• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

3,5 yaşındaki oğluma nasıl daha iyi eğitim verbilirim

siyah papatya

Guru
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2007
428
18
318
arkadaşlar prof.Dogan CÜCELOĞLU 3-6 yaş arası eğitimi verdiniz verdiniz ondan sonra geçmiş olsun diyor.çocuklarda 3-6 yaş arası eğitim çok önemliymiş .çocuğunuzla gün içinde nasıl vakit geçiriyorsunuz, iyi bir eğitim için neler yapıyorsunuz.yaptığınız faliyetler olsun burada paylaşır mısınız
 
doğan cüceloğluna tabiki kitaplarına hayranım... bildiğim kadarıyla artık 36, aydan sonra yani 3 yaştan sonra artık annenin çocuğa varebileceği pekfazla birşey kalmıyor... yani yaşıtları devreye girmesi gerekiyor... el becerileri sosyalleşme.... 3 yaştan sonra kesinlikle iyi araştırılmış bir kreş olmalı... tabi maddi imkanın varsa.
 
esinticim doğan cüceloğlunun kitapları ve çocuk ğitimi üzerine yorumları çok güzeldir fakat br sorun var daha çok farklı sosyal yapılara hitap eder. yani onun bazı uygulamalarını bizim ülkemize taşımak neredeyse imkansız.çünkü Türklerin sosyalojik yaşamı onun öngörülerinden çok farklı malesefki. bu sebeple sana hem bizim yaşam standartlarımıza hemde sosyal yapımıza uayn Atatlay Yörükoğlunu tavsiye ederim.
küçük bir örnek verecek olursak Doğan Cüceloğlu çocuğun nasıl dünyaya geldiğini tüm gerçekliğiyle anlatılmasını öngörürken (aslında bencede doğru olan bu ama bizim standartlarımızın çok üstünde ve yanlış anlaşılma olasılığı çok yüksek çocuk tarafından ) , Atatlay Yörükoğlu kademe kademe ve birazda kendisinin araşırmasına olanak tanınarak anlatılmasından yanadır.
ayrıca papatyayada sonuna kadar katılıyorum. çünkü bizim ülkemizde malesefki anne- baba okulları, anne- çocuk aktivite evleri bulunmamakta. bunun yerine kreşler, oyun guruplarıyla eksikler giderilmeye çalışılabilir. yok bana daha verimli bişeyler lazım dersende hemen hemen her şehirde bulunan bir başarı Arttırma merkezine başvurup daha detaylı bilgi alabilirsin.
 
benim de oğlum 3 yaşını geçti. ben ona hep çocuk gibi değil olgun biri olarak davranıyorum. onu çok dikkatli dinleyip güzel cevaplar veriyorum, asla sen anlamazsın daha küçüksün falan demiyorum. ne soruyorsa anlayabileceği derecede mantıkloı açıklamalar yapıyorum.
 
20 ye kadar sayıyor renkleri ,mevsimleri biliyor hayvanları biliyor adını soyadını yaşını cinsiyetini evin adresini biliyor aklıma gelenleri söylüyorum birçok şey biliyor (ana okuluna hazırlık gibi bişey bu )herkonuda detaylı anlatıyorum,yani bende oyun oynatma yeteneği pek yok beceremiyorum fazla.elimden geleni yapıyorum ama, siz çocuklarınızla neler yapıyorsunuz onunla oturup oyunlar oynuyor birebir bilgilendiriyor musunuz.neler öğretiyorsunuz değişik fikirlere ihtiyacım var
 
sayıları nasıl öğretirim çocuğuma sayıları nasıl öğretebilirim çocuklara öğretebilirim bebeğime konuşmayı çocuğuma neler
Kendisi hakkında bilgi...
Ad, soyad
Yaş
Cinsiyet
Telefon numarası
Adres; evinin bulunduğu sokak ya da caddenin adı

Kendi bedeninin kısımlarını ve adlarını bilme...
Baş, yüz, saç, gözler, vb.
Evdeki bazı eşyaların adları...
Kanepe, yatak, kapı, merdiven, vb.

Nesnelere dokunduğunda hissettiği duyuları adlandırma...
Sert, yumuşak, ıslak, kuru, pürüzsüz, vb.

Nesnelerin nerede olduklarını anlatan sözcükler kullanma...
Altta, üstte, içinde, dışında, etrafında, vb.

Bir şeylerin ne zaman olduğunu anlatan bazı sözcükleri kullanma...
Şimdi, sonra, hemen (yakında), asla, hiçbir zaman, vb.

Nesneleri karşılaştırmaya yarayacak bazı sözcükleri kullanma...
Aynı, farklı, çok, az, vb.

Belirli yerlerin adlarını ve buralarda neler yapıldığını bilmek...
Dükkan, hastane, benzin istasyonu, muayenehane, vb.

