• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Davranış Bozuklukları 2 yaşında çocuğun,herkese zarar veriyor YARDIM LÜTFEN :((

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

alevsonmez

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2009
97
1
86
Aydın
[sıze=3]oğlum zarar veriyor etrafındaki kişilere ..ya cırmalıyor ya vuruyor ya saçını çekiyorr ..çaresizim ne yapmam gerekiyorrr[/sıze]
 
Muhtemelen hata sende arkadaşım :)) Henüz kıyamıyorsundur çocuğa, Çok sıkı bir eğitim vermen gerekiyor. Sürekli yaptığının çok kötü olduğunu insanların onu böyle yaparsa sevmeyeceğini söyleyebilirsin. Sinirlendiğini farketsin. ağlarsada bakma..kesinlikle taviz verme, şımartma..oyuncak alırken ve ya marketlerde çok seçenek sunma.. hep 2 şey arasında tercih etmek zorunda kalsın. Herşey senin gibi yapmak aşırı şımartıyor...birine saldırdığında kucağına alıp yapma felan diye sakinleştirme ..ses tonunu yükseltmelisin biraz.. kucaklama.. kız aksine. böyle yapmazsan yaptığının çok fena birşey olduğunu fark etmiycek..
 
Bendee kıyamıyosam artıkk ..sabrım yokk sinirlerime hakim olamıyorum bazen dövüyorumm..bunu yapmakta istemiyorum ama o an için gözüm görmüyor..abla cici,kardeş cici..diyorum sürekli ..ilk seviyor öpüyor sonra ummadığın anda cırmalıyor neresine gelirsee..güzelce anlatıyorum olmuyor vuruyorum olmuyorr çıldırmak üzereyimm evden başka biyere çıkmaz oldum bu yüzdenn
 
Sizin için netten bir alıntı yaptım metni bi okuyun derim.İnşallah yardımcı olur..



Çocuklarda saldırganlık

Saldırganlık dediğimiz o toplumsal ayıbımızın kelime anlamını düşünerek başlamak bence en doğrusu.

Kişinin bilinçli bir şekilde herhangi bir bireye veya nesneye zarar vermesine saldırganlık diyoruz. Bu tanımlama ile, durumu bir anti sosyal davranış kavramı olarak değerlendirebiliriz. Açıkçası sosyal olarak onaylamadığımız bir davranış şeklidir.

Saldırganlıkta alınan sonuç değil, yapılan eylemdeki bilinçlilik önemlidir. Yani kişi taşı fırlattığında diğerinin hiçbir yerine çarpmasa bile bu saldırganca bir davranıştır.

Saldırganlığı hayat içinde iki şekilde görebiliriz. Sözel yada fiziksel.

0-6 yaş fiziksel saldırganlığın sözel saldırganlığa nazaran daha net izlenebildiği dönemdir. 6 yaş sonrası okul dönemiyle birlikte, sözel saldırganlığın yükselişe geçtiği dönem başlar. Kız ve erkek ayrımını yapabildiğimiz ilköğretim yılları sonuna doğru erkeklerin kızlara nazaran daha saldırgan olduklarını görebilmekteyiz.

Elbette saldırganlığın en büyük tetikleyicisi hormonal mekanizmadır. Kadın ve erkek davranışlarında ki farklılıkları da bu mekanizmadaki farklılıklar oluşturur. Erkekde bulunan testosteron hormonu, kadınlardan daha saldırgan olmalarının sebeplerinden biridir.

Çevremizde gördüğümüz bazı çocuklar mizaçlarından dolayı zor çocuklar olarak sınıflandırılırlar. Bu çocuklar çok ağlarlar, çok bağırırlar ve kolay kolay sakinleşmezler. Diğer çocuklara göre daha talepkardırlar. Araştırmalar göstermiştir ki zor çocuklar sınıfındaki bebekler ileriki yaşlarında, diğer bebeklere göre daha saldırgandırlar.

Saldırganlığın yaş, cinsiyet, hormonlar ya da mizaç gibi fiziksel ve genetik sebeplerinin dışında sosyal ve çevresel sebepleri de vardır. Çocuklardaki saldırganlık çocukların ebeveynleriyle ve kardeşleriyle olan iletişim şekillerinden kaynaklanabilmektedir. Saldırgan çocukların ebeveynlerinin disiplini, sözel açıklamalar yapmak ya da nedenler sunmak yerine, fiziksel cezalar uygulayarak sağladıkları görülmüştür. Bu tür bir ortamda çocuğun saldırgan olmasının 2 sebebi vardır;

Çocuk ebeveynlerini örnek alır ve bu nedenle saldırgan davranışlarda bulunması gayet normaldir.

