Avrupa'da bir cok ulkede krese baslama yasi 1. Tek kisinin maasi o cocugun ihtiyaclarini karsilamaya neden yetmiyor, once onu oturup konussunlar.
Biz avrupada yasiyoruz. Cocuklar krese 1 yasinda basladilar ve ben ise dondum. Kres paralarinin buyuk cogunlugunu devlet oduyor cunku bu benim cocuklarimin yasal hakki. Kaldiki 2 yasina kadar bana evde cocuklarima bakmam icin para da verebiliyorlardi ama ben tercihen 1 yasindan sonra cocuklari okula gonderip ise basladim. Hadi hic calismasam bile cocuklari gunluk 5 saate kadar krese gonderebilme hakkim var ve esimin maasi ile gayet de cok guzel gecinebiliyoruz.
Sebeplerinden biri benim artik kendime ait bir alanimin olmasini istemem cunku evde cocuklarla tek basima psikolojik olarak cok zorlanmaya basladim.
2. Cocuklara belli bir yastan sonra evin icinde idare etmesi cok zorlasti
3. cocuklarin belli bir yastan sonra sosyallesmesi gerekiyor
4. Evde turkce konusuluyor ama bunlarin yasadigimiz ulkenin dilini ogrenmeleri gerekiyordu en uygun zaman 1 yas civari.
5. Cocuklarin yavas yavas sorumluluklarini ogrenmeye baslama yasi 1-1.5 yas civari
6. sabah herkes evden cikiyor ve islerimize ve okullara dagiliyoruz ki bence bu durum ilerisi icin cok daha avantajli. Okulu/isini sevme. Okula/ise gitmeyi aliskanlik edinme, tembellik gibi bir durumun olmamasi. hayatlarini idare ettirebilmek icin bunlarin yapilmasinin gerekliligi gibi.
7. Burada bir cok konu okuyoruz cocuk 4 yasina gelmis makas kullanmayi bilmiyor. Kalem tutamiyor, benimkiler de evde kalsaydi buyuk olasilikla ben de ayni konulardan muzdarip olacaktim cunku bende ikiz var ve evin icindeki butun islere yetisemiyorum cogu zaman. Kreste her turlu boyama kesme aktivitesi yapiliyor.
8. Artik bizden ayrilma calismalari yapmalari ve aksam oldugunda bizim gidip onlari almamizi ogrenmleri gerekiyordu, yoksa anne/cocuk asiri bagimli oluyorlar birbilerine. Anne sagligi icin bana gore hic iyi bir durum degil. Bagimsiz birey yetistirmek icin de bence gerekli bir adim.