- 15 Mart 2008
- 833
- 23
- 42
14. Gezici Festival bu yıl yine Kars durağında, Kars Belediyesi’nin katkılarıyla, 6-14 Kasım 2008 tarihleri arasında, Kars’ta Sinema Konuşalım buluşmasını üçüncü kez gerçeklestiriyor.
Gezici Festival rotasını değiştirdi!
Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kars Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği 14. Gezici Festival, yolculuğuna 7 Kasım’da Kars’ta başlayacak ve ardından 14-16 Kasım’da Artvin’e uğrayacak. 13 yıldır ilk kez Ankara’ya uğramayan festival, tüm sinema tutkunu, festival dostu Ankaralıları da Kars’a davet ediyor!
Sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin değişik kentlerindeki sinemaseverlere sunmak, Türkiye’den ve Dünya’dan sinema insanlarını bir araya getirmek ve ortak projelerin oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla 13 yıldır yollarda olan festival bu yıl Avrupa sınırlarını aşıyor; Almanya, Danimarka, İsveç gibi ülkelere Amerika, Meksika, Hindistan ve Arjantin örneklerini de ekleyerek uzun metraj, kısa ve belgesel türünde toplam 155 filmle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
ALTIN KAZ BU YIL ÇOK ÇEKİŞMELİ OLACAK
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Altın Kaz Film yarışmasında yine son dönem dünya sineması örneklerinin yer aldığı 10 film; Altın Kaz, Gümüş Kaz ve SiYAD Ödülleri için yarışacak.
Uluslararası Jüri değerlendirmesi sonucu en iyi film, Kars Belediyesi tarafından verilecek 20000 Avro tutarındaki Altın Kaz Ödülü’nü; ikinci seçilen film ise 5000 Avro tutarındaki Gümüş Kaz Ödülü’nü almaya hak kazanacak.
Ayrıca Alin Taşçıyan, Burak Göral, Senem Erdine İşmen, Uygar Şirin ve Yeşim Tabak’tan oluşan Sinema Yazarları Derneği Jürisi SİYAD Ödülü verecek.
Başta kendi ülkesi Almanya’da ardından gösterildiği festivallerde tartışma yaratan Bulutların Üstünde (Wolke 9) fedakârca davranmayı değil, tutkusunun peşinden gitmeyi seçen güçlü bir kadının hikâyesini beyazperde de pek de görmeye alışık olmadığımız biçimde anlatıyor. Andres Dresen’in Cannes’da Özel Ödül kazanan filmi, yaşlı insanlar arasındaki aşk ve cinselliğe dikkat çekiyor.
“Moskova”, Belçika (Aanrijding In Moscou) 41 yaşında 3 çocuk annesi bir kadının bir gün çocuklarıyla birlikte yaptığı alışveriş sonrası, bir kamyona çarpmasıyla başından geçenleri konu alan romantik bir komedi. Belçika yapımı film, mutluluğun engebeli yolu üzerindeki küçüklü büyüklü engelleri kendi mizah anlayışlarıyla aşmaya çalışan gerçek insanları resmediyor. Filmin yönetmeni Christophe Van Rompaey Kars’ta olacak ve filminin gösteriminin ardından izleyicilerle sohbet edecek.
Bosna Hersek, Almanya, Fransa ve İran ortak yapımı Kar (Snijeg) Bosna savaşını kadınların gözünden, dilinden ve ruhundan anlatıyor. Cannes Uluslararası Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü’nü alan filmde, erkek çocukları ve kocalarından pek de bahsetmeyen, ama onların hatıralarını ve izlerini içlerinde barındıran kadınlar ve yaşam mücadeleleri yer alıyor. Yarışma bölümünün tek kadın yönetmeni Aida Begic, Kars’ta olacak ve filminin gösteriminin ardından izleyicilerle sohbet edecek.
1981′de Bobby Sands’in önderlik ettiği IRA Açlık Grevi sırasında Maze Hapishanesi’nde yaşananları anlatan Açlık (Hunger), detaylara epik bir gözle eğilerek akıl ve bedenin sınırları zorlandığında neler olduğuna ışık tutuyor. Steve McQueen’e başta Cannes’da Altın Kamera olmak üzere uluslararası birçok festivalde ödül kazandıran İngiltere yapımı film, H blokları olarak ünlenen bu hapishanedeki direnişçilerin yaşamlarını tüm detaylarıyla gösteriyor.