Evdeki iletişim şekli saldırganca olduğu için çocuğun saldırgan davranışları bir şekilde ödüllendirilmiş olur ve bu da çocukta pekişir.

Bazı evlerde ebeveynlerin iletişim şekli, birbirlerini azarlayarak, engelleyerek ya da birbirlerine bağırarak bazı işleri yaptırabilme ya da yapılan bir şeyi durdurabilme şeklindedir.

Anne çocuğa yemek yedirebilmek için onu azarlıyorsa ve kötüsü çocuk azar işittiği zaman yemek yiyorsa, azarlamak anne için bir çözüm yolu olmuştur. Çocuk da kardeşine tekme atarak istediğini yaptırıyorsa bu da çocuk için bir çözüm yolu olmuştur ve bu çocuk için son derece normal bir iletişim şeklidir çünkü annesi de babası da böyle yapmaktadır.

Bunlar geçici ve kolay bulunan çözümlerdir. Doğru olan saldırganlığı önleyerek, daha sosyal ve daha yapıcı davranarak istenileni yaptırabilmektir.

Televizyon programları çocuktaki bu saldırganlığın ne kadarında etkilidir? Bir çocuk uyku dışındaki zamanının büyük bir kısmını ki bu günde yaklaşık 3-4 saati bulmaktadır, televizyon karşısında geçirmektedir. Çocuklar saldırganlığın her çeşidini televizyondan öğrenebildikleri gibi, bunları uygulamak için ayrıca bir motivasyon ve telkin almaktadırlar. Araştırmalar göstermiştir ki televizyondaki şiddet içerikli programları izleyen çocuklar daha şiddet meraklısı ve daha şiddet uygular birer terminatöre dönüşmektedirler. Çocuklar TV ekranında gördükleri saldırgan hareketlerin aynılarını taklit etmektedirler. Eğer bu hareketler izledikleri programlardaki "iyi karakter" tarafından yapılıyorsa, çocuğun bu hareketleri taklit etme olasılığı daha da yükselmektedir. Bunların dışında, TV deki şiddet, çocuktaki her çeşit şiddet içerikli davranışın ortaya çıkmasına sebep olur. Çocuğun şiddete olan toleransı artar. Zamanla şiddet ve saldırganlık arasında döngüsel bir ilişki oluşur. TV'deki şiddet çocuğu daha şiddet içerikli davranmaya iterken, bu tür davranışların artması da çocuğun televizyonda şiddet içerikli programları daha fazla izlemesine yol açar. Çünkü çocuk artık şiddeti sevmektedir.

Kayıt ve taklit etme yeteneği mükemmel, rafları boş bir kütüphane gibi bilgiye görgüye aç beyinlere, biz ne verirsek bunu farkında olarak yapmalıyız. İzlediğimiz haber programı, film, magazin programlarında yaşanan arabesk sahneler yetiştirdiğimiz o işlenmeye hazır mücevheri bozmamıza onun değerini yitirmesine neden olmaktadır.

Kısacası saldırganlık çocuğun daha çok çevresinden öğrendiği bir davranış biçimidir. İnsan olarak hepimizin içinde bir saldırganlık güdüsü vardır. Tehlikeden kurtulmak ya da yakınlarımızı çocuklarımızı korumak için aldığımız gard gibi. Bunlar sadece fiziksel varlığımız tehdit altındayken ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında kalan saldırgan davranışların büyük çoğunluğunun altında daha psişik nedenler yatmaktadır.

Sonuçta çocuklarımız pek çok davranışı çevrelerinden gördüklerini taklit ederek öğrenir. Anne baba olarak evde sözel ya da fiziksel olarak bir şiddet uygulamazsanız, şiddet içeren televizyon programlarından uzak durursanız ve çocuklarınızı severken canlarını yakacak derece sıkmadan yumuşak dokunuşlarla bir temas kurarsanız içinde bulunduğumuz bu patlamaya hazır toplumun gelecekte aydınlanmasını sağlamış olursunuz.

