- Konu Sahibi antidepresif
- #29.301
Kızlar ailenizin manyağı olarak ev yapımı peynir tarifi buldum, ek gıda sürecinde labne veremem diyordum, şimdi bu peyniri deneyeceğim bakalım.
1 litre günlük süt
6-7 kaşık üzüm sirkesi
Süzmek için tülbent
Günlük pastorize süt çelik bir tencerede ısıtılır. Arman hoca 80derece olsun demiş. Sütün 80 dereceye geldiğini nasıl anlıyoruz. sütün üzeri kaymak tutmaya başlayıp, üzerinden buhar çıkıyorsa tamam demektir. 6-7 çorba kaşığı üzüm sirkesi döküp karıştırıyoruz. Anında süt kesilmeye başlıyor. Temiz bir mutfak bezi ile üzerini kapatıp 2 saat bekliyoruz. Sonra çift kat tülbent serilmiş bir süzgeçe döküp süzüyoruz. 1 litre sütten 5-6 çorba kaşığı kadar peynir çıktı. Çabuk bozulurmuş. Hemen bebeğimin kahvaltısına kullanmaya başladım. Tadına baktım tabii ki,kaymak gibi birşey bu. Bir dilimin üzerine peynir sürüp reçel veya balla nefis olur. Ben vişne reçeli ile yedim. Omlete kullanmaya kıyamadım,ama eminim nefis olurdu.
Güncelleme:Yaklaşık 3 aydır her hafta bu peynirden yapıyorum. İlk zamanlarda üzüm sirkesi kullanıyordum. Sonra elma sirkesi kullandım. Elma sirkesi daha kokusuz olduğu için artık onu kullanıyorum. (20 Mart 2012)
Bu arada peynirden arta kalan peyniraltı suyu oluyor. Ben bu suyu da atmayıp saklıyorum. Annem ekmek yaparken kullanıyor. İnanılmaz lezzetli ekmekler çıkıyor ortaya.
Evet bugünkü araştırmalarım neticesinde ek gıda sürecine baya baya hazırladım kendimi mental açıdan :)
Canım taze peynir çok riskli bence. Ayrıntılı bilgi sahibi değilim ama hamileyken taze peynirden kaçınmak gerekiyordu.Sanırım brusellaya veya zehirlenmeye yol açabiliyor. Ben çok sevmeme rağmen hamileyken höşmerim yememiştim sırf bu yüzden.