19 Temmuz kinci byk yasak balyor. Peki Sigara nerelerde yasak, nerelerde serbest

Halikarnas

DÖNDÜM
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008
14.247
37
b-212727-sigara_yasak_ye%C5%9Filay_tabela_ceza.jpg

Sadece 5 gün kaldı. 19 Temmuz'da ikinci büyük yasak başlıyor. Peki sigara nerelerde yasak nerelerde serbest olacak!

19 Temmuz'dan itibaren eğlence mekanlarında sigara içen kişilere, 69, işletmelere ise 5 bin 600 liraya kadar para cezası verilecek. Peki yasada belirtilen "kapalı alan" ile ne ifade ediliyor, yasa hangi mekanları kapsıyor?

ŞU ANDA YASAK OLAN YERLER-

Kamu hizmet binalarının kapalı alanları,

-Koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı özel hukuk kişilerine ait binalar,

-Taksi hizmeti verenler dahil kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları,

-Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil ilk ve orta öğrenim kurumları,

-Kültür ve sosyal hizmet binaları
Buralardaki yasak 19 Mayıs'da devreye girmişti ve bir yılı aşkın süredir uygulanıyordu.

19 TEMMUZ'DA İKİNCİ YASAK

5 gün sonra ikinci büyük sigara yasağı başlıyor. Bu kapsamda restorant, gece kulübü ve eğlence mekanları ile kahvehaneler gibi tüm kapalı alanlara da sigara yasağı geliyor.

Yalnız sigara içenlere hizmet verecek bar, restoran, kafe gibi yerler açılamayacak, bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluşturulamayacak.

CEZASI 69 LİRA

19 Temmuz'dan itibaren yasanın kapsamına giren bu yerlerde tütün ve tütün mamulleri kullananlara Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi gereği en yakın kolluk birimi yetkililerince 69 TL para cezası kesilecek.

KURUMLARA CEZAYI BELEDİYE KESECEK

Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.

KAPALI ALAN NERELERİ KAPSIYOR?

Sabit veya seyyar (çadır, güneşlik gibi) bir tavanı veya çatısı olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış bulunan yerler "kapalı alan" tanımlamasına giriyor.

Tütün ürünü tüketilebilecek yerler ise şöyle belirtiliyor:

Kahvehane, lokaller, eğlence hizmeti verilen işletmeler, lokantalar ile kamu ve özele ait tüm binaların "açık alanları ve üzerinde tente veya çadır bulunmayan bahçeleri

Yaşlı bakım evi, ruh ve sinir hastanelerinde yatarak tedavi görülen birimler, Ceza İnfaz kurumları, uzun yol denizyolu araçlarının güvertelerinin yüzde 10'luk kısımı...

Spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı açık hava tesislerinin yüzde 50'lik kısmında sigara içilebilecek.

Sabit veya seyyar (çadır, güneşlik gibi) bir tavanı veya çatısı olan,

demek ki buna göre otobüs durağının içinde içilmez...

ya peki biz tiryakilerin hali ne olacak sigara içmeyenlere sokaga çıkma yasagı getirilirse daha iyi olmazmı acep..bizde rahat rahat heryerde tüttürsek ...:nazar::nazar::nazar::nazar:

yani gerçekten tiryakisi olan bir insana da,
bu kadar yasak konulmaz,peki ne olacak ben söyleyim size,
çalışan kişiyi masasında göremeyeceksiniz,
çünkü,hep dışarda ,ya da bahçede sigara içiyor olacak,
restoran ve cafelerde iş çok ama çok azalacak,
sokaklarda temizliği unutun,şimdi bile zar zor temizlenen sokak ve caddeler
izmaritten geçilmeyecek...belki farklı tiryakiliklere bile başlayanlar olacak...
bilemiyorum,inşallah durum bu kadar vahim olmaz ama
şimdi bile bazı restoranlarda sigara içen ve içmeyen diye bölümler vardı...
bence içmeyenler düşünüldüğü kadar,içenler de düşünülmeli...
zaten adam bırakacak olsaydı,kendiliğinden bırakırdı,şimdi
yasakla mı bırakacak sanki...
bilemiyorum,sadece akşamları sigara içen biri olarak,
bana bu yasak tek taraflı geldi,hatta amacı bile farklı geldi...
neyse vatana ve millete hayırlı olsun...
sevgiler...

tiryakilerin işi zor hem de çok zor...."sigarayı bırakın" gibi abuk bir laf etmeyeğim:eek:lmaz: duacınızım:Saruboceq:

özümüm ortalarda yok değil mi:sm_confused: o gelmeden ben tüyeyim:eek:

tiryakilerin işi zor hem de çok zor...."sigarayı bırakın" gibi abuk bir laf etmeyeğim:eek:lmaz: duacınızım:Saruboceq:

et kısss valla çok ihtiyacımız var,

helede kocişimin hali harap,sigara içmek adına,ayy evden hiiç cıkmaz bu adam yaaa.

ufff olan bana oldu...

sürekli evde kalmasııı CADIARZU ,ben sıkılırııımmmm fisfisfis.

