Süt düğümlenmesi yaşayanımız olursa beyaz lahanayı tavsiye ederim. Bildiğimiz şu dolma yaptığımız beyaz lahana var ya. O lahananın yapraklarını ayırıyorsun, çanak gibi yaprakcıklar oluyor elinde. Güzelce yıkayıp dondurucuya koyuyorsun, çok bekletmeyeceksiz ama. 1-2 saat yeterli, sadece donacak çok pörsütmeyeceksiniz. Sonra dondurucudan çıkarınca göğsüne koyup üzerine de bir havlu koyuyorsun, göğüsteki sütü çekiyor. Ben ölü doğumum sonrası göğsümdeki sütü böyle boşaltmıştım. Doğrusu o soğuk lahanayı göğsüne koyunca ilk başta için çekiliyor ama sonra rahatlıyorsun.
Breast engorgement deniyor süt düğümlenmesine ingilizcede, "breast engorgement and white cabbage" aratınca bu beyaz lahana tavsiyesini görebilirsiniz. Ben de yabancı sitelerden okuyup öğrenmiştim. Süt düğümlenmesi; sütün fazla olması, tam boşaltılmaması durumunda göğüste kanalları tıkaması. Değil akşamdan sabaha sabahtan öğlene olabiliyor ya bu iş. Süt bir anda inince çocuk da tam ememiyorsa pat diye kalıyorsun. Ben ölü doğum sonrası gece iyiydim sabah ağrıdan ağlıyordum. Doğumdan hemen sonra da değil 2-3 gün sonra olmuştu. Kocaman oluyor göğüslerin, sağmak istesen yapamıyorsun çünkü elleyince acıyor için gidiyor.. Zaten oğlumda yaşadığımda da sağamamıştım çünkü dokunamamıştım ki kendini zorlayıp sağsan da damla damla geliyor boşalmıyor sadece acı çekiyorsun.. Bu lahana ile biraz süt akmaya başlayınca hassasiyet geçip göğüslerine dokunabilecek hale gelince bebeği emzirip ardından pompa ile göğüslerini tamamen boşaltmak kolay oluyor. Ben korkumdan oğlumda her emzirme sonrası pompa ile sağmıştım bunu yaşadıktan sonra. Hem süt düğümlenmesi vs yaşamanı engelliyor tamamen boşaltmak, hem de her emzirmede göğüslerinin ikisini de boşaltırsan sütün artıyor. Ve 1 saat sonraya tekrar doluyor, olmadı sağdığınızı verirsiniz ama garip şekilde gerek kalmıyor çünkü vücut zaten siz boşalttıkça daha çok süt üretmeye başlıyor.