2 sorum var

matematikci

Guru
Kayıtlı Üye
18 Kasım 2008
375
90
arkadaşlar benim anlamadığım atopikdermotid egzamanın eş anlamlısımı yoksa bir egzama türümü. erkek arkadaşıma doktor bu teşhisi koydu ama bir türlü kaşınmaya çare bulamadık.kaşınan yerler kanayıp kabuk bağlıyor. bunun bi çaresi yokmu???? bide bu hastalığa yakalananlaın ilerde astım olma riski fazla mı? bu iki soruma yardımcı olun lütfen üzülüyorum.

Atopik Dermatit veya Atopik Egzema

Atopi kelimesi deri, burun veya akciğerin aşırı enflamasyona eğilimini gösteren bir tanımlamadır. Atopinin ailesel özelliği vardır. Bu ailelerde saman nezlesi, astım gibi hastalıklar, deri hassasiyeti veya atopik dermatit geçirme hikayesi mevcuttur. Atopik dermatit olan bir çok hastanın ailesinde de benzer sorunlar vardır.

Atopik dermatit dünyada yaygın bir hastalıktır. Hastalığa her yaşta rastlanılabilmesine rağmen, en sık bebeklikten gençliğe kadar olan yaş diliminde görülür. Deri döküntüsü oldukça kaşıntılı olup, yaygın veya sınırlı olarak görülebilir.

Bu tablo sıklıkla çocukluk döneminde veya en azından 25 yaşından önce iyileşir. Hastaların % 50sinde hastalık, çocukluk dönemindeki kadar ağır olmasa da, ömür boyu sürer. Atopik dermatit aileler ve tedavi eden hekimler için rahatsız edici olabilir.

Eğer hastalık bebeklik döneminde başlarsa infantil egzama adını alır. Kaşıntılı, sızıntılı ve kabuklanma olan döküntü özellikle yüzde ve saçlı deride görülebilirken, başka alanlarda da mevcut olabilir. Kaşıntı olması nedeniyle bebekler kafasını, yanaklarını elleri ile kaşır veya yastığa sürter. Bir çok bebekteki döküntü iki yaştan önce geriler. Uygun tedavilere problem çözülene kadar devam edilir.

Bebeklik döneminden sonra, döküntü daha az kırmızı, daha az sızıntılı ve kabukludur. Döküntü daha kuru, kahverengimsi gri renkte ve kepekli veya deri kalınlaşması şeklindedir. Kaşıntı şiddetli bir şekilde devam etmektedir ve özellikle geceleri belirginleşir. Bazı hastalar kaşıntı nedeniyle derilerini kanatır ve buna bağlı kabuklar oluşabilir. Bu nedenle bu alanlarda enfeksiyon gelişebilir.

Ergenlik döneminde döküntü tipik olarak el ve ayaklardadır. Ama bazen el bilekleri, diz ve dirseklerin arka yüzü, ayak bilekleri, yüz ve göğüsün üst bölümü etkilenebilir.

Dermatoloji uzmanınızın önerilerine uyunuz. Deriyi tahriş eden krem, losyon ve sabunlardan, kaba, pürtüklü ve sıkı saran giysiler ve yünlülerden uzak durun. Ani ısı değişikliği ve terlemeye neden olan aktiviteler atopik dermatiti şiddetlendirir. Hastalığı kötüleştiren duygusal değişiklikler gibi faktörler, banyo ve cildi nemlendirme konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyulmalıdır.

Doktorunuz deriye sürülen kortizonlu krem, merhem ve losyonları reçete edebilir. Ayrıca kaşıntıyı gideren antihistaminik dediğimiz hapları veya şurupları verebilir. Eğer ikincil olarak enfeksiyon gelişirse antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bazen şiddetli olgularda ultraviyole(mor ötesi) ışık tedavisi uygulanabilir. Standart tedavilere cevap vermeyen olgularda yeni bir çok tedavi alternatifi bulunmaktadır.

Ağız yoluyla kortizon tedavisinden mümkünse kaçınılmalıdır. Fakat tedavisi başarılı olmayan olgularda hap veya enjeksiyon şeklinde kortizon kullanılabilir.

Son yıllarda bu hastalığa karşı bazı spesifik tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Topikal immunmodilatör adını verdiğimiz ilaçlar orta şiddetteki egzemalarda kullanılmaya başlanmıştır.Takrolimus ve pimekrolimus adındaki bu ilaçlar kortizon içermez. Yeni keşif edilen bu ilaçlar hakkında yapılan son çalışmalarda, bu ilaçların egzeması olan hastalarda iyileşme sağladığı ve de kortizonlu ilaçlar gibi yan etki oluşturmadığı saptanmıştır.

Atopik dermatit oldukça yaygın bir hastalıktır. Uygun yapılan bir tedavi ile hastaların büyük bölümünde hastalık kontrol altına alınabilir.

benim ellerimde yıllardır var kullanmadığım ilaç kalmadı ellerim kuruyup kabuklanıp kanıyor ve acı acı kaşınıyordu.taki antidepresanları kullanana kadar.şu an o kadar kötü değiller ilaçları bıraktım.bu hastalık siniri sevmez,tozu,sabunu ve kişiye göre birçok yiyeceği sevmz.tıpkı sinsi bir yılan gibi yuvadan çıkmayı bekler.kortizonlu ilaç tavsiye etmem.hergün yağlı krem sürün ayrıca perhiz edin derim.geçmiş olsun.

anladığım kadarıyla egzama ve atopikdermotid aynı şey. peki bu hastaların astım olma ihtimali fazlamı

doktor değilim ama şuana kadar doktorların bana egzamamla ilgili söyledikleri vücudumun bazı alerjenlere tepkili olduğu.bu insandan insana değişiyor.bazısı toza.pamuğa bazısı yüne,bazısı plastiğe tepki verebiliyor.kişinin neye alerjisi olduğu tespit edilmeli.astıma gelince bildiğim kadarıyla çok azda olsa yatkınlık var.ama illaki olacak diye bir kural da yok.mümkünse egzamalı bölge bu maddelerden uzak tutulmalı daima temiz olmalı ve gerekli merhemleri sürülmeli geçmiş olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…