Berlin, Cannes, Kopenhag, Sundance festivallerinden pek çok ödül almış Meksika yapımı Tahoe Gölü (Lake Tahoe) bölümün öne çıkan filmleri arasında. Fernando Eimbcke’nin otobiyografik öğeler taşıyan ikinci uzun filmi, 16 yaşındaki Juan’ın dert ve kederin hüküm sürdüğü evinden bir günlük kaçış yolcuğunu anlatıyor. Gün boyunca karşılaştığı insanların saçma ve şaşırtıcı dünyaları, Juan’ı ölüm gibi doğal ve açıklanamaz bir olayı kabulleneceği bir yere vardırıyor.
Goran Markovic’in Montreal’de en iyi yönetmen ve Fipresci Ödülü’nü kazandığı son filmi Turne (Turneja), Belgradlı bir grup oyuncunun Bosna-Hersek’teki savaşın en karanlık döneminde Sırbistan’da Krajina çevresinde çıktıları “turne”yi anlatıyor. Savaş ve sanatın bir araya geldiği Sırbistan, Bosna-Hersek, Slovenya, Hırvatistan ortak yapımı filmde bu birleşimden doğal olarak çıkan ironi yerini yer yer kara mizaha bırakıyor.
KARS’TA SİNEMA BULUŞMALARI
Dünyanın farklı ülke ve kültürlerinden gelen festival konukları birlikte film izlemek, deneyimlerini paylaşmak ve bu alanda üretmek için Kars’ta buluşuyorlar. Söyleşiler, atölye çalışmaları, konserlerle renklenen program bir hafta boyunca Kars’ta festival havasını her yönden estirecek.
Galalar
Bu yıl birçok uluslararası festivalden ödül alan Türkiye sinemasının son örnekleri de festival kapsamında yönetmenlerin ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek Kars galaları festivalin yine en ilgi çekici bölümleri arasında yer alacak. Bu bölümde Hüseyin Karabey’in Gitmek, Derviş Zaim’in Nokta Yeşim Ustaoğlu’nun Pandora’nın Kutusu, Seyfi Teoman’ın Tatil Kitabı ve Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun adlı filmleri bulunuyor.
Uluslararası festivalciler de Kars’ta!
Bu yıl Gezici Festival’in konukları arasında uluslararası festivallerin temsilcileri de yer alıyor. Rotterdam Film Festivali’nden Ludmila Cvikova, Göteborg Film Festivali’nden Freddy Olsson, Paris Sinema Festivali’nden Aude Hesbert festivallerinde yapacakları Türkiye bölümleri için film seçmeye Kars’a geliyorlar.
Kars’ta Sinema Konuşalım III Atölye Çalışmaları
Sinema amatörleri ve profesyonellerini biraraya getirmek, onların deneyim ve fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamak amacıyla Kars’ta Sinema Konuşalım buluşmaları bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Türkiye’nin birçok şehrinden sinema öğrencileri, sinema ilgilileri bir hafta boyunca alanlarında en iyi hocalarla birlikte çeşitli atölyeler gerçekleştirecek, profesyonellerin verdiği sinema toplantılarına katılacaklar.
Genç Sinemacılara 5 farklı atölye
Farklı disiplinlerden gelen gençleri biraraya getirerek ortak projeler üretmelerini hedefleyen atölyeler bu yıl yine çok çeşitli. Bu yıl Reha Erdem üç gün süren bir yönetmenlik atölyesi yapacak. İklimler ve Üç Maymun’un görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki dijital görüntü yönetmenliği; Güneşe Yolculuk, Laleli’de Bir Azize, Hiçbiryerde ve Derviş Zaim’in son filmi Nokta gibi filmlerin sanat yönetmenliğini gerçekleştiren Natali Yeres, sanat yönetmenliği; Küçük Kıyamet, Ara, Tatil Kitabı’nın kurgusunu yapan Çiçek Kahraman, kurgu; deneysel filmleri ile tanıdığımız, aynı zamanda deneysel film üzerine dersler veren Nurşen Bakır ise deneysel film yapım atölyesi gerçekleştirecek.
Herkese açık sinema dersleri
10’ar kişilik ekiplerin katılacağı bu atölyelerin dışında buluşma kapsamında çeşitli sinema dersleri de yapılacak. Reha Erdem, yönetmenlik deneyimi, yapımcı Leyla Özalp, film yapımcılığı, son belgeselleri Bu Ne Biçim Demokrasi? yurtiçi ve yurtdışında birçok festivalde gösterilen Filmist’ten Belmin Söylemez, Somnur Vardar ve Elvan Kıvılcım da Türkiye’de güncel belgeselcilik üzerine bir söyleşi gerçekleştirecekler. Bu toplantılar herkese açık olarak yapılacak.
