2016 KPSS Tarih Notları

holofira

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Mayıs 2011
5.361
1.126
37
Atatürk Dönemi Başbakanları:

İsmet İnönü: 29 Ekim 1923 - 21 Kasım 1924
*İstifa nedeni: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın yaptığı sert eleştiriler.

Fethi Okyar: 21 Kasım 1924 - 3 Mart 1925
*İstifa nedeni: Şeyh Sait İsyanı'nı bastıramaması.

İsmet İnönü: 3 Mart 1925 - 25 Ekim 1937
*İstifa nedeni: Hatay Sorunu ve Atatürk ile mali konularda ters düşmesi.

Celal Bayar: 25 Ekim 1937 - 11 Kasım 1938

Atatürk Dönemi Siyasi Partileri:

1. Halk Fırkası (9 Eylül 1923) / Cumhuriyet Halk Fırkası ( 10 Kasım 1924)
Kurucu: M. Kemal
Başkan Vekili: İsmet İnönü
ilk Genel Sekreter: Recep Peker
Üyeler: Celal Bayar - Refik Koraltan - Refik Saydam - Saffet Arıkan

2. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (17 Kasım 1924)
Kurucu: K. Karabekir
İkinci Başkan: Rauf Orbay
Genel Sekreter: Ali Fuat Cebesoy
Üyeler: Adnan Adıvar - Refet Bele - Bekir Sami Kunduh - Albay Arif Ayıcı
Kapatılması: Şeyh Sait İsyanı + Takriri Sükun Kanunu (5 Haziran 1925)

3. Serbest Cumhutiyet Fırkası (12 Ağustos 1930)
Kurucu: Fethi Okyar
Genel Sekreter: Mehmet Nuri Conker
Üyeler: Makbule Hanım - Mehmet Emin Yurdakul
Kapatılma: Fethi Okyar'ın partiyi feshi (17 Kasım 1930)

4. Ahali Cumhuriyet Fırkası (29 Eylül 1930)
Kurucu: Abdülkadir Kemali Bey
Adana'da kuruldu.
Kapatılma: Hükümet kararı (Kuruluşundan 2 ay sonra)

*Kurulmasına izin verilmeyenler:

1. Türk Cumhuriyet Amele ve Çiftçi Fırkası: 1930 - Edirne - Mimar Kazım - Menemen Olayı'nın çıkması

2. Laik Cumhuriyetçi İşçi ve Çiftçi Fırkası: 1931 - Arif Oruç

Boğazların Tarihsel Gelişimi:

1. Kale-i Sultaniye Ant. (5 Ocak 1809):
II. Mahmut
1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında
İngiltere-Osmanlı
-İngiltere hiçbir devletin barış döneminde -Boğazlardan savaş gemisi geçirmeye teşebbüs etmemesi halinde Boğazların kapalılığına saygı gösterecek.
*** Boğazların kapalılığı ilkesi ilk kez taahhüt olarak bir antlaşma metnine girdi.

2. Hünkar İskelesi Ant. (1833):
II. Mahmut
Rusya-Osmanlı
-Rusyaya bir saldırı olması halinde Osmanlı -Rusyanın savaştığı devletlere yardımda bulunmayacak, Boğazları kapatacak.
***Boğazlar uluslararası sorun
***Osmanlının Boğazlardaki egemenlik yetkisini kullanarak imzaladığı son antlaşma.

3. Londra Boğazlar Söz. (1841):
Abdülmecit
İngiltere-Fransa-Rusya-Avusturya-Prusya-Osmanlı
-Boğazlar Osmanlının yönetiminde kalacak.
-Boğazlar barış döneminde tüm devletlerin savaş gemilerine kapalı ticaret gemilerine açık olacak.
-Osmanlı herhangi bir devletle savaş halinde olursa Boğazları istediği devletin savaş gemilerine açabilecek.
***Boğazlar uluslararası statü
***Boğazlardaki mutlak egemenliğimiz sona erdi.
***Osmanlı Boğazlar konusunda kendisini imzacı devletlere karşı sorumlu hale getirdi.
***Rusyanın Boğazlardan asker geçirmesi engellendi.
***Hünkar İskelesi Ant. yürürlükten kalktı.

