28 aylık bebekte çizgi filmi gerçek zannetme durumu

esragungor

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Şubat 2018
753
1.970
63
Herkese merhaba. Oğlum 28 aylık. 1.5 yaşına kadar neredeyse hiç tv izlemedi. Sonrasında da kısıtlı sürelerle izlettim. Ancak son 2 3 aydır dozu biraz artmaya başladı. YouTube üzerinden video izletmiyorum. İzlediği tek kanal trt çocuk. Oranın çizgi filmleri benim için makul seviyede içerik ve eğiticilik olarak. Zaten bebe de 2 3 ay içinde rafadan tayfa fanatiği oldu. Anne sen hayrisin, kamilsin, basri amcasın diye geziyor evin içinde.

Velhasılı kelam bu akşam çocuğum çizgi film izlerken (nils ve uçan kazlar) (martinin alıkonulduğu bir sahneydi) birden ağlamaya başladı gidelim oraya gidelim diye. Önce gezmek, oynamak için gitmek istiyor sandım gidelim annem dedim ama sonrasında kurtaralım, gidelim martini kurtaralım diye ağlamaya devam etti. Epeyi endişelendim gerçeklik algısının bu derece şaşmasına. Evet çizgi film karakterlerinin isimlerini söylüyordu bize ama bu karşılıklı oynadığımız bi oyundu. Biz ona söylüyorduk o bize. Hemen kapattım tv yi, dikkatini başka yöne çekip sakinleştirdim ve eşimle bir süre tvyi tamamen kapatma kararı aldık.

Bu yaşadığımız için diyebileceğiniz bir şey, bir tavsiye veya telkin var mıdır? Özellikle bu konularda uzman bir arkadaşa denk gelirsem çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

Maalesef henüz soyut algısı gelişmemiş bu yaştaki çocuklarda problem çok fazla yaşanıyor ve gerçeklik algıları bozuluyor, eğer aile müdahale etmez ise zeka geriliği veya bambaşka problemlerle karşı karşıya kalınıyor, lütfen çocuğunuzla siz oyun oynayın sakın tv ile başbaşa bırakmayın ...

6 yaşla beraber o algılar oturuyor.
Daha nelerine tanık olacaksınız

Aslında gelişimi gayet güzel, akıllı bir çocuk. Konuşması da aynı şekilde yaşına göre çok iyi. Dediğim gibi son 2 3 ay içinde tv ile olan süresi eskiye göre arttı. Bazı günler 1 2 saat (tek seferde değil) bazı günler ise 0 ekran süresi var. Sürekli bi durum değil yani ama demek ki problem olmaya yetecek kadar izlemiş

Çok dikkatli olun somut ve soyut kavramları oturmadan hicbir teknoloji aletle yanlız bırakmayın, benim arkadaşın oğlu da bu şekilde çizgi film kahramanlarını ailesi sanmaya başladı ve sonradan zeka ile alakalı sorunlar çıktı ortaya ..

Evet izlerken ben yanındaysam mutlaka konuşturuyorum ne oldu naptılar vs tamamen dikkatini oraya vermesini engelliyorum ama zaman zaman da mutfakta iş yaparken açtığım oldu. Bunun da etkisi olmuş olabilir. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

Uzman değilim, henüz tecrübeli de değilim. Ancak bildiğim net bir doğru var ki bahsettiğiniz süre maalesef çok uzun.
Yaşı x 10 dk ile sınırlı kalmalı ekran süresi şuan için. Bir de bence çizgifilm yerine netflix vb reklamsız platformlar kullanıyorsanız çok güzel çocuklara uygun belgeseller var. Öncesinde mutlaka siz izleyin ve emin olun yine de. Hatta dil olarak ingilizce seçin hem kulak alışkanlığı olması hem de anlatılanları çok kolay bir şekilde anlamaması için. Henüz çok küçük olduğunu için ve yaşadığı karmaşayı göz önünde bulundurarak mümkünse bu süre boyunca yanında olup tepkilerini gözlemleyin.

Evet süresi olması gerekene göre uzun ama reklamlı kanallar izletmiyorum zaten. İzlediği tek kanal trt çocuk. Onda da reklam olmadığı için açıyorum. Arada çıkan iki reklamı var sadece biri rafadan tayfanın gösterileri diğeri de trt çocuk dergisinin reklamı. İngilizce için cocomelon açtım bir dönem 1 2 şarkı dinliyordu günde ama videoları izlerken neredeyse hipnoz olduğunu görünce açmadım tekrar. Bundan sonra gözden ziyade kulağa çalışmak gerekecek sanırım. Sevdiği şarkıları açarım çok sıkıldığı zaman.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…