2Lİ ve 3lü test sonucuma göre ne yapmalıyım sizce?

macey

fırtına öncesi sessizlik.
Kayıtlı Üye
3 Haziran 2008
323
38
43
SELAM kızlar...
2li test sonucum:
ense kalınlığı :1.2
kombine risk : 1/281
ikili test: 1/50
yaş riski : 1/759
trisomy18 + NT : 1/10000

bu sonuca göre bana direkt amniosentez denildi...ağustosun 3ünde yine gittim hastaneye.zekai tahir buraka amniosentez için yönlendirilecektim ama dr.lar ondan önce 3lü test ve detaylı ultrasona gir dediler.zekai tahir burak hastanesinde 3lü testinide isteyebilirler hazır olsun dediler ve 3lü teste girdim..11 ağustosta amniyosenteze girecektim.imza felan verdim randevusunu da aldım ama sonra eşimle biraz daha düşündük ve ben vazgeçtim.çünkü 3lü testim iyi çıktı.ve bir durum daha var ki ben homozigot mutasyonuyum.kan pıhtılaşmam var hergün iğne vurunuyorum kanım cıvısın diye.amniosentez anında kanama riski oluyormuş.evime yakın bir tıp merkezindeki dr.ile görüştüm dün ve bana amniosenteze girersen iğne kullandığını hatırlat ki dr.lar kanama olmaması için önlem alsınlar dedi.artı bide dürüstçe şunu söyledi."sen eğer bana sadece 3lü testini eline alıp gelmiş olsaydın bu değerlere bakarak sana amniosentez önerme gereği duymazdım"

3lü testime gelince;onun sonuçları:

tr 21 riski: 1/3595
yaş riski:1/871
tr 18 ise 1:100000
nöral tüp defekti: için afp (mom:0,92)değeri risksiz bölgede bulunmaktadır.

ve kızlar 3 lü testim güzel çıktığı gibi detaylı ultrasonda da bebeğimde herşey normal görünüyor...ALLAHA ŞÜKÜRLER OLSUN...
Şimdi size danışmak istediğim konu şu...bazıları 2 li teste bile girmiyormuş ve 3 lü teste göre hareket ediyorlarmış.benim de bir arkadaşım 2liye girmemiş ve sadece 3lü teste girmiş.onda da sonuçları güzel çıkmış.şimdi 1 yaşında bir oğlu var ALLAH bağışlasın...Maaşallah çok sağlıklı.
Dr.lar 3lü testim iyi çıktığı halde bana halen amniyosentez öneriyorlar.ben bu durumda amniyosentez yaptırmayı düşünmüyorum.siz olsaydınız?
Bir de düşünün yaaa hadi 2li teste girmemiş olsaydım,3lü testim tertemiz:dr.lar bu kez amniyosenteze diretmeyecekti öyle değil mi...?hadi kızlar sizde fikirlerinizi yazın..inanın sizlere çok ihtiyacım var.bu dönem insan kararsızlıklarla dolu oluyor...özellikle de deneyimli annelerden fikir rica ediyorum...gelin bu konuyu hep birlikte hepimiz için tartışalım....masaya yatıralım....

canım hakikaten zor karar verılcek bır konu.benım doktorum ıkılı yapıp uclu test yapmadı.bugun sordum neden uclu test yapılmadı dıe en gelısmısı ıkılı dedı.ben senın durumunda olsam yaptırırdım.cok ıyı dusun bı kac doktorla daha görus bence

bende zekai tahirde yaptirmistim.oranin doktorlari hem 2 li hem 3 lu istiolar.benim 2 li iyi cikmisti.3 luyude yaptirmistim. eger doktorlar amniyosentez diolarsa bi bildikleri vardir.sonucta isin uzmani onlar.cok korkma.benim yakin cevremde cok fazla var amniyosentez yaptiran.yinede karar sizin tabii.umarim hersey yolunda gider

Canım bence de çok zor ve bir o kadar da düşünülerek verilmesi gereken bir karar.

Esas soru şu olmalı, eğer allah korusun ama bebeğinde bir anormallik çıkarsa aldırabilecek misin?
Eğer yok aldıramam diyorsan, zaten kendine hiç eziyet etme, amniyosentez de yaptırma.
Ama eğer aldırırım diyorsan da mutlaka yaptır.

Benim görümcem de yaklaşık 2 ay önce amniyosentez yaptırdı, aslında onun ikili testi de üçlü testide gayet iyi çıkmıştı ama yaşı 40 olduğu için doktor amniyosentez istedi.
Ve allaha şükür amniyosentez de de bir şey olmadı, sonucu da iyi çıktı.
Eğer yaptıracaksan da amniyosentezden korkma bence, biz de görümcem de çok korkmuştuk önce ama korktuğumuz gibi olmadı, tecrübeli bir doktor rahatça yapabiliyor bunu da.

