- 21 Kasım 2017
- 27.607
- 120.836
-
- Konu Sahibi bikahvebikitap
Kedi’nin bir tek Allah bir dediğini ciddiye alacağım şu konudaki yorumlarından sonra.Ne kadar üzücü bir yorum,. Spor ve sanatsal aktiveteler sayesinde bir sürü öğrencimin hayatı düzene girdi. Babasını kaybeden öğrencim dans sayesinde kendisini daha iyi hissetti, madalyalar aldı.
Aynen, konu boyunca hep tekne boylari, pırlanta karatları yarıştırildi , teknesi pırlantası küçük olan çok çocuk yapmasin dendi, evet aynenKonu inanılmaz dağılmış. Öncelikle konu sahibi, kimsenin ama kimsenin sizinle böyle bir üslupla konuşmasına katlanmak zorunda değilsiniz. Kırıldığınızı açıkça söyleyin.
Onun dışında konu 2., 3. çocuk olunca hemen imkan yarıştırmak başlıyor. Konu sahibi okuma yazma bilmeyen, yardımlarla geçinen bir aileye üst üste çocuk doğurmuyor. Kimseye el açmadan çocuklarını büyüten bir aile de planlamasını doğru yapmıştır. Sizin için piyano dersi şarttır, başkası için değildir. Asgari ihtiyaçları sağlamak zorundayız ama çocuk her gördüğünü ister diye ona göre maddi imkan kovalasak asla zamanı gelmez. Zenginin daha zengini var. Çocuğumun en yakın arkadaşının babasının teknesi var, çocuğum özenirse özenir. Ne yapayım, tekne alana kadar çocuk mu yapmasaydım?
Edit: bu arada ben de tek çocuk olarak 30 küsür yaşımda hala keşke bir kardeşim olsaydı diyorum. Kardeşi olanlar bence çok şanslılar. Kardeş gibi arkadaş biraz avuntu.
Bana kalırsa ben hiç insan getirilmemesi istiyorum bu dünyaya ama doğanın, tanrının, enerjinin her neyse insanlara verdiği hakkı zorbalayarak almaya çalışmak da haddimiz değil diye düşünüyorum.bana kalırsa insan dünyaya getirmek gibi büyük bir olay bu kadar kişilerin tekeline bırakılıp, o bebekler iki insanın vicdanına kayıtsız, şartsız teslim edilmemeliydi.herkesin sayısız çocuk yapabilme yeteneği olmamalıydı ama doğanız düzeni bu şekilde maalesef.bize kalmıyor, isteyen de doğanın, allahın her neye inanıyorsak verdiği hakkı da istediği kadar kullanmakta özgürdür.çöpe atıp kaçan, sokağa bırakan, pencereden atan bir sürü kişi bile bu hakkı kullanabiliyorken sıcacık yuvası olan kocası başında olan bir kadına da saldırmak akıl karı değil bence.32 yaşında 2 cocuk 3.yolda... çalışılmiyor (en azından sanıyorum sigorta vs yok neyse) en büyük cocuk 5 yaşında. oldukça yıpratıcı bir süreç. aileniz büyük umutlarla okuttu muhtemelen sizi ve evde 5 yılda 3 doğum (ya da 6 yilda) yapacaginizi tahmin etmemislerdir. malum devir eski devir değil çocuklar çok zor bakmak çok zor. hersey almış başını gidiyor bir iş bozulması yasamissiniz kolay değil. insanlar 3.yegerek var miydi doye ister istemez düşünüyorlardır. ben şu an standartların belki bi tık üzerinde yasiyorumdur(aslında kime göre neye göre ama) 2 kizim var. millet bana 3.yu doğur bile demiyor hanı belki oğlum olur gibisinden bir ima bile yapan nerdeyse yok. sizce neden? ekonomik ekonomik ekonomik nedenlerle. o doğan bebek rizkiyla gelir lafları 10 15 yıl öncesinde kaldır. doğan bebek bangır bangır masrafiyla geliyor artık. ailelerinizde muhtemel ki bu dar boğazdaken 3. bir bebeğe gerek yok diye dusunmuslerdir. bir çok insanın aklından geçirdiği ve çok yanlış olmadığı gibi.
