• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2026 da Göktaşı dünyaya çarpacakmı?

snmglr

Anne
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2006
360
1
96
İzmir
Göktaşı Dünya'ya çarpacak mı?
Bilim adamları,dünyaya çarpabilecek bir göktaşının rotasının değiştirilebileceğine inanıyor,ama bir yandan da uluslararası topluluğun böyle bir senaryoya şimdiden hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) Edward Lu adlı uzman,Ay'ı "fetheden" Apollo büyüklüğündeki bir uzay gemisinin,önüne ya da arkasına konumlanarak gök cisminin rotasını değiştirebileceğini düşünüyor. Lu,"Küçük bir römorkör bile koskoca bir uçakgemisini yerinden oynatabilir, yeter ki gerektiği kadar uzun süre onu çeksin" dedi.

San Francisco'da düzenlenen bir bilimsel konferans sırasında gazetecilerle
konuşan Lu,dünyaya çarpabilecek bir göktaşını parçalamak için nükleer bomba kullanılması fikrini reddetti ve bu seçeneğin,kontrol edilemeyecek göktaşı parçaları yüzünden çok kötü sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Astronomlara göre,çok zayıf bir ihtimal olmakla beraber,bu tarz bir kurtarma operasyonu 2029'dan sonra gerekli hale gelebilir.Apophis adı verilen 300 metre çapındaki göktaşı 2029 yılında dünyanın 32 bin km yakınından geçecek.Göktaşı,2036 nisanında tekrar dünyaya yaklaşacak.Yörüngesinde oluşacak bir değişiklik sonucu göktaşı dünyaya çarpacak olursa İngiltere büyüklüğünde bir ülke haritadan silinebilir.

Uzmanlar,dünyaya çarpma riski bulunan göktaşlarını tespit çalışmalarını sürdürüyor.Hawaii ve Şili'de kurulan iki büyük teleskop da bu arama çalışmalarında kullanılmaya başladı.Bu aletler sayesinde,bilim adamları çok
daha küçük gökcisimlerini dahi tespit edebilecek.Dünyaya çarpacağı anlaşılan bir gök cisminin rotasının değiştirilmesi sürecini çarpışmadan yıllar evvel başlatmakta gecikmemek için birçok ülkeden uzmanlar grubu,2009 yılında BM'ye sunulmak üzere uluslararası antlaşma tasarısı hazırlıyor.Bu göktaşlarının muhtemel tehlikelerinin farkına varan Amerikan Kongresi, 1998'de NASA yetkililerinden 10 yıl içinde dünyaya çarpma riski bulunan, bir kilometreden büyük çapa sahip gök cisimlerinin yüzde 90'ının listesinin
çıkarılmasını istedi,NASA da dünya yakınlarında seyreden toplam 1100 asteroidin 703'ünün bütün ayrıntılarını tespit etti.Çok daha küçük gök cisimlerinin de dünyada bölgesel felaketlere yol açabileceğini anlayan Kongre,2005 sonunda isteğinde değişiklik yaptı ve 2020 yılına kadar çapı en az 140 metre olan bütün göktaşlarının yüzde 90'ının listesinin çıkarılmasını talep etti.

Uzmanlara göre,4,5 milyar yaşındaki dünyamıza şimdiye kadar çok sayıda
kuyrukluyıldız veya asteroid çarptı.Bunlar canlıların kitlesel ölümüne yol açtı.
65 milyon yıl önceki ciddi çarpışmada, dinozor türü yok oldu.Astronomlar, 1994'de Shoemaker-Levy kuyrukluyıldızının bazı parçalarının Jüpiter'le çarpışmasında olduğu gibi günün birinde bir asteroidin dünyaya çarpmasını ihtimal dahilinde görüyor.Jüpiter'deki o çarpışma dünyada olsaydı,bilim-kurgu filmlerindekine benzer felaket sahnelerine şahit olunacaktı.
 
Back