• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

'33 Er' olayının belgeleri 8. Kolordu’nun arşivinde

bulca

Gönül almayı bilmeyene ömür emanet edilmez.Mevlana
Pro Üye
28 Ocak 2009
33.806
55.289
1.123
MUSTAFA GÜRLEK, FATİH YALÇINER - 15 Kasım 2012
kucuk_a.png
buyuk_a.png

PKK tarafından 19 yıl önce Bingöl-Elazığ karayolunda şehit edilen 33 erle ilgili yargı sürecinin şüphelerle dolu olması Türkiye’nin gündemine oturdu.

Katliama yönelik ilk soruşturmayı başlatan askerî savcı İnayet Taş, tüm belge ve bilgilerin 8’inci Kolordu Askerî Mahkemesi’nin arşivinde olduğunu söyledi. Zaman’a konuşan Taş, “Bu dosyalar üzerinden uzun zaman geçti, Ankara Arşiv Dairesi’ne de gönderilmiş olabilir.” açıklamasını yaptı. Rütbe gözetmeksizin herkesi sorguladığını ifade eden savcı Taş, hazırladığı iddianamenin şu anda kendi elinde de olmadığını belirtti. Öte yandan şehit askerlerden Şenol Cansız’ın babası Kazım Cansız, dosyanın kirli oyunun deşifre olmaması için yok edildiğini dile getirdi: “Olaydan yaralı kurtulan Denizlili asker suskunluğunu koruyor. Konuşsa her şey ortaya dökülecek.”
Bingöl-Elazığ karayolunda 19 yıl önce 33 erin PKK tarafından kurşuna dizildiği katliama ilişkin soruşturma dosyalarının ‘kaybolması’ hukuk skandalını gün yüzüne çıkardı. 33 er olayında askerî personelin ihmali olup olmadığına ilişkin ilk soruşturmayı başlatan askerî savcı İnayet Taş, tüm belge ve bilgilerin 8’inci Kolordu Askeri Mahkemesi’nin arşivinde olduğunu söyledi. Zaman’a konuşan Taş, “Bu dosyalar üzerinden uzun zaman geçti, belki de Ankara Arşiv Dairesi’ne de gönderilmiş olabilir.” dedi. Olayla ilgili rütbe gözetmeksizin herkesin sorguladığını ifade eden Savcı Taş, “Hazırladığım iddianame şu an benim elimde de yok. Keşke bir örneğini alsaydım. Bugün 33 er olayının bu duruma geleceğini kestiremedik.” değerlendirmesini yaptı.
Katliamın ardından olayla ilgili, bölgede sorumlu bulunan tüm subay ve astsubayların ifadesini alan ve istihbarat raporlarını inceleyen Askerî Savcı İnayet Taş, olaya ilişkin ihmali olanları tespit ettiğini aktardı. Taş, “O zamanki tüm istihbarat raporlarını inceledim. Olayın yaşandığı bölgede bir saldırı planlandığı ve bu konuda elde edilen tüm istihbaratların gerekli kurumlarla paylaşıldığını gördüm. Olayın yaşanacağı tüm sorumlular tarafından biliniyor ve istihbarat raporları saldırı olacağını söylüyordu.” açıklamasını yaptı. İddianameyi hazırladıktan sonra dosyadan çekildiğini ifade eden askerî savcı, “Daha sonra emekliliğimi istedim. Bu dosyadan alınmam ile ilgili değil. Tamamen şahsi bir karar. Ben bu olayla ilgili üzerime düşeni yaptım. Vicdanen rahatım.” diye konuştu.

zaman

Back