Dünyayı değiştiren neredeyse bütün büyük insanlar da fakir ailelerden gelmiştir ne çelişkiyse.hatta normal ailelerden bile değil, açlıktan kardeşleri falan ölecek kadar fakir ailelerden.yiyecek lokma bulamayacak kadar fakir ailelerden.hayat garip ve çelişkili bir yer.2 kere 2 dört değil ki.fazla rahatlıkla ancak kuduruyor insanlar.ondan sonra lüks arabasıyla elalemi falan öldürüyor.sadece yiyip içip günümüzü gün etmeye de gelmiyoruz ki bu dünyaya.Aynen, konu boyunca hep tekne boylari, pırlanta karatları yarıştırildi , teknesi pırlantası küçük olan çok çocuk yapmasin dendi, evet aynen
Maddi durumu ultra iyi olanlar haric tabi ki.Benim ailem de sizin gibi bir tepki verirdi bana kimse okuttuğu, hayatta aktif olmasını istediği emek verdiği çocuğunun ömrünün evde cocuk bakmakla geçmesini istemez. ben de kendi çocuğum için istemem. Kendim tek çocuğum ve iyi ki de öyleyim. Kardeş eksikliği hissetmiyorum çünkü bakıyorum etrafımda anne babalar vefat ettikten sonra eniştelerin, gelinlerin de dahil olmasıyla mal mülk konusunda hep bir sıkıntı yasıyor insanlar kardeşleriyle. Annem binbir emekle büyüttü beni çok yokluk çekmedim ama burslu kazandıgım üniversiteden sonra iyi bir kariyerim var. Şimdi bir kardeşim olsaydı aynı imkanlarla buyumeyebilirdim -ki bizim zamanımızda her sey daha kolaydı-. Annem çalışırken anneannem büyüttü beni, bir de kardeşim olsaydı ilgi bile ister istemez bölünecekti. Bazen annem sorar hatta bana kardes duygusunu tattıramadım sana üzülüyorum ister miydin diye? Bende o duyguyu hiç tatmadığım için eksiklik hissetmediğimi söylerim. Bu devirde 3 çocuğun sorumluluğu çok baska. Siz mesela tek çocuğunuza aldıracagınız eğitimle 3 cocuga aynı kalitede eğitim aldırabilecek maddi durumdaysanız 5 tane bile cocuk yapın. Ama yediğinizden, diğer çocuğunuzun giydiğinden kısarak 3 cocuk büyütmeye karşıyım. Kimse çok kucuk yaşlarda kardeş sorumluluğu adı altında sahip olacağı imkanlardan mahrum kalmak zorunda değil. Tarih öğretmeniyim demişsiniz, zaten çalışıyor olsaydınız her öğrencinize verdiğiniz emekle her biri çocuğunuz gibi olacaktı. Ailenizden tepki görmek istemiyorsanız benim kararım demeli ve hiç bir destek istemediğinizi söylemelisiniz.
Yani ben bunun bir çeşit haksızlık oldugunu dusunuyorum maalesef hatta bu da bir istismar bana göre. Giyinme, barınma, beslenme temel hak. Konu sahibini tenzih ederek bakacak durumu olmamasına rağmen bir şekilde sokağa salıp büyüten ailelerden, çalıştıranlardan bahsediyorum. yanlış anlaşılmasın. Tabii ki bizi ilgilendirmiyor kimsenin çocuk sayısı ve nasıl büyüttüğü ancak geleceğimiz bu cocuklara emanet. Ayrıca bir de benim düşüncemde şöyle bi şey var ultra zengin bile olsak dünyada hayata gelen yardıma muhtaç o kadar cocuk var ki ve onlar artık hayattalar. O yüzden kendim de 2. çocuğu yapmak yerine bu dünyaya gelen ve iyi şartlarda yasamaya hakkı olan cocuklara yardım etmeyi, belki de onlara koruyucu aile olmayı düşünürüm. Onlar hayattalar, ellerinden tutulması gerekli. Benim bir cocuk daha yapmam yalnızca annelik egomu tatmin ettirecek gibi dusunuyorum :) Lütfen linçlenmeyeyiiiiimMaddi durumu ultra iyi olanlar haric tabi ki.
