- 29 Temmuz 2011
- 7.130
- 5.599
Bir kere emzirme ile hiç alakası yok 2 buçuk yaşına kadar emzirdim ama aynı şeyleri yaşadım. Bazı hareketlerini inatçılık olarak siz anlıyorsunuz ama o öğrenmek için bunu yapıyor. Mesela ısrarla yere su süt vs döken çocuğa kızıyoruz oysa o küçücük çocuk bir deney yapıyor her defasında aşşağı çevirince dökülüyor ve ıslanıyor diye şaşırıyor. 2 yaşyaş en hırçın en ipe sapa gelmez zamanları :) bizimki başka çocuklara vuruyor du o dönem parkta falan çok utanıyordum. Şimdi 3 buçuk yaşında kimseye zarar vermez. Onlar gibi düşünebilsek yaptıklarını aslında şımarık lık inatçılık olarak algılamayız. Doğan cüceloğlu nun yazılarını takip edin. Anlattıklarınızda anormal hiçbir durum yok. Kimi çocuk uykuda hiç problem çıkarmaz kimisi çıkarır.26 aylik bir kizim var, yaklasik bir bucuk yasindan beri belki dahada eski devamli bir mucadele halindeyiz.
kisiligininde biraz inatci oldugunu kabul ediyorum ama bazi durumlardada yaptigim yanlislardan iyice inatlastigini dusunuyorum.
Ilk basta sunu doyleyeyeyim hic emziremedim kizimi, ilk iki gun yogun bakima almislardi, cok hizli nefes aliyor diye, sutumu sagip biberonla veriyordum sonra yanimiza gelince biraz emmeye calsiti ama cok yavas emiyordu, sutum bitcek diye endiselenip sagdim sagdikca biberonla verdim biberonu goruncede bi daha memeye donmedi ve hic emmedi. ilk bu emmeme sureciyle baslayan aramizda bir kopukluk oldugunu dusundum nedense. sonrasina ailevi bissuru sorun benim hemen okula donmemle sanki bir sekilde ayri kaldik.
Cok kucagina alma kucaga alismasin tarzinda soylemlerede biraz kulak verdim sanirim ve benim dusuncem bir sekilde tam baglanamadik.
Simdi nerdeyse her konuda inatci. uykusuzluktan ayakta duramiyor ama butun cabalarima ragmen uyumuyor mesela, salliyorum sarki soyluyorum yaninda yatiyorum ama olmuyor bir sekilde aglaya aglaya uyuyor, en sonunda bende sinirlenip bagiriyorum aglaya aglaya uyuyor en sounda.
Yemek yememizde ayni, biseylerle oyalayip yedirisem yiyor yoksa kendisi yerse iki kasik. kasik catal kullanabiliyor rahatca ama yemiyor. bir sekilde yine gerginlik oluyor.
Asiri hareketli bikac kere dudagini bile patlattti, o yuzden uyariyorum bazen ordan ziplayamazsin diye ama mutlaka yapma dedigim seyler yapiliyor.
Hneuz oturup kendi kendine en fazla 15 dk oynadigini gormedim. ya sikilip kalkiyor yada herseyi etrafa atip sacinca ben mudehale ediyourm ve oyun bitiyor.
sizin uyguladiginiz metodlar varmi cocuklariniz icin. biraz daha sakin ve sorunsuz olmalari icin?
Ayirca 9 ayliktan beri haftada iki yada uc gun bakiciya gidiyor bir gun esim bir gun ben bakiyorum ama erken aliyoruz bakicidan genelde.
Ben şöyle yaptım. Uyku öncesi yemeği ni yerdi hoşuna giden bir atıştırmalık da olabilir. Sonra keyifli bir banyo. Arkasından onunla beraber seçtiğimiz bit masal kitabı. Bazen kitaptan okumaz sadece resimleri göstererek ben bir hikaye uydururdum. Kitabı kendisi seçtiği için severek dinlerdi. Başlarda 10 masal okumuşluğum vardır zamanla azaldı hatta bir süre sonra o bana anlatmaya başladı.
Birde şu güzelliği var. Çocuğunuz ısrarla yaptığı yanlış olan bir davranışı var. Mesela benim oğlum yabancılar ile çok haşır neşir olurdu. Bunun ile ilgili hayali karakterler ile bir hikaye canlandırıp anlatırdım.
Masalın sonu hep mutlu biter ve masal kahramanı bir sonraki günü güzel geçsin diye hemen uyurdu.
Sabırlı olmanız gerek. Düzeni oturtun en fazla 15 gün maksimum çaba gösterip sonra meyvelerini toplarsınız inşallah