4. Paris Barışı (1856):
Abdülmecit
İngiltere-Fransa-Avusturya-Prusya-Piyomente-Rusya-Osmanlı
-Boğazlar 1841 Londra Boğazlar Söz.ne göre yönetilecek.

5. Londra Konferansı (13 Mart 1871):
Abdülaziz
-Osmanlı dost ve müttefik devletlerin savaş gemilerine Boğazları açma hakkı elde etti.

6. İstanbul / Boğazlar Ant. (10 Nisan 1915):
V.Mehmet Reşat
I. Dünya Savaşında yapılan gizli ant.
İngiltere-Fransa-Rusya
-İstanbul ve Boğazlar Rusyaya bırakılacak.

7. Wilson İlkeleri (8 Ocak 1918):
V.Mehmet Reşat
-Boğazlar uluslararsı güvenceler altında bütün devletlerin gemilerine ve ticarete sürekli olarak açık hale getirilecek.

8. Mondros Ateşkes Ant. (30 Ekim 1918):
Vahdettin
-Boğazlar açılacak, Boğazlar bölgesindeki kaleler İtilaflarca işgal edilecek.
***Boğazların açık olması Wilson İlkelerine uygun.
***Osmanlının siyasi varlığı tehdit altına girdi.
***Osmanlının toprak bütünlüğü bozuldu.

8. Paris Barış Konf. (18 Ocak 1919):
Vahdettin
-Boğazların yönetimi için uluslararası bir komisyon kurulacak.

10. Misak-ı Milli Kararları (28 Ocak 1920):
-İstanbul ve Marmara Denizinin güvenliği sağlanırsa Boğazlardan ticaret gemilerinin geçişi ilgili devletlerin oybirliği ile verecekleri karara bağlıdır.
***Wilson İlkelerine uygun.

11. Sevr Barış Ant. (10 Ağustos 1920):
Vahdettin
-Boğazlar savaş döneminde bile bütün gemilere açık olacak.
-Uluslararası bir Boğazlar Komisyonu kurulacak.
-Boğazların yönetimi bu komisyona bırakılacak.
-Komisyonda Türk üye bulunmayacak.
-Komisyonun ayrı bir bayrağı ve bütçesi olacak.

12. Moskova Ant (16 Mart 1921):
Sovyet Rusya-I.TBMM
-Boğazlar Karadenize kıyısı olan devletlerin temsilcilerinin katılacağı bir konferansta ele alınacak.
-Yapılan konferansta Boğazların bu devletlerin ticari gemilerine açık kalması kabul edildi.
***Boğazlarda İtilafların egemenlik kurması engellenmek istendi.
***Sovyet Rusya Boğazların uluslararası bir sratüde olması için uğraştı.

13. Paris Mukarreratı (22 Mart 1922):
Sakarya Savaşından sonra, Pariste toplanan dışişleri bakanlarının kalıcı barış koşullarını görüşmeleri.
-Gelibolu ve Boğazlar bölgesi askerden arındırılacak.
-Boğazlardan geçiş serbest olacak.

14. Mudanya Ateşkes Ant. (11 Ekim 1922):
-İstanbul ve Boğazlar TBMM Hükümetine bırakılacak.
-İtilaf Devletleri barış ant. imzalanana kadar İstanbulda kalabilecek.
***Osmanlı hukuken sona erdi.
***İstanbul ve Boğazlar savaş yapılmadan alındı.

