• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

4 fezleke Meclis’e gönderildi

  • Konu Sahibi Konu Sahibi simon
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

simon

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Eylül 2010
6.359
1.917
248
17 Aralık soruşturmasında adı geçen 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin Meclis’e gönderildiği bildirildi.


İSTANBUL - DHA, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 eski bakan hakkında hazırlanan fezlekelerin savcılık tarafından Meclis'e gönderildiğini bildirdi.

17 Aralık soruşturmasında adları geçen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında fezleke hazırlanmıştı.

Soruşturma kapsamında Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ve Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan tutuklanmıştı.

Soruşturmada işadamı Rıza Sarraf ve bakan çocuklarının da aralarında olduğu zanlılar serbest bırakılmıştı.

17 Aralık soruşturmasında şu anda tutuklu sanık bulunmuyor.

kaynak: ntvmsnbc
 
Gül'den "dinlendi" iddialarına yanıt Cumhurbaşkanı Gül, DDK'ya verdiği talimat ile ilgili, "Bu bilgilerde noksanlıklar var mı, ne tip önlemler alabiliriz şeklinde bir çalışma yapılmasını istedik" dedi. Gül, "Benimle ilgili telefon dinlemesi görünmüyor. Benim makam odamla ilgili böyle bir şey söz konusu değil ama başbakan bazı ortam dinlemeleri olduğunu bana söyledi" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, "Gördüğünüz gibi hepimiz yaşıyoruz. Gerek telefon dinlemeleri, gerek yolsuzluklar, gerek imar rantları, gerek bürokrasinin temeli olan meslek memurlarının yetiştirilmesi ile ilgili konular çok tartışılıyor. Dolayısıyla bu konularla ilgili de DDK'ya talimat verdim. Çalışmalar yapmaları, hukukumuzu gözden geçirmeleri, gerekirse kuralları incelemeleri, noksanlıklar,
eksiklikler var mı, bunlarla ilgili ne tip tedbirler alınmalı, gerekirse ne tip yasalar çıkmalı, ne tip kurallar ortaya konmalı ki, bu şikayetlerden kurtulabilelim ve bunlar yaşanmasın. Bununla ilgili yapılan çalışmalar" dedi.

Gül, "Türkiye'nin gündeminde olan önemli konularla ilgili daha önce de DDK'ya talimat verip, o konularla ilgili çalışmalar yaptırtmıştım. Onlar bitince de kamuoyuyla paylaşılmıştı. Kamouyu tarafından çok büyük takdirle karşılanmıştı" diye konuştu.
 
Son düzenleme:
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM’ye gönderilen fezlekelerin Türk milletine gönderildiğini, hiç kimsenin fezlekeleri milletten saklayamayacağını söyledi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen MHP’li Vural, gazetecilerin fezlekeler konusunda “Müracaatınız olacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu konuda müracaatım olacak. Bu inceleme sürecinin tamamlanmasını bekliyorum. Artık bu TBMM’nin malıdır. Bu fezlekeler Türk milletine gönderilmiştir. Türk milletinden kimse saklayamaz. Meclis Başkanı bu fezlekelerle ilgili TBMM milletvekillerinin gerekli incelemeyi yapabileceğini açıklamalıdır. TBMM’ye gelmiş bir konu Türk milleti adına makam mevkide oturanlarla ilgili bir soruşturma yapılmasına ilişkin bir talep bizim önümüze gelecek ki biz de bu konuda adım atacağız. İnceleme konusunda girişim olacak. Şuanda ‘inceliyoruz’ noktasında bir yaklaşım bekliyoruz. Bu inceleme bittikten sonra usül işlemi tamamlandıktan sonra bu artık TBMM’nın malıdır. Bunu her milletvekilinin öğrenme hakkı vardır. Meclis soruşturması önergesi hazırlanması lazım. Böylesine bir iddia gelmişse bu belgelere dayanarak somut bir şekilde bu önergeyi vermemiz gerekiyor.”

