• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi 3.5 yaşındaki kızım tuvaletini söylemiyor.

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
benimde oğlum hemen hemen aynı yaşlarda bende bezden kurtulamadım ama özel kreşlerde tuvalet eğitimi veriyorlarmış kreşe göndermeyi düşünüyorum

benim oğlumda 2.5 yaşında.hala bezliyorum nasıl öğreteceğim bilemiyorum.gözümde büyüyor :37:
havaların ısınmasını bekliyeceğim,o zaman öğrettim öğrettim.

slm arkadaşlar benimde oğlum 33 aylık hala bez bağlıyorum bir ara çok üstüne üştüm benden kaçıyordu artık o yüzden bıraktım kendi söylemesini bekliyorum

benim kızımda 35 aylık hala söylemiyor cok üzülüyorum inat etti çiş yok diyor sonra rastgele bir yere yapıyor:84:

arkadaşlar pes etmemek gerekiyor
ben öğretmenim hazır yarıyıl tatilinde evdeyken başlayayım dedim
kızım 28 aylık
4 gün oldu başlayalı yeni yeni düzene girdi.
koltukları filan yatak koruyucuyla örttüm üzerinede örtü serdim
koltuğa yaparsa çıkarıp yıkıyorum hemen rahat oldu
halılarıda kaldırmayı düşündüm sonra kaldırmadım. üstüne eski bi makineye sığacak battaniye serdim.
neyse
klozete aparat aldım onunla denedim önce
yarım saatte götürdüm filan
1 gün böyle denedim baktım olmuyor
2. gün akşam lazımlık vardı onu salona getirdim çamaşırınıda çıkardım
kızım çişin gelince hemen buraya yap dedim
o gün hiç altına yapmadı hep lazımlığa oturdu çişi gelince
3. gün lazımlığı banyoya aldım çamaşırınıda giydirdim
artık burada yapıcaz dedim ogün yine zorlandık bir iki kere yine altına yaptı
bugün ise maaşallah hep tuvalete yaptık
tabi herdefasında değil bazen çişim geldi diye gidiyoruz yapmadan çıkıyor
ama düzene giriyor yavaş yavaş
önemli olan pes etmeyin kızlar
başlayınca olmuyor diye beze dönüş yapmayın.
birde stres yapmayın kızmamaya çalışın
tabi zor bir süreç bunaldığınızda filan eşinize veya yardım edebilecek birine devredin biraz
kolay gelsin

ahhh ahhh valla kızlar bende aynı dertten muzdaribim.oğlum 3 yaşını 3 ay oldu bitireli ama tuvalet eğitimini hala tam olarak veremedim.çişini sölüyo ama oyun oynarken falan daldıysa altına koyveriveriyo ve hiç farketmiyo.ama kakasını hala yapmıyo tuvalete.kaybetme korkusu var.tuvalette kakasının çıktığını görünce benden bişey çıkıyo diye ortalığı yıkıyo naptıysam nasıl anlattıysam olmadı.benimle birlikte tuvaletede sokuyorum ama yinede korkuyo.aslında çok zeki kakasının geldiğini biliyo geldiği zaman bana ya anne altıma bez bağlasana diyo yada anne nereye saklanayım diye soruyo.yani kaksının farkında ama tuvalete yapmama konusunda çok inatçı.napıcam bilmiyorum...bi tanede 10 aylık prematüre bi oğlum var düzeltilmiş yaşı 7.5 aylık oluyo.valla büyüğünden o kadar çektim ve erken öğretmediğime pişman oldumki küçüğünü alıştırmaya çalışıyorum şimdiden.her tuvalete gidişimde onuda götürüp lazımlığa oturtuyorum ve çişş oğlum çişş yap falan diyorum ama oda daha anlamıyo haliyle öle oyun zannedip eğleniyo.ama en azından böle böle alışır heralde..allah hepimizin yardımcısı olsun..

