arkadaşlar bugün detaylı usg çektirmek için dr.umun verdiği merkeze gittim.burada herkes 3- 4 boyuttan renklerden bebeklerini ne kadar gerçek gördüklerinden bahsettikçe bizde heveslendik,çektirmişken bizde böyle imkanlardan yararlanalım dedik.ama işin aslı öyle değilmiş.bize 2 boyutlu ultrasonun iç organları gözlemlemek için daha iyi olduğunu 3 ve 4 boyutlu olanların daha çok keyfiyete bağlı bebeği daha gerçekçi görebilmek amaçlı olduğunu söylediler.ilk önce kafamız karıştı ama eve gelip araştırdığımda bunu doğruluğunu gösteren bir sürü yazı buldum ve bunlardan birini sizinle paylaşmak istedim..
" Konvansiyonel ultrasonografik inceleme 2 boyutludur (2D). Diğer bir deyişle,monitöre yansıyan görüntüler ince katmanlardan oluşur ve her bir görüntüde bu katmanların sadece bir tanesi incelenebilir. Konusunda uzman olan doktorlar için bu görüntüler son derece bilgi verici olmakla birlikte, toplumdaki diğer insanlar özelliklede gebe ultrasonu sırasında anne ve babalar bu görüntünün pek de bir şey ifade etmediği konusunda hemfikirlerdir.
3 boyutlu ultrasonografide görüntüler dijital ortamda kaydedilerek bebeğe ait görüntüleri bebek sanki dış ortamdaymışcasına resimlemeyi sağlamaktadır. 4 boyutlu ultrasonografide ise işin içerisine zaman elemanı da katılmış olup bebeğin görüntüleri 3 boyutludan farklı olarak sadece resim şeklinde değil, bebeğin o anki durumu ile eş-zamanlı olarak görüntülenebilmektedir.
Esas olarak 3 veya 4 boyutlu ultrasonografi klasik 2 boyutlu ultrasonografi kullanımını gereksiz kılacak ölçüde bir yöntem değildir. Ancak, klasik ultrasonografide saptanması güç olan veya deneyim isteyen bazı durumlarda avantaj sağlamaktadır. Özellikle bebeğin dış yapısının incelenmesinde avantajlıdır.
Örneğin, yarık damak ve dudak anomalilerinin saptanmasında, kol ve bacaklardaki bazı detay anomalilerin görülmesinde, nöral tüp defektlerinde 3 veya 4 boyutlu ultrasonografi daha detaylı bilgi verebilmekte ve incelemeyi kolaylaştırabilmektedir. Buna karşın 2 boyutlu ultrasonografi bebeğin iç organlarını değerlendirmede hala 3 boyutlu ultrasonografiden üstündür.
4 boyutlu ultrasonografinin belki hayati gibi görünmese de aslında en önemli avantajlarından biri, anne ve baba adaylarının doğmamış bebeklerinin gerçek görünümünü görmeleri ile normalde doğumdan sonra kurulması beklenen duygusal bağların daha önceden oluşmasıdır. Bebeklerini önceden gören anne adaylarının gebeliklerinin geri kalan kısmını daha rahat geçirdikleri de iddia edilmektedir.
Ultrasonda 4 boyutlu görüntü almak bazı koşulları gerektirir. Öncelikle incelemek istediğimiz kısmın önünde amniyon sıvısının yeterli olması gerekir. Bu nedenle, ara sıra bebeğin pozisyonundan ötürü istenen görüntü o an için alınmayabilir. Ancak, inceleme süresinin uzatılması veya nadiren olduğu gibi daha sonra tekrar yapılması ile fetusun pozisyonunun değişme şansı arttığından istenen görüntüler elde edilebilir. " a.s.