Birincide almadım ikincide de almam. Nette tara mutlaka bulursun yaşa uygun olmayan içeriklerin de olduğu setler vardi. Mesela o yayın evinin bir kitabında bebekler nereden gelir? Bir de izin verilmeden fazla flatat çıktığı için bakanlık uyarılan yayınevleri arasına almıştı. Ben tercih etmiyorum.Kizlar adimadimbuyuyoruz setleri icin ne dusunuyorsunuz ? Ise yarar mi yoksa kendin evde biseyler yaptir mi dersiniz ?
Bu konuda aynı fikirde değilim Beriko. Kesinlikle çocukla o etkinlikler yapılmalı.
Çalışmak tam zamanlı olmasa da iyi gelir muhakkak. Hele ki öncesinde bir çalışma hayatın varsa.
Hepimizin bebek konusunda farklı hassasiyetleri ve gerekçeleri var.
Ama çocuk ruhunu bilmemiz gerek. O yüzden okumak çok önemli. Çocuk neyi neden yapar, çok önemli. Şimdi Eymen küçük. 1bucuk 2 yaş civarı çok daha iyi anlayacaksin beni. 3 yaşta daha da iyi. Çileden çıktığımız anlar oluyor ya insan neyi neden yaptığını bilince daha rahat oluyor.
Bu ara online eğitim çok fazla. Kitaplar yerine güvenilir iyi bir yerden eğitim de alınabilir. Duygu koçluğu atölyeleri çok faydalı.
Diğer taraftan etkinlikler... Etkinlik oyun olmalı zaten. Reçete gibi düşünme bunu. Oyun oynarken kazandırılacak hepsi. Mesela çocuğun önüne suyu koy ohhh mis gibi oynasın. Al sana duyusal oyun.
Duyu bütünleme diye bir mesele var örneğin. Yeni yeni öğrenmeye çalışıyorum inceliklerini. Muhteşem. Şöyle diyeyim bazen çocuğun kıskançlık krizi bile duyusal bir oyunla çözülebiliyor. Çocuğu anlamaya çalışmak çok önemli.
Bir de cocuğa her şeyden önce duygularıyla başacikabilmeyi öğretmek gerek. Nasıl ki çocuğu tuvalete alistiriyoruz öfkeyle kalkıp zararla oturmayı öğrenmesine de destek olmalıyız. Çok hassas meseleler.
Diğer konuya gelince. Sanırım çok net olmamış. Adanmış annelikle başladım bazı sebeplerle. Ama orta yolu buldum. Ben çok gezen insanlarla görüşmeyi çok seven bir insanım. Hani arkadaalarimla bulusmadim dedim ya çocuğu bırakıp yapmadım bunu düzelteyim. :)) Sosyal hayatımız eskisinden daha iyi oldu çocukla. Çocuğu kendi hayatımıza onun rahatsız olmayacağı şekilde dahil ettik. Biz hep disarida hep şehir dışında hep keşifte olduk evimizden misafir eksik olmazdı evde olduğumuz günler. Çok gezdik tozduk eğlendik ama onun sınırını asmadik. Misafir varsa benim çocuklu olduğumu bildi. Tuzsuz yemeklerimi sevdi. Ben oğlanı yıkar uyuturken içeride beni bekledi. Taa ki koronaya kadar.
İşte beni asıl yıkan bu oldu.
Ama şimdi de farklı bir yondeyiz. Önceden nerede ne yenir, üzerineydi gezilerimiz. Şimdi şehrin doğal guzelliklreini geziyoruz. Haftada belki iki üç yayla keşfediyoruz.
Soğukta da çıkarım. Karda yuvarlanmayan çocuğa çocuk demem.Yağmur çamur kar fark etmez. Ben dışarıdaysam.cocuk da benimle. Çünkü ben birlikte yapmaktan çok keyif alıyorum. Onun da görmesi kesfetmesi... Çocuk ilk üç ay dışında hiç engel olmadı bize. Ama bırakıp da yapmadım. İkinciyi bırakıp birinciye gezmeye başlamıştım ama koronaaaa
Şimdi ikinci de büyüdü. Ağaca dokun, yaprağı hisset. Yağmuru yaşa. Benim gibi olsunlar
Yegenime bardabas in almistik.Baska yayin arastirayim.Bir de su anda bul tak,kule,halka gecirme 3 tane oyuncagi ben ozellikle arada yaptiriyorum.Kitap okuyorum arada aşina oldugu bir sey duyunca dikkat cekiyolar.Onun disinda pek sallamiyorlar.kitabi.Birincide almadım ikincide de almam. Nette tara mutlaka bulursun yaşa uygun olmayan içeriklerin de olduğu setler vardi. Mesela o yayın evinin bir kitabında bebekler nereden gelir? Bir de izin verilmeden fazla flatat çıktığı için bakanlık uyarılan yayınevleri arasına almıştı. Ben tercih etmiyorum.