“Bu gibi konuları bekletmek doğru değildir” diyen Vural, “Bu incelemeyi engellemek bu konunun milletten saklanması amacı taşır o bakımdan çok ciddi bir konu varsa TBMM Başkanı da ivedilikle şeyi toplantıya çağırsın. Toplantıya çağırmak suretiyle bunu bilgi olarak sunsun. Bu mesele ile ilgili Meclis yolu, yargı yolu açılsın. İddialar gelsin ortaya. Sayın Meclis Başkanı da bu amaç için toplantıya çağırmak suretiyle Meclis soruşturması talebini temin edebilir. Etmelidir; çünkü çok önemli bir konu. Savcı işi olunca bunu bekletmek doğru değildir. Çünkü deliller kararabilir, şüpheliler kaçabilir.” ifadelerini kullandı.

kaynak:www.cihan.com.tr
 
Son düzenleme:
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bakanlarla ilgili fezleke hakkında konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dört eski bakana dair dokunulmazlıkların kaldırılması fezlekelerinin 28 Şubat'ta Meclis'e geldiğini, bunların Meclis'in ilk birleşiminde bilgiye sunulacağını belirterek, "Bugüne kadar yapılan işlemlerden farkı yoktur. Tam tersi Hukuk İşleri Başkanlığı'na 'bu evrakı acele olarak inceleyin' diye yazdım. Biz sadece bilgiye sunacağız. Bu sürecin başlaması açısından ne şarttır ne de gereklidir" dedi.

Çiçek, gündemdeki konulara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dört eski bakanla ilgili dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik fezlekelerin 28 Şubat'ta Meclis'e gelmesine rağmen Genel Kurul'un bilgisine sunulmadığına yönelik eleştirilerin anımsatılması üzerine Çiçek, işin esasına bakılması gerektiğini söyledi.

Çiçek, daha önce bu tezkerelerin, usulüne uygun gelip gelmediğine yönelik epey tartışma yapıldığını anımsatarak, baştan beri usulüne uygun bir işlemin sürdürülemediğini vurguladı. Konuyla ilgisi olan, olmayan herkesin dosyasının kendilerine gönderilmeye çalışıldığını ifade eden Çiçek, bu şekilde soruşturmanın gizliliği, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 137. maddesine aykırı bir durumun ortaya çıktığını kaydetti.

kaynak:sabah
 
Tartışmalar arasında Meclis'e ulaşan 4 eski bakanla ilgili fezlekeler, Genel Kurul'un ilk oturumunda okunacak.

ANKARA (ANKA) - Bakanlarla ilgili süreçte başlamış olacak. Ancak, bakanların kaderini AK Partili milletvekillerinin oyları belirleyecek. B

-FEZLEKELER MECLİS TATİLE GİRDİKTEN SONRA GELDİ-

17 Aralık yolsuzluk operasyon sürecinde eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler beklenildiği gibi Meclis 30 Mart yerel seçimler nedeniyle tatile girdikten sonra geldi. Meclis tatilde olduğu için fezlekelerle ilgili işlem yapılamıyor. Ancak, muhalefet 110 milletvekilinin imzasıyla Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıralabilir. Bu konuda inisiyatif Meclis Başkanı'nda olduğu için bu süreçte olağanüstü toplantı da zor görünüyor.

4 eski bakanla ilgili fezlekeler Anayasa'nın 100. Maddesine göre işlem göreceğinden, bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kurulsa bile, çoğunluk AK Partide olduğu için yüce divan yolunun açılmasının zor olabileceği belirtiliyor. Bu arada, fezlekelerle ilgili dosyalar, Genel Kurul'da okununcaya kadar parti grupları ve Meclis üyeleri ile paylaşılamayacak. Böylelikle eskibakanlarla ilgili suçlamalar Meclis açılana kadar gruplara ve milletvekillerine verilemeyecek.

-SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK-

Genel Kurul'un ilk oturumunda, 4 eski bakanla ilgili fezlekeler başkanlık sunuşu olarak okunacak. Anayasa'nın ilgili maddesine göre;Başbakan veya Bakanlar hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az onda birinin yani 55 milletvekilinin imzasıylavereceği önerge ile, soruşturma açılması istenebilir. Komisyonunhazırladığı rapor Genel Kurul'da görüşülür ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divana sevkine karar verilir. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğunun gizli oyu arandığı için, söz konusu bakanların yüce divana gitmesi de zor görünüyor. Buna göre; bakanlar hakkında soruşturma komisyonunun kurulma ihtimali yüksek görünürken, yüce divanda yargılanmaları ise zor görünüyor. AK Partili milletvekillerinin de,eski bakanların,yüce divana gönderilmeleri yönünde oy kullanmaları beklenmiyor.

kaynak:mynethaber
 
Son düzenleme:
Back