ınşallah bebeğin sağlıkla gelir kollarına canım.

ıkili testin güvenirliği %80-85 civarındayken üçlünün %60-70 diyorlar.
Ama benim aklıma şöyle bir durum da takılıyor. Acaba ikili test ölçümünde bir hata mı yapıldı? Çünkü bu kitler çok hassas olabiliyormuş ve gerekli bakımları yapılmazsa hatalı sonuçlar verebiliyormuş. ıkili testini başka bir yerde tekrarlatmış mıydın? Bunu sormamın sebebi üçlü sonuçlarının çok iyi çıkmış olması.
Sana buradan yaptır ya da yaptırma diyemeyeceğim ama hem üçlü sonuçlarına göre hem ense kalınlığı hem de detaylı ultrason bulgularına göre bebişin sağlıklı gibi görünüyor. Tabii bu testlerin hiçbiri doğum anomalilerini %100 ekarte edemiyor.
Birde plasenta yerleşiminle ilgili bir şey söyledi mi doktorun? Eğer ön duvar yerleşimliyse amniyosentezde kanama riski daha yüksekmiş. Arka duvarsa daha kolay yapılabiliyormuş.

ıkili testin güvenirliği %80-85 civarındayken üçlünün %60-70 diyorlar.
Ama benim aklıma şöyle bir durum da takılıyor. Acaba ikili test ölçümünde bir hata mı yapıldı? Çünkü bu kitler çok hassas olabiliyormuş ve gerekli bakımları yapılmazsa hatalı sonuçlar verebiliyormuş. ıkili testini başka bir yerde tekrarlatmış mıydın? Bunu sormamın sebebi üçlü sonuçlarının çok iyi çıkmış olması.
Sana buradan yaptır ya da yaptırma diyemeyeceğim ama hem üçlü sonuçlarına göre hem ense kalınlığı hem de detaylı ultrason bulgularına göre bebişin sağlıklı gibi görünüyor. Tabii bu testlerin hiçbiri doğum anomalilerini %100 ekarte edemiyor.
Birde plasenta yerleşiminle ilgili bir şey söyledi mi doktorun? Eğer ön duvar yerleşimliyse amniyosentezde kanama riski daha yüksekmiş. Arka duvarsa daha kolay yapılabiliyormuş.
hayır maalesef bana bişey söylenmedi ama ultrason raporlarında tıp diliyle yazmışlarsa bilemem.2li testi başka yerde tekrarlatmadım.ya aslında öyle bilgiler var ki herkes de ayrı bir gebelik hikayesi.mesela kuzenim 2li testi kötü çıkmış.çocuğu sağlıklı.tabi amniosentez yaptırmış ama bana söylediği şu:2li testi artık çoğu dr.gereksiz görüyormuş güvenirliliği yüzünden.artı şu var.burada kadınlar kulübünde çok gördüm yazmış bazı hanımlar :"dr.um 2li teste gerek duymadı" , " bana sadece 3lü test yapıldı" vs vs
benim anlamadığım bazı noktalar var.tıpçı değilim.ünv. mezunu değilim ama az çok araştırma yapabiliyoruz bişeyleri anlıyoruz.başıma gelen bir durum var mesela.aynı hastanede poliklinikde muayene olduğum için her muayenemde dr. değişikliği yaşıyorum.mesela bana bir dr. sadece ilk 3 ay folik plus kullanacaksın dedi.sonra başka bir dr. olur mu öyle şey sende homozigot mutasyonu var gebelik sonuna kadar folikplus kullanacaksın dedi...aradan zaman geçti 2 hafta kadar tabi.ben demetevlerde herhangibir tıp merkezine gidip muayene oldum.ordaki dr. da sana neden folikplus yazıyorlar.çok gereksiz dedi...
Şimdi her dr. birbiriyle tezat düşüyorsa -ki böyle basit bir konuda- (gerçi sağlığın basitliği olmaz da);soruyorum size arkadaşlar biz kime güveneceğiz.tıp heryerde tıp değil mi ki...ceninin gençleşmek için kullanıldığını duymuşsunuzdur.cenin hücreleriyle bazıları yüzüne orasına burasına kökhücre enjekte ettirip gençleşiyor.bir dönem çalkalandı haberler ki hamileliklere sırf bunun için son veren bazı dr.lar var diye.yani işin ticari yönü,kahretsin para denilen şeyin insanları neler yapmaya sürüklediğini görünce midem bulanıyor.ha bir de şu var.asistanlar...asistanlarımız...tabiki bişeyleri yaşayarak ve görerek öğrenecekler.hastaları takip ederek..ama anne adaylarını da kobay olarak kullanmıyorlar mı sizce..daha önce başka topiclerde yazdım diye hatırlıyorum ama yineleyim:benim yengem de şuan hamile ve büyük bir hastanede -asistanlardan biri-37 yaşındasın.amniosentez kesin demiş.yengem reddedince azçok tartışma olmuş ve bu esnada o kişi şu cümleyi sarfetmiş."senin gibi 3-5 hastayı telef etmezsek biz işimizi nasıl öğreneceğiz?" hadi bir de bunu düşünün kızlar...
tabi ki her dr. bir değil.yada asistan.ben burda dr.larımızı rencide etmek istemiyorum..ama herşeye de körü körüne inanmamak gerektiğini düşünüyorum.en azından bir kaç kişiye danışmak gerekmiyor mu?haksız mıyım?