Ahhh dur ben mikado için demiştim. Bardabas bakmadım hiç.Yegenime bardabas in almistik.Baska yayin arastirayim.Bir de su anda bul tak,kule,halka gecirme 3 tane oyuncagi ben ozellikle arada yaptiriyorum.Kitap okuyorum arada aşina oldugu bir sey duyunca dikkat cekiyolar.Onun disinda pek sallamiyorlar.kitabi.En azindan oynattigimiz oyunlari,yaptigimiz seyleri paylassak ya.Sanki cok basibos oynuyolarmis gibime geliyo bazen
Sokakta tozun pisin içinde oynamak, çamura dokunmak, ağaca dokunmak, yaprağa basıp o hışırtıyı işitmek güzel bir yemek yemek tatlıdan sonra eksiyi tatmak, çiçek koklamak... Hepsi duyusaldır. Sorun tam da burada. Bizim çocuklarımız bu uyaranlari bizim kadar alamıyor. Çocuklarımız kümes tavuğu gibi büyüyor evin içinde, şu anki neslin sorunu bu: ne kadar sokakta olabilecek?Valla ben kendi gozlemlediklerimi söylüyorum.. Annem bana yapmamis etkinlik.. Buyuk ihtimalle senin annende sana yapmadi.. Oyun oynama konusunda hicde geri olmadm.. Sokakta tozu pisi yuttum.. Ben çocuğun hayatı bebeklikte emeklerken cocuklukta oyunla ve disarda arkadaslariyla oyunla ogrendigini düşünüyorum.. Duyusal oyun biliyorum takip ettgm bi fizyoterapist paylasiyor sürekli.. Ama bence gereksiz.. Benimle duyusal oyun oynamamis annem bisey kaybettgmi dusunmuyorum.. Zaten fitratimda ne varsa karakterim sokakta nasil sekillendiyse o sekilde yaşıyorum.. Tabi yapana yapma demem.. Herkesin anneliği kendine has.. Bunun bilincindeyim✌
Adanmis annelik diyince cocuktan baska gözü bisey gormeyen anneler geliyor aklima ve cevremde de var.. Cok duyuyorum.. Ondan dedim.. Demekki sen cocuklu hayata adapte olmuşsun ki gezmissiniz etmissnz.. Ben cok zorlaniyorum ozellikle disari çıktığımızda
Ben uzaktan eğitim ile okula dönmüştüm. Çok yogundum. 6 hafta. İnan bu süreçte çocuğu tamamen kaçırmışım. İzne ayrıldım, şaşırıyorum aaa bunu yapıyor diye. Kule, halka geçirme... çok iyi. Halkaları iyi geciriyorlarsa yatay bir düzenleme halka geçirme basla istersen. Eğer her şeyi ağzına atmıyorlarsa duyusal ve ince motor çalışabilirsiniz.Yegenime bardabas in almistik.Baska yayin arastirayim.Bir de su anda bul tak,kule,halka gecirme 3 tane oyuncagi ben ozellikle arada yaptiriyorum.Kitap okuyorum arada aşina oldugu bir sey duyunca dikkat cekiyolar.Onun disinda pek sallamiyorlar.kitabi.En azindan oynattigimiz oyunlari,yaptigimiz seyleri paylassak ya.Sanki cok basibos oynuyolarmis gibime geliyo bazen
Mikadonun o kitabını görünce ben şok geçirmiştim bir psikoloğun sayfasında görmüştüm, bende olan şok acaba bunu gören bir çocuğa napmıştır diye düşünmüştüm. Resmen travmaBirincide almadım ikincide de almam. Nette tara mutlaka bulursun yaşa uygun olmayan içeriklerin de olduğu setler vardi. Mesela o yayın evinin bir kitabında bebekler nereden gelir? Bir de izin verilmeden fazla flatat çıktığı için bakanlık uyarılan yayınevleri arasına almıştı. Ben tercih etmiyorum.