Bilmeleri gerekenleri öğrenmeleri için çocuklarımıza yardımcı olalım...
Anne, babalar ve çocuklarla birlikte olan kişiler onlara bir şeyler öğretmeye çalışsalar da çalışmasalar da, çocuklar onlardan pek çok şey öğrenirler. Çocuklar doğal yollarla ve kendiliğinden, çevrelerinde olup biten her şeyi, her zaman öğrenirler.

Dolayısıyla, siz ve çocuğunuz, birlikte olduğunuzda her yerde, her zaman ona bilmesi gereken her şeyi öğretebilirsiniz. Örnek, evdeki günlük şeyleri kullanarak bile bunu yapabilirsiniz.
Her anne baba bunu yapabilir. Bunun için herhangi bir özel gerece, özel bir eğitime ya da daha çok zamana gerek yoktur.

Anne babalar ya da herhangi birisi için, çocukların sözcükleri, adları ya da bilmeye gereksinim duydukları her şeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için:

Onlarla hemen her şey hakkında, sıklıkla konuşun!


Çocukların havaya, sevgiye, besine ve uykuya gereksinimi olduğu kadar konuşmaya da gereksinimi vardır.
Çocuklar hiçbir zaman konuşmak için çok küçük olarak algılanmamalıdır çünkü her sözcüğü anlayamasalar da, dinleyerek en önemli öğretmenleri olan sizden öğrenirler.
Her şeyi, hatta göremediğiniz şeyleri bile anlatmak için sözcükler vardır.
Aynı zamanda çocukların sözcükleri öğrenmelerinde en önemli yol, ilişki kurdukları diğer insanlarla olan bağlantılarıdır.
Nesnelerin ne olduklarını ve nasıl adlandırıldıklarını konuşun ve buna ek olarak, farklı olup olmadıklarını ya da özelliklerinin ne olduğunu da sorun...
Onlarla nesnelere dokunduğunda neler hissettiklerini, nasıl ses çıkardıklarını ve nasıl koktuklarını konuşabilirsiniz.

Aynı zamanda çocuklarınızla;

Nesnelerin nasıl görünüp neye benzediklerini (kırmızı ya da yeşil, sıcak ya ada soğuk, büyük ya da küçük)
Nasıl hareket ettiklerini (çabuk ya da yavaş)
Nerede olduklarını (yakın, uzak, tepede, altta, üstte, önce ya da sonra...)
Ne zaman meydana geldiklerini (dün, bugün, önce, sonra, şimdi, az sonra, hemen, yarın)
Öğrenmelerine yardım edecek şekilde konuşun.
Ad oyunlarını çocuklarınızla her yerde oynayabilirsiniz.
Evdeki herhangi bir nesneyi işaret ederek başlayabilirsiniz. Çocuğunuza "bu bir buzdolabı mı, yoksa bir fırın mı?" diye sorabilirsiniz.
Daha sonra, çocuğunuzun kaç tane nesneyi gösterebildiğini ve kendiliğinden adını söyleyebildiğini gözleyin.

Neden?

Çocuklar yaptığımız şeyleri niye yaptığımızı konuştuğumuzda da pek çok şey öğrenirler
Neden iki konu ya da seçenekten birine karar verdiğiniz.
Neden bir süveteri diğerine tercih ettiğiniz.
Neden yürümek yerine otobüse bindiğiniz gibi.
Bunları konuşmak aynı zamanda nasıl karar verileceğini öğrenmelerine de yardım eder.

Sayma oyunları

Sayma oyunları, özellikle de komik ve eğlenceli olanlar her yerde oynanabilir.
Nerede olursanız olun (park, sokak, ev...) sayılar ve miktarlarla ilgili fikir sahibi olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çevrede her yerde sayılabilecek bir sürü şey vardır.
Çocuğunuzdan hırkasındaki düğmeleri, bekleme odasındaki insanları, masanın bacaklarını ya da anahtarlıktaki anahtarları saymasını isteyebilirsiniz.
Anne babalar çocuklarla konuşmanın ve onları kendileriyle konuşmaya teşvik etmenin onlar için yapabilecekleri en önemli şeylerden biri olduğunu genellikle göz ardı ederler. (alıntıdır melekler mekanı) bu yazıyı buldum burda yazılanlar çok faydalı bilgiler sizdende bekliyorum yorum
 
Son düzenleme:
MERHABALAR ESİNTİ HANIM...
daha önceden açtığınız "çocuğum konuşmasında gecikti" konunuz için yazıyorum. sizinle aynı süreçten geçiyoruz. 27 aylık bir oğlum var. anne ,baba gibi 7-8 kelime söyleyebiliyor ama biz sorunca...
anlamadığı şey yok. psikiyatriste de gittik problem olmadığını beklememiz gerektiğini söyledi.
şimdi sizin oğlunuz 3,5 yaşında anlaşılan. dil gelişim süreciniz nasıl oldu konuşmaya nasıl başladı ve siz bunun için neler yaptınız?
teşekkürler....
 
