- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.110
- 798
- 49
Beslenme ve ağız hijyeni alışkanlıkları çok önemlidir çünkü bu yaşlarda çürüğe neden olabilecek gıda tüketimi fazladır ve ağız bakımı yeterince sağlanamadığından süt dişleri hızla ve kolayca çürüyebilir. Çocuklar çürüğün erken döneminde görülen soğuk-sıcak hassasiyeti, hafif ağrı gibi sinyalleri objektif olarak yorumlayamazlar ve tedavi için geç kalınmasına neden olabilirler. Süt dişlerinde oluşan diş çürükleri ihmal edilmemelidir çünkü süt dişleri çiğneme ve konuşma fonksiyonlarına etkilerinin yanı sıra, sürekli dişlerin sürmesine rehberlik ederler.
Sürekli dişlerin doğru yerlerinde konumlanabilmesi için zamanından önce kaybedilen süt dişlerinin yerine mutlaka yer tutucu adı verilen apareyler yapılmalıdır ve çekim boşlukları korunmalıdır.
Bu yaşlarda, diş hekimleri çocuklarla iletişim kurmakta ve tedavi uygulamakta zorlanabilir. Çocuk uyum göstermediği takdirde koltukta gerçekleştirilemeyen dental tedavilerin, sedasyon veya genel anestezi altında uygulanması gerekebilir. Tüm bu zorluklar göz önünde
bulundurularak ebeveynler çocuklarının ağız ve diş bakımına büyük özen göstermelidir.
Dişler sabah ve akşam yatmadan önce olacak şekilde günde 2 kere ebeveyn tarafından fırçalanmalıdır. Her 6 ayda bir diş hekimi tarafından düzenli olarak yapılacak kontroller sırasında koruyucu amaçlı uygulanacak fluorid tedavileri de dişlerin çürümeye karşı direncini artıracaktır.
– Klinik muayene sırasında zararlı ağız alışkanlıklarına en sık rastlanılan dönem 3-6 yaş dönemidir.
– Bu dönemde genellikle stres artışına veya fonksiyonel problemlere bağlı olarak görülen parmak emme, dudak emme, tırnak yeme, emzik alışkanlığı, dil itimi ve ağız solunumu alışkanlıkları ve diş gıcırdatma gibi etkenler çocukların dişsel gelişimini etkilemektedir.
– Eğer bu tür alışkanlıklar daimi keser dişler sürmeden tespit edilip ortadan kaldırılırsa, daimi diş gelişiminde kalıcı bir hasar oluşumu engellenmiş olur. Tedaviyi kolaylaştırmak adına bazı alışkanlık kırıcı apareylerin kullanımına ihtiyaç duyulabilir.
Bebeklerde ağız bakımı
Bebeklerde ilk dişler ağızda yer almasıyla, beslenmelerden hemen sonra dişler temizlenmeye başlanmalıdır. Çürük oluşturma riski yüksek gıdalarla beslenen bebeklerde gıda artıkları dişlerin üzerindeyken uykuya dalmaları, uykuda tükürük akışının da azalmasıyla çok hızlı şekilde demineralize olarak çürümektedir. Bebeklerin diş temizliği için çeşitli firmaların çıkardığı özel yeni doğan,0-2 yaş fırçaları kullanılabilir. Bu fırçalara alternatif steril gazlı bezle dişler silinerek temizlenebilir.
Süt dişlerinin gelişimi ve bakımı
Süt dişlerinin gelişiminin büyük bölümü intra-uterin hayatta( bebek anne karnındayken) olmaktadır. Bu yüzden annenin hamileliği döneminde kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar, düzensiz beslenme bebeğin süt dişlerini olumsuz etkileyebilir.
Süt dişleri ağız içinde yer aldıktan sonra çocuğun yaşı ne olursa olsun mutlaka temizlenmelidir. Bu temizlik bebeğin veya çocuğun yaşına uygun diş fırçalarıyla yapılmalıdır. Özellikle yemeklerden sonra yapılmalı ve çocuğun temizlenmiş dişlerle uykuya dalmasına dikkat edilmelidir.
Fluor Uygulamaları
Fluorid diş çürüklerini önlemede veya yeni oluşmakta olan diş çürüklerini durdurmada en etkili ve basit yöntemdir. Uzun yıllar boyunca batılı ülkelerde sistemik(fluor tabletleri) olarak fluor uygulanmış bu sayede dişlerin yapısı fluor ile güçlendirilerek çürüklere karşı daha dayanıklı olmaları sağlanmıştır.
Ancak günümüzde fluorun dişlere direk uygulanmasının daha etkili olduğu anlaşılmıştır. Yapılan çalışmalar Fluorid’in dişler ağızda sürdükten sonra direkt dişler üzerine Fluor uygulanmasının çürükten korunmada en etkili yöntem olduğu ispatlamıştır. Fluor tabletleri 3 yaş ve altı çocuklarda yüksek çürük risk grubundakilere pedodontist takibiyle verilmelidir.
Pedodontistler tarafından uygulanan fluor çeşitli şekillerde(jel, solusyon.vernik) belirli periodlarla dişler sürdükten hemen sonra uygulanmaya başlanmalıdr ve en az dört yıl süreyle uygulanmalıdır.