Bizde bi duyusal oynayalım dedik. Geçen halıyı topladım diğer yerleri örttüm.Babamızın tras köpüğünü bi güzel sıktıkSokakta tozun pisin içinde oynamak, çamura dokunmak, ağaca dokunmak, yaprağa basıp o hışırtıyı işitmek güzel bir yemek yemek tatlıdan sonra eksiyi tatmak, çiçek koklamak... Hepsi duyusaldır. Sorun tam da burada. Bizim çocuklarımız bu uyaranlari bizim kadar alamıyor. Çocuklarımız kümes tavuğu gibi büyüyor evin içinde, şu anki neslin sorunu bu: ne kadar sokakta olabilecek?
Annem ah kızıma duyusal etkinlik yapayım demedi ama ben bahçeli evde büyüdüm. Solucan da aldık elimize çamur da, boya imalatı yapılırdı bahçede, her rengin tonunu tanıdım kimyasalların kokularını... Annem hep dokun kızım, derdi al oyna derdi. Çok doğru. Hiç kirlenmekten korkmadım. Annem bana çamurdan pasta yaptırdı mesela. Bu olay evde şu şekilde evriliyor, farklı dokulara dokunma, inan oturup duyusal oyun hazırlayacak vaktim yok, onun yerine elime farklı bir şey mi geçti atıyorum önüne. Mesela kisliklari çıkarıyoruz diyelim, tüylü kıyafet, polar, penye, yazdan penye 3-5 parça koyuyorum önüne o bu ne bu ne diye bakarken zaten duyusal uyaran almış oluyor. Emeklerle halıya fayansa parkeye dokunuyor ya bu da duyusal işte. Yerler soğudu, duyusal. Abisi dolaptan çıkardığı suyu üstüne döktü, duyusal. Şu an göbeğini öpmek, çekip tutmak aman da aman diye ellerini vucuduna koymak... Hepsi oyun hepsi dokunsal iletişim hepsi vücut farkındalığı... aslında. Bunlar kimya formülü değil adlandırılması da gerekmiyor. Ama varlığı çok gerekli. Başına elini koyuyorsan, yanağına yanağını, göbüşünü opuyorsan tamam işte. Al sana dokunsal iletişim.
Boğuşma ve güreşme oynayan çocukların karar verme,duygu düzenleme,sorumluluk alma gibi becerileri geliyormuş.Yani ne yapıyoruz sarılıp bol bol yerlerde yuvarlaniyoruz.Dogrumu rint.Ben uzaktan eğitim ile okula dönmüştüm. Çok yogundum. 6 hafta. İnan bu süreçte çocuğu tamamen kaçırmışım. İzne ayrıldım, şaşırıyorum aaa bunu yapıyor diye. Kule, halka geçirme... çok iyi. Halkaları iyi geciriyorlarsa yatay bir düzenleme halka geçirme basla istersen. Eğer her şeyi ağzına atmıyorlarsa duyusal ve ince motor çalışabilirsiniz.
Atıyorsa mutlaka duyu kesesi duyu kartelasi, duyu şişesi... Gözetimle oynatabiliyorsan şişeye bir şeyler atma, elle aktarma, doldur boşalt, uzuvlarını öğrenmeye başlama...
Farklı dokulardaki kumaşları birbirine bağlayıp 1bucukluk şu şişesine koy mesela, ondan çeksin. İpi karıştır içine kalem ya da oyuncak koy onu kurtarsin. Benim ikisinin gelişim dönemi çok farklı olduğu için sürekli bir şeyler hazirlayamiyorum ama bunlar kolay ve iş görür şeyler. Havalar soğumadan buzla oynatabilirsin. Mesela minik kaplara minik oyuncaklar koyup suyu dondur. Onları kurtarsinlar. Büyük kapta da yap aynısını bu defa kaşıkla buzu kirsinlar gibi gibi.
Geçen hafta bir eğitim aldım. Eğitimde dediği şey şu: en önemli oyun boğuşma. 5 yaş birimine kadar çocukla bogusuyorsaniz ve arada dışarı çıkıyorsaniz her şey yolunda gider.