Dr.Gökhan ÜRKMEZ-Hipnoterapist
 
Son düzenleme:
Muhtemelen hata sende arkadaşım :)) Henüz kıyamıyorsundur çocuğa, Çok sıkı bir eğitim vermen gerekiyor. Sürekli yaptığının çok kötü olduğunu insanların onu böyle yaparsa sevmeyeceğini söyleyebilirsin. Sinirlendiğini farketsin. ağlarsada bakma..kesinlikle taviz verme, şımartma..oyuncak alırken ve ya marketlerde çok seçenek sunma.. hep 2 şey arasında tercih etmek zorunda kalsın. Herşey senin gibi yapmak aşırı şımartıyor...birine saldırdığında kucağına alıp yapma felan diye sakinleştirme ..ses tonunu yükseltmelisin biraz.. kucaklama.. kız aksine. böyle yapmazsan yaptığının çok fena birşey olduğunu fark etmiycek..
baştan aşağı yanlış.................:30: 2 yaş zaten en zor dönem... bu konuyla ilgili araştırma yap... vurmak,bağırmak, azarlamak olayı uzattıkça uzatır dahada hırçınlaştırır... o an ilgisini hemen başka sevdiği birşeye yönelt... bu konuyla ilgili yorum yapma...güzel davranışlarını hep öv... ama öncelikle 2 yaşı araştır... bol şans.
 
Canim kusura bakma ama cocugunun vurdugundan sikayetcisin ama sinirlenince gözüm görmüyo dövüyorum diyosun:53:bence onunda sevdiklerine siddet uygulamsina sasirma sende onu seviyosun ama ona kizinca vuruyosun ve oda ayni seyi yapiyo yani bunu normal karsiliyo.Bence once sinirlerine hakim olmakla baslamalisin ise oglunda vurdugunda asiri tepkiler vermeyin birden bagirmak kizmak gibi yada gülmek gibi.Benim oglumda 19 aylik yeni yeni yürümeye baslarken sik sik düsüyodu her düstügündede dedesi düstügü yere vuruyodu bin kere söylememe ragmen birakmadilar sonra oglum bize vurmaya basladi en fazlada dedesine onlarda tabi guzel bisey gibi kahkahalarla gülüyolardi.Bende babasida bize her vurdugunda sadece elini tutup hayir kimseye vurulmaz anne cici baba cici diyerek biraz asabildik.Simdi tm vurmaya yeltenirken ayyy cici diyo arada vurduktan sonra farkediyo ama :1:cok sabirli olun umarim bu durumu asarsiniz
 
Kendini çaresiz hissetmeni o kadar iyi anlıyorum ki canım oğlumun 13 aylıkken başladığı saldırgan tavırları şükürler olsun ki 25 aylıkken bitti. Herkesin sebep yokken bile saçını çekiyor çimdikliyor itiyordu. Kaydırakta bile kimseye tahammülü yoktu önüne kim gelirse kavga ediyordu kendimi ve onu soyutladım bir süre insanlardan. Deflarca pedagog olan görümcemle konuştum bir sürü kitap okudum ben hatayı nerde yapıyorum diye. Hata diye birşey olmadığını öğrendim ne çocuğum da ne de bende her çocuk farklıymış benim oğlumun da mizacı böyleymiş zor bir çocukmuş anlamaya başladığı zaman bitecek demişlerdi gerçekten de bitti. Sana neler yaptığımı anlatayım belki faydasını görürsün; öncelikle oğlumu soyutlamadım arkadaş içine soktum kızdığını anladığım zaman dikkatini başka yöne çekmeye başladım aradan kaçırdıysam ve birine vurduğunda durumu anlatıp onu o ortamdan aldım oyun oynamasını engelledim. Kumla ve suyla daha çok oynamasına dikkat ettim( saldırgan davranışları engelliyormuş) Bir tane yakın arkadaşı oldu ve herkese vurduğu zaman bile ona çok nadir vuruyordu öncelikle beraber oyun oynamasını en azından vurmadan durabilmeyi öğrendi. Evde eşimle daha az sesle konuşmaya başladık( yüksek ses bile içindeki canavarı uyandırıyorumuş:) ) Naif bir aile olduk uzun bir süre, sonra herşey değişti oğlum şimdi tatilde kendine arkadaşlar bulup oyuncaklarını paylaşıp bir de örnek çocuk olarak gösterildi ki itiraf etmeliyim dışlanmaya alışık olduğumuzdan göğsüm biraz fazla kabardı:)
Okuduğum kitabın birinde, tüküren çocuğunuza tükürmemeyi onun yüzüne tükürerek öğretemezsiniz cümlesi benim vuran çocuğuma olan davranışlarımın değişmesinde çok etkili oldu. Arkadaşım biliyorum çok zor ama öncelikle sana sabır diliyorum ve inanmalısın çocuğun anlamaya başladığında değişicektir senin popusuna bir kere vurman onu belki 100 adım geriye götürür. Çok da canını sıkma seni ve çocuğunu anlayan insanlarla görüş bir süre.
 