Son düzenleme:
3lü testin güzel çıkmış canım.bende seni merak ediyordum.bana da 2li test yapılmamıştı ve 3lü testin sonucuna göre amniyosentez yapılmıştı.şimdi sana ne söylesem bilmiyorum çünkü senin durumunu çok iyi anlıyorum canım,bence bebeğin gayet sağlıklı ama yine de sen bilirsin,allah yardımcın olsun,dualarım seninle:Saruboceq:

Benim bildiğim ve araştırdığım kadarıyla ikili test değil üçlü test artık pek yaptırılmıyor. Zaten ikili test daha yeni bir uygulama üçlüye göre. Kaan Kocatepe, Alper Mumcu gibi doktorlar tarafından hazırlanmış sitelerden ve bu konuyla ilgili yapılan literatür çalışmalarından edindiğim bilgiler bu şekilde. Zamanla ikili test üçlü testin yerini alacak diyorlar sebebi ise hem daha erken haftalarda yapılabilmesi hem de duyarlılığının daha yüksek olmasıymış.
Tabii her doktorun da benimsediği bir ekol oluyor ve bu doğrultuda uygulamaları gerçekleştiriyorlar.
Amniyosentezi önermek zorundalar riskli durumlarda çünkü daha sonra bir sorun olduğu zaman hasta dava açabiliyormuş doktora o yüzden bana da önermişlerdi ve bir sürü yere de imza attırmışlardı bana riskler anlatıldı kabul etmedim diye.
Bahsettiğin gibi hastayla münakaşaya girmek, ve sonucunda böyle talihsiz kelimeler sarfetmek hiçbir şekilde doktorluk etiğiyle bağdaşmıyor ama ne yazık ki her meslek grubunda olduğu gibi burada da var böyle tipler.
Ben de düşük yapmıştım ve bir doktor bana altı ay korun dedi, biri üç ay dedi, diğeri ise ilk adetten sonra korunma dedi. Yani birinin dediği bir diğerine uymuyor.
Şu da var gerçi tıpta çok kesin doğrular olmayabiliyor. Doğru bilinenler değişebiliyor ama hekimlerin kaç tanesi acaba bu konuda güncel bilgilerin, araştırmaların sonuçlarını takip ediyor ve ona göre bir yol izliyor orası da tartışılır.

macey merhaba tatlım
sana önce kendi arkadaşımdan örnek vereceğim (ki senin çevrende zaten mevcutmuş )
benim arkadaşımında ikilisi 1/50 çıkmış üçlü testi ise 1/250 yani üçlüsü ise risk gurubunda ve amniyosentezi reddtti ki şeker yüklemesini bile yaptırmadı o sinirle
şimdi Allaha şükür bi oğlu var 7 aylık
sende ise fark üçlünün iyi çıkmış olması garip olan eğer ikili kötüyse üçlüde ona eşdeğer çıkması gerekmezmiydi
ki drla konuşmuşsun ve senin kanamama gibi bi riskin var ve bahsettiğin o dr lar kimbilir nasıl davranacak
bende ikili yaptırmayıp üçlü yaptırdım bana kalsa ben üçlüde yaptırmayacaktım bu testler sadece ihtimal ksinliği hangi dr sitesini okuduysam böyle yazıyor
senin ense kalınlığında süper
bu işte sana şunu yap bunu yap demek asla bize düşmez
ama kendine bu soruyu sor 20. haftada ayrıntılı usg çekiliyo kaç aylık bir gebe olacaksın bebk kocaman hatta kıpırtılarını duyuyosundur
sen bu amniyosentez sonucuna göre bu bebekten vazgeçecekmisin
cevaba göre karar ver emi tatlım
ama istersen onun öncesinde Ankarada Eyüp Ekici var ayrıntılıda çok iyi biraz mebla yüksek ama bebğinin sağlığı için önce ona git
ki eminimki Allahın izniyle bebeğin sağlıklı

arkadasım işine karısmak istemem ama bence yaptrma.ben sahsen 3 lüyü yaptrmadım ikilim iyi cıktı hadi üçlü kötü cıktı ne yapacaktım kafa karısıklıgı..egerkı ayrıntılıda iyi cıkmıssa bir kez daha düşün amnıysentezde o kadar masum bişey değil ama yinede karar senın arkadasım.içindekı sese göre hareket et o drlardan daha güvenlı bence..