“Tek Plan”da Kısaca Kars
One Take Workshop:
Geçtiğimiz yıl Gezici Festival’de Orhan Pamuk’un “Kar” romanından esinlenerek kısa filmler gerçekleştiren NISI MASA Avrupa Gençlik Sinema Ağı bu yıl da bir film yapım projesiyle 14. Gezici Festival’e konuk oluyor. Tek plan-sekans filmlerden oluşan kısa filmler üretmeyi amaçlayan atölye kapsamında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen kısa filmciler Kars’ta buluşacak. Bu workshop zengin tarihi ve doğal dekoru ile Kars şehri için özel olarak tasarlandı. Gezici Festival de bu kendine özgü film yapma tekniğini programına bir bölüm olarak taşıdı. Üretilen filmler 13 Kasım 2008 tarihinde festival kapsamında Kars’ta gösterilecek. Ayrıca Festival bünyesinde tek plan-sekansta çekilmiş uzun, orta ve kısa metrajlı filmlerin bulunduğu “Tek Plan Filmler” isimli bir bölüm de yer alıyor.
Festivalde günlük gazeteniz Nisi Masa’dan
Nisimazine Kars:
NISI MASA bu yıl 14. Gezici Festival kapsamında iki atölyeye imza atacak. Türkiye ve Avrupa’dan gelecek genç ve amatör film eleştirmenleri festivalin Kars ayağında her gün bir festival gazetesi çıkaracaklar. Türkçe ve İngilizce olarak iki dilli tasarlanan gazetede festival filmlerini konu alan inceleme ve eleştiri yazıları, röportajlar ve festival bölümleri ve konukları ile ilgili araştırma yazıları yer alacak.
Barış İçin Sinema:
Anadolu Kültür, Gümrü City Research Center ortaklığıyla “Barış İçin Sinema” başlıklı bir atölye çalışması yapacak. Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye’den genç sinemacıların katılacağı ve belgesel sinemanın yeni dönem barışçıl örneklerinin izleneceği atölye boyunca moderatörler yardımıyla, sinemanın çatışma çözücü yönü öne çıkartılacak ve sorunlu bölgelerde sanatın uzlaştırıcı yönü konuşulacak. İki gün sürecek atölye çalışmasına her ülkeden üçer genç sinemacı katılacak.
sinemasever herkesi bekliyoruz arkadaşlar
Gezici Festival rotasını değiştirdi!
Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kars Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği 14. Gezici Festival, yolculuğuna 7 Kasım’da Kars’ta başlayacak ve ardından 14-16 Kasım’da Artvin’e uğrayacak. 13 yıldır ilk kez Ankara’ya uğramayan festival, tüm sinema tutkunu, festival dostu Ankaralıları da Kars’a davet ediyor!
Sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin değişik kentlerindeki sinemaseverlere sunmak, Türkiye’den ve Dünya’dan sinema insanlarını bir araya getirmek ve ortak projelerin oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla 13 yıldır yollarda olan festival bu yıl Avrupa sınırlarını aşıyor; Almanya, Danimarka, İsveç gibi ülkelere Amerika, Meksika, Hindistan ve Arjantin örneklerini de ekleyerek uzun metraj, kısa ve belgesel türünde toplam 155 filmle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
ALTIN KAZ BU YIL ÇOK ÇEKİŞMELİ OLACAK
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Altın Kaz Film yarışmasında yine son dönem dünya sineması örneklerinin yer aldığı 10 film; Altın Kaz, Gümüş Kaz ve SiYAD Ödülleri için yarışacak.
Uluslararası Jüri değerlendirmesi sonucu en iyi film, Kars Belediyesi tarafından verilecek 20000 Avro tutarındaki Altın Kaz Ödülü’nü; ikinci seçilen film ise 5000 Avro tutarındaki Gümüş Kaz Ödülü’nü almaya hak kazanacak.
Ayrıca Alin Taşçıyan, Burak Göral, Senem Erdine İşmen, Uygar Şirin ve Yeşim Tabak’tan oluşan Sinema Yazarları Derneği Jürisi SİYAD Ödülü verecek.
Başta kendi ülkesi Almanya’da ardından gösterildiği festivallerde tartışma yaratan Bulutların Üstünde (Wolke 9) fedakârca davranmayı değil, tutkusunun peşinden gitmeyi seçen güçlü bir kadının hikâyesini beyazperde de pek de görmeye alışık olmadığımız biçimde anlatıyor. Andres Dresen’in Cannes’da Özel Ödül kazanan filmi, yaşlı insanlar arasındaki aşk ve cinselliğe dikkat çekiyor.
