. zaten bu dine sığmaz. dinde zorlama yoktur. bu haberi hem açık hem kapalılar olarak insan hakları ve özgürlük kapsamında güzel bir adım olarak görüyoruz. vatana millete hayırlı olsun:):)

tartışacak değilim sizinle, düşüncemi aklamak zorunda da değilim. 1-2 konuya dikkat çekip bitiricem.

çarşafın içindeki kadın mı erkek mi belli değil, kimlik belirlemek imkansız. zira daha önce çarşaf giyip kuyumcu soyanlar oldu, kadın mı aranacak erkek mi bilinemedi haliyle.

bazı insanlar, eşlerini, çocuklarını zaten türbana zorlarken, çarşafın iyice yaygınlaşması, aynı insanların bu sefer de çarşaf giyeceksin zorlamasıyla karşı karşıya kalmasına neden olacak.

son olarak, pkk saldırıları malum, çarşafa göz ne kadar alışırsa, bir pkklının canlı bomba olarak dikkat çekmeden dolaşması çok rahat olacaktır.

ayni sekilde bende sizinle tartisacak degilim ve bende düsüncemi aklamak zorunda degilim ama sunlarida söylemeden edemiycem

carsafin icindeki kadin mi erkek mi belli degil demissiniz haklisiniz ama kimligini belli etmek istemeyenlerin daha bircok alternatifi var (peruk, gözlük, sapka vs...)

ayrica türbana zorlananlar bu sefer de carsafa zorlanirlar demissiniz. isin icinde zorlama varsa zaten magdur kisi icin basörtüsüde carsafta birdir.

son olarakta pkk saldirilarindan bahsetmissiniz. adilik yapmak isteyen hertürlü adiligini yapar. kisin bol ve uzun ceketle, yagmurlu havada bol bir yagmurlukla yada yazin günesten korunma amacli semsiyeyle yani bununda alternatifi cok....

olaya sizin gözünüzle bakarsak carsafin yaygin oldugu ülkelerde hergün bombali eylem yada hirsizlik yapilmali...

süphe üzerine insanlarin dogrularini zan altinda birakmayi Dogru bulmuyorum.

velhasil kelam bütün genellemeler yanlistir...

ayni sekilde bende sizinle tartisacak degilim ve bende düsüncemi aklamak zorunda degilim ama sunlarida söylemeden edemiycem

carsafin icindeki kadin mi erkek mi belli degil demissiniz haklisiniz ama kimligini belli etmek istemeyenlerin daha bircok alternatifi var (peruk, gözlük, sapka vs...)

ayrica türbana zorlananlar bu sefer de carsafa zorlanirlar demissiniz. isin icinde zorlama varsa zaten magdur kisi icin basörtüsüde carsafta birdir.

son olarakta pkk saldirilarindan bahsetmissiniz. adilik yapmak isteyen hertürlü adiligini yapar. kisin bol ve uzun ceketle, yagmurlu havada bol bir yagmurlukla yada yazin günesten korunma amacli semsiyeyle yani bununda alternatifi cok....

olaya sizin gözünüzle bakarsak carsafin yaygin oldugu ülkelerde hergün bombali eylem yada hirsizlik yapilmali...

süphe üzerine insanlarin dogrularini zan altinda birakmayi Dogru bulmuyorum.

velhasil kelam bütün genellemeler yanlistir...

güzel açıklamışsın tebrik ederim

zaten bu yasalari cikarmak icin hep benim yurt disina cikmami firsat bildirler :kollarinikenetlemisbasinisallayansmiley:

Back