merhabalar,benim de 3 yaşında bir oğlum var,bir ara kollarım mor geziyordum,hep mıncıklıyordu,buruyordu,sonra bir dönem yumruk başladı,geçti,bir ara kafa atıyordu.çok üstünde durmadım,görmezdenn gelip tepki vermemeye çalıştım,sanırım bu veya benzer davranışlar dönem dönem ortaya çıkıp kayboluyor,çocuklar bizim ilgimizi çekmek,tepkimizi görmek için birşeyler yapıyorlar.İçini rahat tut,hepsi geçici,etrafa karşı oğlunun arkasında dur,kötüleme bence,yoksa hemen etiketler millet,iyi yanlarını anlat,sabrın tükendiğinde ya sabır çek,10a kadar say:) çocuğa vurmamaya çalış.Çok zor ama emin ol aklı erdikçe değişecektir,umutlu ol bence,zamana bırak.çok akıl vermiş gibi oldum ama umarım beni anlamışsındır,kolay gelsin hepimize...Birşey daha çocuğun yanında asla onu başkasına anlatma,iyi veya kötü farketmez.ben bunu çok yapıyordum,çok yanlışmış.
 
konuyu görünce dikkatimi çekti aynı problem benimde yeğenimde var.3 yaşında ve ikizler erkek çocukları.birtanesi nekadar kıyamaz,sevgi dolu,çiçeği böceği öpüp seven bir çocuksa diğeri bir okadar yaramaz insanlara,hayvanlara zarar veren ortalığı birbirine katan ( ev içi haydutluklarını saymıyorum bile :1:) bir çocuk.ama bir okadar da zeki.hatta inanılmaz bir kafa var çocukta.şimdi bana neden kızıyorsunuz ama ben sizi seviyorum falan diyor.kreşe başladılar 2 gün önce orada canlı ördekler varmış tutmuş hayvanı savurup fırlatmış.bugünde kardeşini merdivenlerden aşağı yuvarlamış.annem şoka girmiş resmen kardeşinin sırtında çanta varmış sanırım o korumuş ve sırtım acıdı demiş kuzucuğum.ama böyle bir anda inanılmaz saldırgan tavırları var kardeşinin.
ikisi birlikte büyüdü ve sevgi ilgi ikisine de eşit.herkesin gözbebekleri zaten.korkuyoruz ileride ne yapacak diye.hatta kreşte başka çocuklara zarar verir diye falan korkuyoruz. ne yapabiliriz acaba? dinliyor ama yine yapıyor.
 
konuyu görünce dikkatimi çekti aynı problem benimde yeğenimde var.3 yaşında ve ikizler erkek çocukları.birtanesi nekadar kıyamaz,sevgi dolu,çiçeği böceği öpüp seven bir çocuksa diğeri bir okadar yaramaz insanlara,hayvanlara zarar veren ortalığı birbirine katan ( ev içi haydutluklarını saymıyorum bile :1:) bir çocuk.ama bir okadar da zeki.hatta inanılmaz bir kafa var çocukta.şimdi bana neden kızıyorsunuz ama ben sizi seviyorum falan diyor.kreşe başladılar 2 gün önce orada canlı ördekler varmış tutmuş hayvanı savurup fırlatmış.bugünde kardeşini merdivenlerden aşağı yuvarlamış.annem şoka girmiş resmen kardeşinin sırtında çanta varmış sanırım o korumuş ve sırtım acıdı demiş kuzucuğum.ama böyle bir anda inanılmaz saldırgan tavırları var kardeşinin.
ikisi birlikte büyüdü ve sevgi ilgi ikisine de eşit.herkesin gözbebekleri zaten.korkuyoruz ileride ne yapacak diye.hatta kreşte başka çocuklara zarar verir diye falan korkuyoruz. ne yapabiliriz acaba? dinliyor ama yine yapıyor.