Bir tanidigim var 3 çocuklu eve tek maas asgari ücretin bir tık üstü giriyor. Büyük liseye hazırlanıyor, ortanca ortaokula baslayacak. En küçüğü anaokulunda.
İlk ikisi erkek, üçüncü kiz. Ortanca olan abinin kıyafetleri ile büyüdü asla yeni bir kiyafeti olmadı okul formalari dışında. Kizin üzerinde hep erkek kıyafetleri vardi abilerden kalan.
Beni ilgilendirmez neden yaptin bu kadar çocuk demedim hiç çok samimi olmamiza ragmen. Neticede ceremesini de ben çekmiyorum, masraflarını da ben karşılamıyorum. Ancak insan ister istemez üzülüyor her seyden yoksun çocuklar.
Bırakmak zorunda değiller ki.bir anne babanın görevi çocuğa bakmaktır, miras bırakmak değil.haa benim hayat görüşüme göre dünya hiç güzel bir yer değil ve ben bir tane bile yapmayacağım ama görev de değil şimdi.karnındakini de aldırıyor gitsin diyen anne babanın bu kadar ince düşünceli olabileceğine inanıyor musunuz şimdi?tabi ki buyuyor ama okulda zorbaliga ugruyor , universite okurken mutsuzluktan kivraniyor gencler bitince ne olacak diye gibi gibi .biz uc kardesiz babam tek calisan ogretmen ucumuze de ev birakti. biz kari koca kopek gibi calissak da uc ev birakamayiz herhalde . yegenim universitede 15 bin sirf yurt parasi .devlet cikmadi orta halli bir yurt .anneanne dede aldir dememeli kesinlikle katiliyorum ama torunu adina bunlari dusunebilir ne yapacaklar ne edecekler diye .ama haddini asma konusuna katiliyorum
Anlamadığı birşey yok ki hayat görüşü farklı.Kedi’nin bir tek Allah bir dediğini ciddiye alacağım şu konudaki yorumlarından sonra.Millet kenetlenmiş bir şekilde, Bilal’e anlatır gibi anlatmış uzun uzun. Gram ilerleme yok. Çok önemli değil aslında, bu ülkenin karanlık yüzü bu, milyonlarca var böylesi ama öğretmen olması üzüyor işte.
Şimdi iyiki de olmuşlar diyorum demeyen bir anne.Hayat sizin, cocuklarin maddi manevi bakimi sizde o yuzden baskalarinin ne dedigine cok takilmayin. Ayrica goreceli bi kavram herkes farkli dusunur. Sahsen ben de disaridan biri olarak cokta gerekli degil derdim ama icimden :)
BIz 3 kardesiz. 3 numara 15 sene sonra oldu. Annem su an gercekten pisman. Simdiki aklim olsa 2 cocuk neyime yetmiyordu diyor. Ve bana da 2.cocugu sakin yapma diyor ki ben bebegim 6 ayliktan beri calisam ayaklari uzerinde duran bi kadinim. Maalesef hayat sartlari zor. Herkesin bakis acisi farkli. Siz dersiniz ben ucunu devlet okuluna gonderirim, sevkat gosteririm oyle boyle buyurler. Iclerinde varsa bi yerlere gelirler.
Ben mesela boyle yapamam. Hem daha garanticiyim hem de bencillik denilir belki ama kendime vakit ayirmak gezmek bakimli olmak istiyorum.
Kardeşime ilk çocuktan sonra yapmayın dedimMaddi durumu ultra iyi olanlar haric tabi ki.
Bir tanidigim var 3 çocuklu eve tek maas asgari ücretin bir tık üstü giriyor. Büyük liseye hazırlanıyor, ortanca ortaokula baslayacak. En küçüğü anaokulunda.