15. Lozan Barış Ant. (24 Temmuz 1923):
-Boğazların her iki yakasında bulunan 15 km.lik alan silahtan arındırılacak, tarafsız bölge haline getirikecek.
-Boğazlardan geçişi başkanlığını Türkiyenin yapacağı Boğazlar Komisyonu düzenleyecek.
Üye devletler: Türkiye, Fransa, İngiltere, Japonya, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Rusya, Sırbistan. ABD isterse gözlemci bulundurabilecek.
-Barış zamanında Boğazlardan her türlü ticari ve sivil gemi ile uçakların geçişi serbest olacak.
-Barış zamanında askeri gemi ve uçaklar Karadenize kıyısı olan devletlerden en güçlü donanmaya sahip devletin askeri gücünden daha fazla bir askeri güç ile geçemeyecek. Bu koşula bağlı olarak askeri gemi ve uçaklar serbestçe geçebilecek ancak bu geçişlerden kaynaklı gelişmelerden Türkiye sorumlu olmayacak.
-Türkiye tarafı olduğu bir savaş halinde Boğazları istediği gibi kullanabikecek. Tarafsız gemi ve uçaklar düşmana yardım etmemek koşuluyla Boğazlardan geçebilecek.
-Türkiye savaşta tarafsız olması halinde askeri nitelik taşımayan gemilerin ve uçakların Boğazlardan geçisi serbest olacak.

16. Montrö Boğazlar Söz. (20 Temmuz 1936):
-Boğazlar Komisyonu kaldırılacak, bütün yetkiler Türkiyeye bırakılacak.
-Türkiye Boğazların her iki yakasında da asker bulundurabikecek, silahlandırma yapabilecek.
-Boğazlardan her türlü sivil ve ticari gemi serbestçe geçebilecek.
-Savaş zamanında Türkiye tarafsızsa ticaret gemileri serbestçe geçebilecek, savaşan devletlerin gemileri geçemeyecek. Milletler Cemiyetinin yaptırımı kapmasındaki geçişler ve saldırıya uğramış devlete yardım amacı taşıyan geçişler serbest olacak.
-Türkiye savaş halindeyse bütün savaş gemilerinin geçişi Türkiyenin kararına bırakılacak.
***Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkımızı kazandık.

Mutlu son :)

merhabalr ben kpss lisanstan gireceğim seneye bende önlisans konu anlatımlı kpss kitabı vardı burdan konulara calışsam faydalı olur mu sizce lisans için daha cok soru bankası alırım diye düşündüm

Merhaba arkadaşlar. Ben de 2016 KPSS'ye hazırlanıyorum. Elimde en iyi yazılı kaynaklar ve video kaynakları var(ben en iyi oldugunu düşünüyorum uzun ve ayrıntılı araştırmalarım sonucu ) ve bunları ihtiyacı olan kişilerle paylaşabilirim. Bu yolda birbirimize destek olarak daha mutlu ve mutlulugumuzun sonucunda da daha verimli çalışacağımıza inanıyorum. Ben Ankara Bilkent' te oturuyorum ve en büyük sorunum birlikte KPSS yoldaşı olabileceğim bir arkadaşımın olmaması. Bu sebeple bu yolda kendimi çok yalnız hissediyorum. Her sabah Bilkent kütüphanesine gidiyorum, akşama kadar da orada çalışıyorum. Benimle birlikte çalışmak isteyen arkadaşlar varsa onları da Bilkentin kütüphanesine davet ediyorum. Ben bilkent mezunuyum ve girişinizi sağlayabilirim. Benim istediğim disiplinli, aşklı ve şevkli insanlarla her sabah düzenli bir şekilde kütüphaneye gidip birbirimizi teşvik etmek. Mili Kütüphaneden çok daha rahat ve imkanları olan bir kütüphane Bilkentin kütüphanesi. Milli kütüphanenin oradan ücretsiz servisler kalkıyor. Eğer bana yoldaş olmak isteyen arkadaşımın maddi durumu elvermiyorsa kütüphanede yiyecek masraflarını vs de karşılarım. Ve iyi olduğum derslerde yardımcı da olabilirim. Sonuç olarak, karşılıklı bir şekilde birbirimize fayda sağlayacağımız kpss arkadaşlarından cevap bekliyorum. Sevgiler

X