ben de bugün ikili testin sonucunu alacağım kızlar.hatta eşim gitti almaya bile.çok heyeccanlıyım.:)dua edin nolur.....

valla kızlar sizi bilmem ama ben ne ikili test nede üçlü test yaptırmayı düşünmuyorum CADIARZU

canım benim fikrimi biliyorsun konuştuk seninle yazdıklarını okuyunca içim daha da rahatladı
bence ayrıntılı ultrasana git
şimdi vereceğin para karar vermene yardımcı olacak

içini ferah tut inanıyorum ki çok sağlıklı bi bebek güzel düşün güzel olsun inşallah

yazdıklarınızın hepsini tek tek okudum kızlar.Bana verdiğiniz destek için de ayrıca teşekkür ediyorum.böyle bir durumda insanın kafası gerçekten ambole oluyor.ama ben kararımı verdim ve bu kararın değişeceğini de pek sanmıyorum.Amniosentez yaptırmayacağım...eskiden test mi varmış yaaa...BEN ÖNCE RABBıME SONRA DA ıÇıMDEKı SESE GÜVENıYORUM...Allahın izniyle yavrum sağlıklı sıhhatli gelecek inşallah.hepimizin yavrusu sağlıklı olsun.dualarım sizlerle...

kızlar ikili test sonucumu aldım...double test kızmı 1/159 çıktı....pazartesi doktora gidecceğim.sıvı alınabilirmiş. ama bişey sorcam 3lü tesrtten sonra sıvı almıyorlar mı?yoksa 3lü testten önce mi sıvı alımı?kafam karmkarışık..herkes başka bişi sçylüyor. bir doktorun dediği öbürünün dediğini tutmuyor.

kızlar ikili test sonucumu aldım...double test kızmı 1/159 çıktı....pazartesi doktora gidecceğim.sıvı alınabilirmiş. ama bişey sorcam 3lü tesrtten sonra sıvı almıyorlar mı?yoksa 3lü testten önce mi sıvı alımı?kafam karmkarışık..herkes başka bişi sçylüyor. bir doktorun dediği öbürünün dediğini tutmuyor.

hayatım kaçıncı haftadasın.eğer ikili testini yeni yaptırdın ve sonucunu da 1-2 gün içerisinde aldıysan,vaktin var demektir,bence git başka bir yere daha yaptır 2li testini.genelde herkes öyle yapıyor.ben bibaşka yere daha yaptırmamış olduğuma pişmanım.sıvı alınma durumununa "amniosentez" diyorlar.yani bizim bu topicte tartıştığımız konu da bu.amniosentezi iyice araştır tatlım.çünkü iyi olmasının yanında riskleri de var.bence en önemlisi geç olmadan en kısa zamanda başka bir yere daha 2li test yaptır.

ne yapacağımı bilmiyorum......psikolojim çok bozuk.....mide bulantılarım iyice arttı...yarın doktora gidecez bakalım doktor ne dicek.

hayatım kaçıncı haftadasın.eğer ikili testini yeni yaptırdın ve sonucunu da 1-2 gün içerisinde aldıysan,vaktin var demektir,bence git başka bir yere daha yaptır 2li testini.genelde herkes öyle yapıyor.ben bibaşka yere daha yaptırmamış olduğuma pişmanım.sıvı alınma durumununa "amniosentez" diyorlar.yani bizim bu topicte tartıştığımız konu da bu.amniosentezi iyice araştır tatlım.çünkü iyi olmasının yanında riskleri de var.bence en önemlisi geç olmadan en kısa zamanda başka bir yere daha 2li test yaptır.

canım 12+6 dayım....hiçbişey düşünemiyorum.....gün boyunca ölü gibi yatıyorum....mide bulantım çok fazla......

benim dr um 12 haftada ense kalınlıgını olctu 1.3 du ıkılıye gerek yok uclu yaparız dedı bende yaptırmadım beklıorum sımdı 3lü testi 5eylulde yaptırıcaz ınsan korkuyor ters bısey olsa ıkılıyıde yapalım derdı degıl mı kı benım dr um prof. baya ısınde uzman bırı oyusden ondan baska yere gıtmıyorum guvenemıyorumCADIARZU

X