İlk ikisi erkek, üçüncü kiz. Ortanca olan abinin kıyafetleri ile büyüdü asla yeni bir kiyafeti olmadı okul formalari dışında. Kizin üzerinde hep erkek kıyafetleri vardi abilerden kalan.
Beni ilgilendirmez neden yaptin bu kadar çocuk demedim hiç çok samimi olmamiza ragmen. Neticede ceremesini de ben çekmiyorum, masraflarını da ben karşılamıyorum. Ancak insan ister istemez üzülüyor her seyden yoksun çocuklar.
Bunu ben toplum baskısından dediğini dusunuyorum annelerin. Evlenir evlenmez hamile kalan aman iyi ki olmuş diyor. ya da istemeden fazla cocuk sahibi olanlar. Anneyi tebrik ederim. Hayatta gercekler vardır, bunu söyleyince anneler herhalde cocuklarını sevmediklerini falan düşüneceğini sanıyor insanlarınŞimdi iyiki de olmuşlar diyorum demeyen bir anne.şaşırdım doğrusu.
Sen de bizlerin tam tersi olacak şekilde yorumunu yaptığına göre haklılığımız kanıtlanmış oldu.Dünyayı değiştiren neredeyse bütün büyük insanlar da fakir ailelerden gelmiştir ne çelişkiyse.hatta normal ailelerden bile değil, açlıktan kardeşleri falan ölecek kadar fakir ailelerden.yiyecek lokma bulamayacak kadar fakir ailelerden.hayat garip ve çelişkili bir yer.2 kere 2 dört değil ki.fazla rahatlıkla ancak kuduruyor insanlar.ondan sonra lüks arabasıyla elalemi falan öldürüyor.sadece yiyip içip günümüzü gün etmeye de gelmiyoruz ki bu dünyaya.
Bence insanlar Allah korkusundan bazi seyleri demeye korkuyor. Annem de Allahin gucune gitmesin ama 3. neyimeydi der. :)Şimdi iyiki de olmuşlar diyorum demeyen bir anne.şaşırdım doğrusu.
Dünyayı değiştiren en büyük insanlar aşırı fakirlikten gelmiştir.o kadar fakirlikten ki yiyecek lokma bile bulamıyorlardı. Söyleyeceklerim bu kadar.Açıkçası benim bu konudaki eleştiri kriterim çocuğu her gün balık veya et ile besleyip besleyememek. Çocuklarınız haftada en az iki gün balık yiyorsa eleştirmem ama yetersiz besleniyorlar ise eleştiririm. Kötü beslenen çocuklar iyi beslenen yaşıtları kadar zeki olamazlar, bir toplumu kalkındıran şey ise zeki insanlardan oluşan vatandaşlardır. Bu yüzden toplumun bir bireyi olarak çocuklar her hafta et balık yiyemiyorsa eleştiririm. Bazı aileleri de goruyorum, çocuklar makarna ekmek yemekten ekmek beyinli olmuş, çocuğu lüks giydirmek derdinde. Önce iyi beslenmeli çocuklar, sonra iyi giyinmeli; öncelik karışmamalı. Elalem ne diyecek diye gösteriş olmamalı.
Ben kanıtlarla geliyorum.siz kişisel fikirlerle.Sen de bizlerin tam tersi olacak şekilde yorumunu yaptığına göre haklılığımız kanıtlanmış oldu.
Sen benim için fikir turnusolusun.
Seninle aynı fikirdiysem yanlış düşünüyorumdur.
Tersi düşünüyorum çok şükür ki
Bir de iş işten geçtikten sonra başka birşey desen ne demesen neBunu ben toplum baskısından dediğini dusunuyorum annelerin. Evlenir evlenmez hamile kalan aman iyi ki olmuş diyor. ya da istemeden fazla cocuk sahibi olanlar. Anneyi tebrik ederim. Hayatta gercekler vardır, bunu söyleyince anneler herhalde cocuklarını sevmediklerini falan düşüneceğini sanıyor insanlarınAnneler de yorulabilir, sıkılabilir, keşke daha geç anne olsaydım ya da keşke 1 tane cocuk yapsaydım diyebilir ama çekiniyorlar bunu dile getirmeye bence.