Tam da bizi anlatıyorsunuzKızlar bebeklerinizin iştahi nasil. Bu agizdan geri cikartma, kafa sallama, yeme reddi vb. 1 yaş sendromu mu acabaGecici bir surec mi yoksa buyudukce yemiyorlar mi
Sokakta tozun pisin içinde oynamak, çamura dokunmak, ağaca dokunmak, yaprağa basıp o hışırtıyı işitmek güzel bir yemek yemek tatlıdan sonra eksiyi tatmak, çiçek koklamak... Hepsi duyusaldır. Sorun tam da burada. Bizim çocuklarımız bu uyaranlari bizim kadar alamıyor. Çocuklarımız kümes tavuğu gibi büyüyor evin içinde, şu anki neslin sorunu bu: ne kadar sokakta olabilecek?
Annem ah kızıma duyusal etkinlik yapayım demedi ama ben bahçeli evde büyüdüm. Solucan da aldık elimize çamur da, boya imalatı yapılırdı bahçede, her rengin tonunu tanıdım kimyasalların kokularını... Annem hep dokun kızım, derdi al oyna derdi. Çok doğru. Hiç kirlenmekten korkmadım. Annem bana çamurdan pasta yaptırdı mesela. Bu olay evde şu şekilde evriliyor, farklı dokulara dokunma, inan oturup duyusal oyun hazırlayacak vaktim yok, onun yerine elime farklı bir şey mi geçti atıyorum önüne. Mesela kisliklari çıkarıyoruz diyelim, tüylü kıyafet, polar, penye, yazdan penye 3-5 parça koyuyorum önüne o bu ne bu ne diye bakarken zaten duyusal uyaran almış oluyor. Emeklerle halıya fayansa parkeye dokunuyor ya bu da duyusal işte. Yerler soğudu, duyusal. Abisi dolaptan çıkardığı suyu üstüne döktü, duyusal. Şu an göbeğini öpmek, çekip tutmak aman da aman diye ellerini vucuduna koymak... Hepsi oyun hepsi dokunsal iletişim hepsi vücut farkındalığı... aslında. Bunlar kimya formülü değil adlandırılması da gerekmiyor. Ama varlığı çok gerekli. Başına elini koyuyorsan, yanağına yanağını, göbüşünü opuyorsan tamam işte. Al sana dokunsal iletişim.
Vallahi bravo tebrik ederim :))Bizde bi duyusal oynayalım dedik. Geçen halıyı topladım diğer yerleri örttüm.Babamızın tras köpüğünü bi güzel sıktıktehlikeliydi korktum.Hep tetikteydim ağzına götürecek diye.Allahtan her buldugunu agzina goturen kizim,oyle bisey yapmadi.Bir daha aynısını yapamam.Korku bana yetti.Yerden alıp bana attı.Ustume yuzume surdu hep mıncıkladı kopugu.Cok eğlendik sonra direk beraber banyoya odayı ne sen sor ne ben soyleyim
Yoğurtta boş oda lazım az yoğurt kesmezVallahi bravo tebrik ederim :))
Ben asla cesaret edemiyorum köpüğe. 3 yaşında başladım buyukte de. Nohut suyunu kopurterek ya da yoğurtla oynatiyorum ama gıda boyası olmazsa dikkatini çekmiyor. Olursa da ağzına götürüyor. Pancar yoğurt en iyisi oluyor. Yere naylon serince hiçbir şey olmuyor ya:))
Bizde bi duyusal oynayalım dedik. Geçen halıyı topladım diğer yerleri örttüm.Babamızın tras köpüğünü bi güzel sıktıktehlikeliydi korktum.Hep tetikteydim ağzına götürecek diye.Allahtan her buldugunu agzina goturen kizim,oyle bisey yapmadi.Bir daha aynısını yapamam.Korku bana yetti.Yerden alıp bana attı.Ustume yuzume surdu hep mıncıkladı kopugu.Cok eğlendik sonra direk beraber banyoya odayı ne sen sor ne ben soyleyim
Iste bu guzel fikirlerle gelinn..Yogurdu denicem bugun kayinvalidem gelmeden banyo oncesiVallahi bravo tebrik ederim :))
Ben asla cesaret edemiyorum köpüğe. 3 yaşında başladım buyukte de. Nohut suyunu kopurterek ya da yoğurtla oynatiyorum ama gıda boyası olmazsa dikkatini çekmiyor. Olursa da ağzına götürüyor. Pancar yoğurt en iyisi oluyor. Yere naylon serince hiçbir şey olmuyor ya:))
Ben uzaktan eğitim ile okula dönmüştüm. Çok yogundum. 6 hafta. İnan bu süreçte çocuğu tamamen kaçırmışım. İzne ayrıldım, şaşırıyorum aaa bunu yapıyor diye. Kule, halka geçirme... çok iyi. Halkaları iyi geciriyorlarsa yatay bir düzenleme halka geçirme basla istersen. Eğer her şeyi ağzına atmıyorlarsa duyusal ve ince motor çalışabilirsiniz.