“Moskova”, Belçika (Aanrijding In Moscou) 41 yaşında 3 çocuk annesi bir kadının bir gün çocuklarıyla birlikte yaptığı alışveriş sonrası, bir kamyona çarpmasıyla başından geçenleri konu alan romantik bir komedi. Belçika yapımı film, mutluluğun engebeli yolu üzerindeki küçüklü büyüklü engelleri kendi mizah anlayışlarıyla aşmaya çalışan gerçek insanları resmediyor. Filmin yönetmeni Christophe Van Rompaey Kars’ta olacak ve filminin gösteriminin ardından izleyicilerle sohbet edecek.
Bosna Hersek, Almanya, Fransa ve İran ortak yapımı Kar (Snijeg) Bosna savaşını kadınların gözünden, dilinden ve ruhundan anlatıyor. Cannes Uluslararası Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü’nü alan filmde, erkek çocukları ve kocalarından pek de bahsetmeyen, ama onların hatıralarını ve izlerini içlerinde barındıran kadınlar ve yaşam mücadeleleri yer alıyor. Yarışma bölümünün tek kadın yönetmeni Aida Begic, Kars’ta olacak ve filminin gösteriminin ardından izleyicilerle sohbet edecek.
1981′de Bobby Sands’in önderlik ettiği IRA Açlık Grevi sırasında Maze Hapishanesi’nde yaşananları anlatan Açlık (Hunger), detaylara epik bir gözle eğilerek akıl ve bedenin sınırları zorlandığında neler olduğuna ışık tutuyor. Steve McQueen’e başta Cannes’da Altın Kamera olmak üzere uluslararası birçok festivalde ödül kazandıran İngiltere yapımı film, H blokları olarak ünlenen bu hapishanedeki direnişçilerin yaşamlarını tüm detaylarıyla gösteriyor.
Berlin, Cannes, Kopenhag, Sundance festivallerinden pek çok ödül almış Meksika yapımı Tahoe Gölü (Lake Tahoe) bölümün öne çıkan filmleri arasında. Fernando Eimbcke’nin otobiyografik öğeler taşıyan ikinci uzun filmi, 16 yaşındaki Juan’ın dert ve kederin hüküm sürdüğü evinden bir günlük kaçış yolcuğunu anlatıyor. Gün boyunca karşılaştığı insanların saçma ve şaşırtıcı dünyaları, Juan’ı ölüm gibi doğal ve açıklanamaz bir olayı kabulleneceği bir yere vardırıyor.
Goran Markovic’in Montreal’de en iyi yönetmen ve Fipresci Ödülü’nü kazandığı son filmi Turne (Turneja), Belgradlı bir grup oyuncunun Bosna-Hersek’teki savaşın en karanlık döneminde Sırbistan’da Krajina çevresinde çıktıları “turne”yi anlatıyor. Savaş ve sanatın bir araya geldiği Sırbistan, Bosna-Hersek, Slovenya, Hırvatistan ortak yapımı filmde bu birleşimden doğal olarak çıkan ironi yerini yer yer kara mizaha bırakıyor.
KARS’TA SİNEMA BULUŞMALARI
Dünyanın farklı ülke ve kültürlerinden gelen festival konukları birlikte film izlemek, deneyimlerini paylaşmak ve bu alanda üretmek için Kars’ta buluşuyorlar. Söyleşiler, atölye çalışmaları, konserlerle renklenen program bir hafta boyunca Kars’ta festival havasını her yönden estirecek.
Galalar
Bu yıl birçok uluslararası festivalden ödül alan Türkiye sinemasının son örnekleri de festival kapsamında yönetmenlerin ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek Kars galaları festivalin yine en ilgi çekici bölümleri arasında yer alacak. Bu bölümde Hüseyin Karabey’in Gitmek, Derviş Zaim’in Nokta Yeşim Ustaoğlu’nun Pandora’nın Kutusu, Seyfi Teoman’ın Tatil Kitabı ve Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun adlı filmleri bulunuyor.
Uluslararası festivalciler de Kars’ta!
Bu yıl Gezici Festival’in konukları arasında uluslararası festivallerin temsilcileri de yer alıyor. Rotterdam Film Festivali’nden Ludmila Cvikova, Göteborg Film Festivali’nden Freddy Olsson, Paris Sinema Festivali’nden Aude Hesbert festivallerinde yapacakları Türkiye bölümleri için film seçmeye Kars’a geliyorlar.