benim oğlumda martta 4 yaşını bitirecek bend eonu nasıl daha iyi eğitebilriim diye düşünüyorum ama
karmaşık bir durum
kreşe gidiyordu iyiydi ama bıkmış içine atmış şimdi gitmek istemiyor
yoruluyor sanırım tüm gün gidince
dedesi bakıyor akşama kadar evde ve tv ye bakıyor

yasaklamaya çalıştığımda daha çok ters tepti
beni görünce anne tvyi kapatma anne bir tane daha bakayım çizgi film vs
durum daha karmaıklaşıyor
kış olduğu için aldık kreşten
şimdi geri mi versem diyorum
o kadar çok sıkıntılı bir durum ki
sanırım en güzeli bir psikologdan yardım almak
3 ay sonra doğumum olacak
yeni bir kardeşin olumsuz psikolojisi
kreşe başlamanın psikolojisi
çocugum epey yıpranacak sanırım
 
MERHABALAR ESİNTİ HANIM...
daha önceden açtığınız "çocuğum konuşmasında gecikti" konunuz için yazıyorum. sizinle aynı süreçten geçiyoruz. 27 aylık bir oğlum var. anne ,baba gibi 7-8 kelime söyleyebiliyor ama biz sorunca...
anlamadığı şey yok. psikiyatriste de gittik problem olmadığını beklememiz gerektiğini söyledi.
şimdi sizin oğlunuz 3,5 yaşında anlaşılan. dil gelişim süreciniz nasıl oldu konuşmaya nasıl başladı ve siz bunun için neler yaptınız?
teşekkürler....

3 yaşında cümle kurmaya başladı oğlum bir kaç kelime biliyordu onun haricinde uzun cümle kuramıyordu. ev işlerini herşeyi saldım.oyunlar oynadım onunla herşeyi anlattım, konuştum bol bol.ilk önce 10 kadar sonra 20 ye kadar sayıları saymayı öğrettim ,renkleri,nesneleri,hayvanların adlarını öğrettim.adını soyadını babasının adını annesinin adını soyadını evin adresini cinsiyetini ,mevsimlerin 4 tane olduğunu .kışın havalar soğuk olur kar yağar, yazın sıcak olur, sonbaharda yapraklar dökülür ilkbaharda çiçekler açar havalar ısınır. uçağı pilot sürer nerde gider havada mesela
treni makinist sürer,otobüsü şöför sürer ,gemiyi kaptan sürer,dışarı çıktığımızda arbaya benzin alırken benzin istasyonunu gösterip anlattım,çarşıya gidince dükkanları gösterdim ,yolda kamyonları ,tırları ,minibüsleri yolcu taşıdıklarını gösterdim ,hastaneyi ,alışveriş merkezini,kavramları öğrettim herşeyi konuştum anlattım internette çok faydalı bilgiler aldım .çok faydalı oldu şimdi oğlum 4 yaşını yeni doldurdu bıcır bıcır neler diyor varya neler öğrendi nolur sus diyorum bazen
 
3 yaşında cümle kurmaya başladı oğlum bir kaç kelime biliyordu onun haricinde uzun cümle kuramıyordu. ev işlerini herşeyi saldım.oyunlar oynadım onunla herşeyi anlattım, konuştum bol bol.ilk önce 10 kadar sonra 20 ye kadar sayıları saymayı öğrettim ,renkleri,nesneleri,hayvanların adlarını öğrettim.adını soyadını babasının adını annesinin adını soyadını evin adresini cinsiyetini ,mevsimlerin 4 tane olduğunu .kışın havalar soğuk olur kar yağar, yazın sıcak olur, sonbaharda yapraklar dökülür ilkbaharda çiçekler açar havalar ısınır. uçağı pilot sürer nerde gider havada mesela
treni makinist sürer,otobüsü şöför sürer ,gemiyi kaptan sürer,dışarı çıktığımızda arbaya benzin alırken benzin istasyonunu gösterip anlattım,çarşıya gidince dükkanları gösterdim ,yolda kamyonları ,tırları ,minibüsleri yolcu taşıdıklarını gösterdim ,hastaneyi ,alışveriş merkezini,kavramları öğrettim herşeyi konuştum anlattım internette çok faydalı bilgiler aldım .çok faydalı oldu şimdi oğlum 4 yaşını yeni doldurdu bıcır bıcır neler diyor varya neler öğrendi nolur sus diyorum bazen

çoook teşekkür ederim. zaman ayırıp herşeyi detaylıca yazmışsınız :))
oğlum 27 aylık ve 10 kadar kelimesi var aslında ama pek kullanmaz. hadi söyle deyince söyler...
ben çalışıyorum ama eve geldiğimde sabrımın ve vaktimin el verdiğince konuşuyorum... bizim en büyük problemimiz tv sanırım.. tv yi en aza indirirsek daha iyi olacak inş...
şu çocuğumun dili birden açıldı mucizesini bende yaşarım inş...:31:
 
inşallah üzülmeyin o günlerde gelecek. günlük normal yaşantınızda herşeyin ne olduğunu ne anlama geldiğini anlatın gözle görünür farkı göreceksiniz
 
Back