Acaba öğretmeye çalışırken çokmu üstüne gittiniz.
Ve bence bu durumu kızınızın duyacağı şekilde hala söylemiyor, öğrenmedi vs. gibi olumsuz şekilde ifade etmeyin.
Yakınlarınıza onun anlamayacağı şekilde işaret yapın, onun duyacağı ortamlarda beni hiç üzmüyor diyin.
Eğer çocuk bunun önemli bir sorun olduğunu ve eleştirildiğini anlarsa bence özgüvenini kaybeder, inatlaşabilir, içine kapanabilir.
Sabah kalktığında bezi kuru oluyorsa aslında öğrenmesi için bir sıkıntı yok.
Uyanıkken yapıyorsa bu biryerlerde yanlış yapıldığının habercisi.
Benim kızımda 2 yaşında öğrendi yaz bebeği olduğu için biz avantajlıydık.
İnanın ortaya büyük tuvaletini yapıyordu, utanıyor ve üstüne peçete atıyordu.
Eşim ve çevremdekilerden bazıları tepki verecek gibi oluyorlardı.
Yani onunla ciddi konuşmaya çalışıyorlardı ( kızmak değil ama )
Asla dedim siz müdahele etmeyin bu işi biz ikimiz halledeceğiz. Onlar o olayı yok sayıyorlardı.
Bende onun kulağına çok üzüldüğümü söylüyor ve asla başka bir laf etmiyordum.
Normalde heyecanlı bir yapım vardır. Sabrıma ve sakinliğime şaşırıyordum.
Ama doğru yaptığımı 1 hafta sonunda gördüm.

Sende çok üzülme annesi öğrenecek.
Bugüne kadar neler yaptığınızı onun nasıl tepki verdiğini falan yazsaydın daha çok birşeyler paylaşabilirdik.

Sevgiler...

Arkadaşlar,oğlum gelecek ay 3 yaşını bitirecek,1 senedir her yolu denedim okadar kafama takıyodumki hiç öğrenemeyecek gibi geliyodu tabi ençok çevremizin konuşması etkiliyodu beni saçma sapan laflar,aa benimki çoktan bıraktı hala bez mi kullanıyosunuz falan,en sonunda oğlumu rahat bıraktım bıraktım ama bu arada konuştum anlattım arada bir denedim ama ısrar etmedim geçenlerde üzerini giydiriken anne bez takma dedi nasıl şaşırdım ve bikaç haftadır tuvalete gidiyo hemde ne gitme,gece o uyuyunca takıyorum sabah çıkarıyorum bezini şimdi,genelde kuru kalkıyo bazen ıslak gündüzde bazen bişeylere dalınca falan kaçırıyo,ama bu bile benim için harika çok seviniyorum valla. Yani kısaca,anladımki herşey zamanı gelince oluyor çocuğuda,kendinide gereksiz strese sokmanın bi anlamı yok,erkek çocuklar genelde tuvalet alışkanlığınıda,konuşmayıda biraz geciktiriyo.
Sizde acele etmeyin bence yaş dönümleri çok önemli birden değişiyor çocuk,çocuğunuzu dinleyin ve ona zaman verin yeter bu arada oğlum konuşmayada yakında başladı.

selamlar. benim de 1 ay sonra 3 yaşına girecek bir oğlum var. 1 senedir her türlü yöntemi denedim.. ama olmadı. bi gün düzeni tuttursak 2. gün bozuldu. üstüne varmıyım diyorum. bütün gün birlikteyiz..olmuyor.. bakalım ben ne zaman mutlu haberi verebileceğim?? :((

benim oğlum da mart da 3 yaşında olacak. geçen hafta ilk kez
banyo yaptırmadan önce klozate oturtmak istedim mahvoldum
elleriyle omuzlarımı sıktı sarıldı anne korktum dedi :((
çok ağladı . sürekli gelip tuvalette beni seyrediyor.
seni de oturtayım mı diyorum hayır diyor.
düşününce strese giriyorum nasıl tuvaletini öğreteceğim diye..
havalar biraz ısınsın mecbur altını açacağım..