Kars’ta Sinema Konuşalım III Atölye Çalışmaları
Sinema amatörleri ve profesyonellerini biraraya getirmek, onların deneyim ve fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamak amacıyla Kars’ta Sinema Konuşalım buluşmaları bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Türkiye’nin birçok şehrinden sinema öğrencileri, sinema ilgilileri bir hafta boyunca alanlarında en iyi hocalarla birlikte çeşitli atölyeler gerçekleştirecek, profesyonellerin verdiği sinema toplantılarına katılacaklar.
Genç Sinemacılara 5 farklı atölye
Farklı disiplinlerden gelen gençleri biraraya getirerek ortak projeler üretmelerini hedefleyen atölyeler bu yıl yine çok çeşitli. Bu yıl Reha Erdem üç gün süren bir yönetmenlik atölyesi yapacak. İklimler ve Üç Maymun’un görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki dijital görüntü yönetmenliği; Güneşe Yolculuk, Laleli’de Bir Azize, Hiçbiryerde ve Derviş Zaim’in son filmi Nokta gibi filmlerin sanat yönetmenliğini gerçekleştiren Natali Yeres, sanat yönetmenliği; Küçük Kıyamet, Ara, Tatil Kitabı’nın kurgusunu yapan Çiçek Kahraman, kurgu; deneysel filmleri ile tanıdığımız, aynı zamanda deneysel film üzerine dersler veren Nurşen Bakır ise deneysel film yapım atölyesi gerçekleştirecek.
Herkese açık sinema dersleri
10’ar kişilik ekiplerin katılacağı bu atölyelerin dışında buluşma kapsamında çeşitli sinema dersleri de yapılacak. Reha Erdem, yönetmenlik deneyimi, yapımcı Leyla Özalp, film yapımcılığı, son belgeselleri Bu Ne Biçim Demokrasi? yurtiçi ve yurtdışında birçok festivalde gösterilen Filmist’ten Belmin Söylemez, Somnur Vardar ve Elvan Kıvılcım da Türkiye’de güncel belgeselcilik üzerine bir söyleşi gerçekleştirecekler. Bu toplantılar herkese açık olarak yapılacak.
“Tek Plan”da Kısaca Kars
One Take Workshop:
Geçtiğimiz yıl Gezici Festival’de Orhan Pamuk’un “Kar” romanından esinlenerek kısa filmler gerçekleştiren NISI MASA Avrupa Gençlik Sinema Ağı bu yıl da bir film yapım projesiyle 14. Gezici Festival’e konuk oluyor. Tek plan-sekans filmlerden oluşan kısa filmler üretmeyi amaçlayan atölye kapsamında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen kısa filmciler Kars’ta buluşacak. Bu workshop zengin tarihi ve doğal dekoru ile Kars şehri için özel olarak tasarlandı. Gezici Festival de bu kendine özgü film yapma tekniğini programına bir bölüm olarak taşıdı. Üretilen filmler 13 Kasım 2008 tarihinde festival kapsamında Kars’ta gösterilecek. Ayrıca Festival bünyesinde tek plan-sekansta çekilmiş uzun, orta ve kısa metrajlı filmlerin bulunduğu “Tek Plan Filmler” isimli bir bölüm de yer alıyor.
Festivalde günlük gazeteniz Nisi Masa’dan
Nisimazine Kars:
NISI MASA bu yıl 14. Gezici Festival kapsamında iki atölyeye imza atacak. Türkiye ve Avrupa’dan gelecek genç ve amatör film eleştirmenleri festivalin Kars ayağında her gün bir festival gazetesi çıkaracaklar. Türkçe ve İngilizce olarak iki dilli tasarlanan gazetede festival filmlerini konu alan inceleme ve eleştiri yazıları, röportajlar ve festival bölümleri ve konukları ile ilgili araştırma yazıları yer alacak.
Barış İçin Sinema:
Anadolu Kültür, Gümrü City Research Center ortaklığıyla “Barış İçin Sinema” başlıklı bir atölye çalışması yapacak. Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye’den genç sinemacıların katılacağı ve belgesel sinemanın yeni dönem barışçıl örneklerinin izleneceği atölye boyunca moderatörler yardımıyla, sinemanın çatışma çözücü yönü öne çıkartılacak ve sorunlu bölgelerde sanatın uzlaştırıcı yönü konuşulacak. İki gün sürecek atölye çalışmasına her ülkeden üçer genç sinemacı katılacak.
sinemasever herkesi bekliyoruz arkadaşlar