Atıyorsa mutlaka duyu kesesi duyu kartelasi, duyu şişesi... Gözetimle oynatabiliyorsan şişeye bir şeyler atma, elle aktarma, doldur boşalt, uzuvlarını öğrenmeye başlama...
Farklı dokulardaki kumaşları birbirine bağlayıp 1bucukluk şu şişesine koy mesela, ondan çeksin. İpi karıştır içine kalem ya da oyuncak koy onu kurtarsin. Benim ikisinin gelişim dönemi çok farklı olduğu için sürekli bir şeyler hazirlayamiyorum ama bunlar kolay ve iş görür şeyler. Havalar soğumadan buzla oynatabilirsin. Mesela minik kaplara minik oyuncaklar koyup suyu dondur. Onları kurtarsinlar. Büyük kapta da yap aynısını bu defa kaşıkla buzu kirsinlar gibi gibi.
Geçen hafta bir eğitim aldım. Eğitimde dediği şey şu: en önemli oyun boğuşma. 5 yaş birimine kadar çocukla bogusuyorsaniz ve arada dışarı çıkıyorsaniz her şey yolunda gider.
Benim için imkansız mesela. Şu an oturduğum yerde oturacaksam asla yollayamam. Şehrin en işlek ana caddelerinden birinde oturuyorum. Saniyede 50 araç geçiyor.Sonuç olarak hepsi oyunadına akademik isim konulunca farklı olmuyor ki.. Eymen sokak konusunda şanslı burada bahcemiz var ki olmasa da ben gönderirim sokağa.. Bi suru çocuk var apartmanda.. Onlarla oynar artık
Ohhh masallah. Bak işte her şey oyun her şey çözülüyor. Eğer biri firlatiyorsa onun ihtiyacı da odur diye düşünelim ona daha fırlatmalı oyunlar atmalı oyunlar...Oglanlardan biri cok dikkatli ve bu oyuncaklarla sıkılmadan oynar.Digeri o halkalari gecirmek,kulenin uzerine küp koymak yerine firlatip atiyordedigini deneyeyim.Benimle devamli mutfaktalar zaten ben yemek yaparken.Buzlum kismi altta.Orayi acik unutunca gidip hemen elleribi yapustiryorlar ve ya firin acikken firinin cam kismina.Firin 250 derece olsa bile o cam dokunulmayacak kadar sicak olmuyor.Kilitli posete renkli sim pul koyucaktim bi ara bi de o da guzel.Renkler ilgisini cekiyor.
Ben yere oyun matı seviyorum sonra i makinaya :)) oyun matı öyle çok pahalı bir şeye gerek yok e bebek oyun halısı var 100*150 gibi bir şey. Alta şu geçirmiyor iş görüyor. Onun üstüne de poşet seriyorum poşetin dokusu farklı ya şaşırsin diye.Yoğurtta boş oda lazım az yoğurt kesmezama denicem yogurdu antrede yere bişey sermedim ıyiki öyle yapmışım parke parladı rint
Eğer her şeyi ağzına alıyorsa biraz daha duyusal çalışmak gerek. El ile tanımaya başlayınca ağza alma azalıyor. Mesela bizimki %100'den %60' a indi ağzına alma. Ha ama az önce mum boya vardı elinde, eşim seviyordu ben de o ilgileniyor diye bakmadım. Meğer adam iki sevip gitmiş. Bir baktık ağzının her yeri parça parça boya ve boya ortada yok. Ağzında yok. Her yeri aradık yok. Kafayı yedik. Koynundan içeri atmış sıpaOglanlardan biri cok dikkatli ve bu oyuncaklarla sıkılmadan oynar.Digeri o halkalari gecirmek,kulenin uzerine küp koymak yerine firlatip atiyordedigini deneyeyim.Benimle devamli mutfaktalar zaten ben yemek yaparken.Buzlum kismi altta.Orayi acik unutunca gidip hemen elleribi yapustiryorlar ve ya firin acikken firinin cam kismina.Firin 250 derece olsa bile o cam dokunulmayacak kadar sicak olmuyor.Kilitli posete renkli sim pul koyucaktim bi ara bi de o da guzel.Renkler ilgisini cekiyor.