Bu tuvalet eğitimi için en güzel zamanlar havaların ısınması hem çocuk hasta olmaz hemde anneler rahat eder.Ben oğlumu 2.5 yaşındayken bezden kurtardım bir anlık bir kızgınlıkla oda şöyle oldu arkadaşımla markete gitmiştik bez alayım dedim ve siz hala bezmi bağlıyorsunuz bu çocuğu bence doktora götür normal değil bu durum dedi o gün başımdan aşağı kaynar sular döküldü ve o bezi almadım marketten akşa eve gidince oğlumu sanki büyük bir insanmış gibi karşıma aldım ve çok güzel konuştum oğlum artık market senin yaşındakilere bez satmıyor dedim ve altındaki bezi çıkarttım artık tuvalet zamanı dedim sen artık abi oldun markettekiler öyle söyledi dedim.10 dakika arayla hatta 5 dakika arayla çişin varmı diye sordum sürekli sordum oyuna daldığı anlarda bile sordum ama asla o akşam gece dahil bez bağlamadım yatağının altına büyükler için hasta bezlerinden koydum.Ve gece yatarken tembihledim annecim pipine söyle çisini yatağına yapmasın diye ))))) biz böyle başladık şükür atlattık eğer karar verdiyseniz asla pes etmeyin gündüz ayrı gece ayrı bezlemeyin ilk zamanlar ufak tefek kazalar olacaktır sonra sabır ederseniz muhakkak olur

ya zaten bu etraftaki herbişeyi bilenler olmasa hayat daha kolay ve yaşanabilir olacak. aynen banada marketten bez alırken kasadaki kız "aaaa hala bez mi kullanıyosunuz?" diye gevrek gevrek sormalar.. 3 yaşını geçince bi doktora götür istersen demeler.. beni çocuktan çok bunlar geriyor.. haliyle çocuğada kızıyorum farkında olmadan.. böylecede kısır döngüye girmiş oluyoruz..

2007 nisan doğumlu 42 aylık bir kızım var hala bezden kurtulamadık. Profosyonel yardım almalımıyım?:çok üzgünüm:

Size tavsiyem, bence havaların ısınmasını beklemelisiniz. Tuvalete alışmak istemeyen çocuklarda kazalar daha çok oluyor, üşütme durumları daha yüksek. Kesinlikle bezi çıkartmalısınız gece de bağlamayın, ya da bağlayacaksanız uyuduktan sonra bağlayın sabah da hemen çıkartın. Etrafta halı felan ne varsa kaldırırsınız. Önceleri 15 dk bir götürmelisiniz, gittikçe süreyi uzatırsınız yarım saat 45 dk olarak, çünkü çok sık tuvalete götürmek ve sormak da çocuğu bıktırıyor. Oturmuyorsa draje bonibonlarda alın her oturduğunda bir tane verin. Eğer çişini buraya yaparsan yine vereceğim deyin. Yapmaya başladıktan sonra oturunca vermeyin her çiş yaptığında verin. Tuvalete giderken sevdiği bir oyuncağı ya da kitabı da götürün ki sıkılmasın ve hep yanında olun hiç yalnız bırakmayın. Kaçırmalarda kazalarda kızmayın ama umursamaz da davranmayın. Bir dahaki sefere tuvalete yapalım çamaşırımız üstümüz ıslanmasın gibi sözler söyleyin. Güzel çamaşırlardan alacağınızı falan söyleyin, külot giymeye teşvik edin. 3-5 günde pes etmeyin. En az 1 hafta bu şekilde gitmelisiniz ve dışarı çıkarken bile olsa bez bağlamamalısınız. Benim oğlumda 3.5 yaşında alıştı bende pedagoğa danışmıştım bu bonibon işini o bana söylemişti gerçekten çok faydasını gördüm ben. İlk 3 gün kesinlike alışamayacak gibiydi sürekli altına yapıyordu umudum kalmamıştı diyebilirim. Ama 2 haftada geceli gündüzlü hallettik. Baktım geceleri yapmıyor kuru kalkıyor gece de bağlamadım. Eğer çişini kontrol edebilmeyi öğrenmişse kolaylıkla halledersiniz. Bezi çıkarmadan da ne kadar kontrol edebildiğini anlayamıyorsunuz.

Son düzenleme:
Back