16 Ağustos 2010
294.763
607.208
1.098
43
Malatya

21 Mart günü bir çok önemli şey oluyor dünyada. Bunlardan biri de 21 Mart'ın Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak geçmesi. Down sendromu hakkında bilinçlenmemiz ve insanları bilinçlendirmemiz gerekiyor
Down sendromlu bireylerin eksiği değil fazlası vardır!


Genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılıktır. Yani Down sendromu olmayan bireylerde 46 kromozom varken, Down sendromlularda 47 kromozom bulunur.


Down sendromu ilk kez İngiliz hekim John Langdon Down tarafından 1866'da sistematik bir şekilde sınıflandırılmış ve sendrom olarak tanılanmıştır.
Sendrom, doktorun ismi olan "Down sendromu" olarak söylenmeye başlamıştır. 1959'da Jérôme Lejeune tarafından 21. kromozomun trizomisi olduğu tanımlanmıştır.
Down sendromu en sık görülen genetik bozukluklardandır. Her 691 canlıdan biri down sendromlu olarak doğar


Down sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne sahiptir. Bazı fiziksel özellikler down sendromlular arasında yaygındır ve onlar bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler.

Doğan her 800 bebekten birinde down sendromu görülür. Her yıl Türkiye’de 1500 down sendromlu bebek doğar.
Down sendromu, bütün yaşlardaki, ırklardaki, dinlerdeki ve ekonomik şartlardaki insanları etkiler.



Down sendromunun 3 tipi vardır:

Trizomi 21- Bütün hücreler ekstra bir 21. kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 94’ü bu guruptadır.

Translokasyon- Ekstra 21. kromozom başka bir kromozoma bağlanır. Down sendromlu insanların %4’ü bu guruptadır.

Mozaik- Hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21. Kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 2’si bu guruptadır.

Down sendromluların fiziksel farklılıkları vardır


Fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır.


"Down sendromlu çocuklar sadece yaşlı ebeveynlerde tarafından dünyaya getirilir." algısı yanlıştır.

Down sendromlu çocukların çoğu, genç annelerden doğar çünkü genç annelerin daha fazla çocuğu vardır. Ancak Down sedromlu çocukların doğumu annenin yaşına bağlı olarak arttığı gerçeğini de kabul etmek gerekmektedir.


Down sendromu olan çoğu insanın, zihinsel engel aralığı (eski adıyla "gerilik" olarak bilinir) hafif düşük IQ skorlarına sahiptir.
Down sendromu olan çocuklar tamamen kamu ve özel eğitim programlarına katılırlar. Eğitimciler ve araştırmacılar, Down sendromu olan kişilerde hala tam eğitim potansiyelini keşfediyorlar.

Down sendromu sadece insanlarda görülmez. Bilindiği kadarıyla şimdiye kadar bir kaplana ve bir kediye Down sendromu teşhisi konuldu.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Down sendromu hastalık değildir size bulaşmaz korkmayın..Gerçek dostlar kromozom saymaz.Çünkü down sendromu bir eksiklik değil, +1 fazlalıktır..❤
Keşke bizlere de bulaşsa onların o kadar temiz ve saf kalpleri var ki onlar çok özeller gerçekten
 
Bugün çocuklarla parka gittik.
Bir tane kız gördüm neşeli sevecen babasıyla karşılıklı top oynayan tahminen 5 yaşlarında falandı.
Sadece + 1 fazlası vardı.
Benim çocuklarım da onunla oynadı. Ben de güzel arkadaşlıkların izledim uzaktan.
Her çocuk özeldir.
Her çocuk güzeldir.
 
Halkımız bilinçlenmeli ..down sendromlu bir birey ile karşılaştığında bakışlarıyla tepkileriyle rahatsız etmemeli rencide etmemeli! Çok temizler çok iyi niyetliler keşke her birimiz onlar kadar insan olmayı başarabilsek
Bu gerçek yaşanmış bir olaydir...gençler kategorisinde down sendromlu 500 MT yarısında kosmaktalar...aralarından biri tokezleyip yere yigiliyor ve acı içinde kıvranıyor..yakınındaki diger yarışmacilar yarisi bırakıp yanına koşup kendisine destek olmaya çalışıyorlar...normal şartlarda yani 46 kromozomda bu pek de karşılaşılan bir durum değil hatta avantaj değil mi...yarışı kazanmaktan daha önemli şeyler var gerçek dostlar
 
Özel Egitim aldıktan sonra özel çocukları daha da çok seviyorum.Benimde özel bir bebeğim melek oldu
 

Eklentiler

  • IMG_20210321_215258.jpg
    122,2 KB · Görüntüleme: 165
Son düzenleme:
Benimde down sendromlu kızım var keşke bu farkındalık sadece bir günle sınırlı olmasa... Sokakta görüp aa ne tatlı ben çok severim bunları diyo bazı kendini bilmezler ilk önce herkes üslubuna dikkat etsin bunlar diye bi kelime kullanmak çok incitici her bebek her çocuk tatlıdır. Ayrıca yük gibi görenler var lütfen yapmayın bunlar küçük bi örnekti umarım anlaşılmışımdır..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…