Kesinlikle dr a götürmeniz gerekiyor, ileride okulda çok sorun yaşarsınız, ne öğretmenler ne diğer veliler istemiyor bu tür davranışlar sergileyen çocukları...
 
Bendee kıyamıyosam artıkk ..sabrım yokk sinirlerime hakim olamıyorum bazen dövüyorumm..bunu yapmakta istemiyorum ama o an için gözüm görmüyor..abla cici,kardeş cici..diyorum sürekli ..ilk seviyor öpüyor sonra ummadığın anda cırmalıyor neresine gelirsee..güzelce anlatıyorum olmuyor vuruyorum olmuyorr çıldırmak üzereyimm evden başka biyere çıkmaz oldum bu yüzdenn

Çocuğun henüz 2 yaşında bebek diyebileceğimiz bir yaş, öncelikle vurmaya başladığında dikkatini başka yöne çekebilirsin. O ortamdan uzaklaştır. Ve ona vurman çocuğunun bu davranışını daha da tetikliyor, ona verdiğin mesaj şu; " annem kızdığında vuruyor bende böyle yapabilirim" ona kızdığında bile sesini yükseltme, eşinle konuşurken birbirinize sesinizi yükseltmeyin. Tv deki programlara dikkat edin. Şiddet içerikli şeylere maruz kalmasın. Sık sık dışarı çıkar gezdir, bu şekilde davranışlar sergileyen çocuklarla bir araya getirme. İzlediği çizgifilmleri takip et tetikleyici faktörler olabilir...
 
Kesinlikle dr a götürmeniz gerekiyor, ileride okulda çok sorun yaşarsınız, ne öğretmenler ne diğer veliler istemiyor bu tür davranışlar sergileyen çocukları...

çok enteresan bir çocuk mesela yalnız başına ise çok sakin saatlerce oyun oynar kimseye bulaşmaz ama bir yere gidildiyse yada birileri geldiyse çığırından çıkıyor.şimdi kreşe alışma dönemindeler bir süre takip edeceğiz bakalım ve bu tavırlar devam ederse herhalde doktora götürülmesi gerekiyor. kardeşini itekleyince kızmışlar,neden kızdınız diyormuş annesine,anneside anlatmış sen böyle yaptın oyüzden sana kızdılar,tamam birdaha yapmayacağım diyor,2 yaşındaykende laftan anlardı ama hiç beklemediğimiz anda olmadık şeyler yapardı. işin ilginci kendinden büyük çocukları bile oyunda yönlendirebiliyor,kavga etmeyin çocuklar bakın burda da var o oyuncaktan falan diyor :1: işin içinden biz çıkamadık açıkçası. daha emeklerken yapma dedikçe kabloları suratımıza bakıp sırıta sırıta ( sanki hıh hıh hıh der gibi) çekiştirirdi.ve bir adet normal bir adette kocaman lcd tvyi bir araba fırlatarak hurdaya çıkardı daha bebekken.

inşallah düzelir sanırım birazda ikizinin çok sakin olması sevgi dolu olması dikkatleri ona çekiyor bebekliğinden beri,oda biraz hırçınlaştırıyor.
 
kesinlikle geçici bi durum olduğunu söyleyebilirim tabi senin tavrın da çok önemli sen sinirlenince şiddet gösterirsen o da birine sinirlendiğinde aynı davranışı uygular çocuklar büyüklerini rol model alıyolar çocuk işte adı üstünde oyun hamuru gibi sen şekillendiriyosun esasında 2 yaş dönemi zor bi dönem biz de yaşadık aynı şeyleri ama sakin ve sabırlı ol herşey yoluna girecek emin ol inatlaşmamak çok önemli atıyorum benim oğlum da bazen bana portakal suyu istiyorum ama yere dökçem diyo portakal sıkıp veriyorum dökmek istiyosan dök ama ben çok üzülürüm diyorum yerler pis olur diyorum temizlememiz gerek diyorum yorulurum beni yormak istermisin üzmek istermisin diye soruyorum hayır diyo ve yapmıyo olumsuz cümleler kurunca çocuk aksini yapıyo sadece ona neler hissettiğini karşıdakinin ne kadar üzüleceğini canı yanacağını anlat empati yapmasını sağla sana sabırlar diliyorum arkadaşım muhtemel bi 2 yaş sendromu yaşıyosunuz ve geçecek inan bana:71:
 
Back