Yasaklarla beraber belki sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayanlar da bırakır yasaklar bahane olurhihoyyyt
Tiryakiler belki bana kızacak ama bir çok hastalığın sebebi de sigara kafamçokkarıştı
Sevdiklerinizle uzun yıllar birlikte yaşamak istiyorsanız sigarayı bırakın :lepi:

geldim bile:nazar:

duana bende duacıyım :Saruboceq:

olmuyorrrr olmuyorrrrrrr bırakamıyorummmmm

sigara olmazsa bennnnnn yaşamıyorummmm

beni sigara değil bu yasaklar öldürecek

yasaklara bakarmısın

hiçbir hak yok:çok üzgünüm:

yok sayılan vatandaşıyım bu ülkenin

durakta bile içemedikten sonra sokağa atmaları bile yanlış

benim gibi içenler içinde zor bir durum :nazar:

Yasağı 4 bin eleman denetleyecek
http://www.kadinlarkulubu.com/#

SAĞLIK Bakanlığı, 19 Temmuz’da sigara yasağının uygulanmasını 4 bin personelle denetleyecek.

Yasak için her ilde şikâyet hattı oluşturulurken, vatandaşlar yasağı ihlal eden kafe, lokanta, bar gibi yerlerde fotoğraf çekerek görevlilere kanıt sunulabilecekler.

Sadece açık alanda nargileye izin var. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, yasakla ilgili şunları söyledi:

“Herkes yasağa uymak durumunda. Vatandaşların denetim görevlilerine desteğini bekliyoruz. Sigara yasağını ihlal eden bir kafede durumdan rahatsız olan bir vatandaş, öncelikle ilan edilen şikâyet hattını arayarak yer belirtecek. Ekipler gelene kadar cep telefonuyla fotoğraf da çekebilir. Telefon numaraları ilan edilene kadar vatandaşlar SABıM 184’e, polis 155’e ya da jandarma 156’ya şikâyette bulunabilecek. Nargile kafelerde sadece açık havada nargile içilmesine izin verilecek. Aksi halde kafeye ceza kesilecek.”

valla bi sigara kullanmayan olarak çoook ama çok sevindim artık yemeğimi tatlımı gölgeliğin altında oturduğum çaybahçesindeki çayımı allah çok şükür yan taraftan gelen dumanla boğulmadan zevkle içecem ve yiyyecem inanın içmeyenler için çok rahatsız edici bi durum diyemiyosundaki arkadaşım duman bana geliyo başka tarafa üfürkaydirigubbakcemile3

evet ya.. mafoldumben buyuk bı ıskence bu.. :sinifsinif: sanırım dumansız hava sahası olayını daha genıs tutmak adına yapılıyormus boyle bı uygulama.. :nazar: ancak tıryakının ısı zor gercekten.. hadı benım gıbı edısını dahı yıldırmıs alt etmıs ev kusları neyse evımde ıcılene de kımse karısamaz ya.. :1closedeyes: ama dukkanı olan esnafların ısı ıs.. :nazar: bırde yaklasık 2,5 hafta once sıgaraya gelen zam onumuzdekı gunlerde yınelenecekmıs.. :çok üzgünüm: ustelık de oldukca yuklu bı mıktar.. kalan gelır hayır kurumlarına mı ne bagıslanacakmıs.. ben ole duydum.. bılmıyorum ne deree dogru.. :nazar: onumuzdekı gunlerde anlarız nasılsa.. :sm_confused:

ya peki biz tiryakilerin hali ne olacak sigara içmeyenlere sokaga çıkma yasagı getirilirse daha iyi olmazmı acep..bizde rahat rahat heryerde tüttürsek ...:nazar::nazar::nazar::nazar:
yaaf bende bir içmeyen olarak yandan duman gelmesi kadar kötü bieşy yok canımcımsositososito
ha bi de bebegim dogduktan sonra hiç affetmiyorum yandan gelen dumanları.hemen uyarıyorum hiç hakları yokki içmeyenleri zehirmelemeye kötükedihüso
valla bi sigara kullanmayan olarak çoook ama çok sevindim artık yemeğimi tatlımı gölgeliğin altında oturduğum çaybahçesindeki çayımı allah çok şükür yan taraftan gelen dumanla boğulmadan zevkle içecem ve yiyyecem inanın içmeyenler için çok rahatsız edici bi durum diyemiyosundaki arkadaşım duman bana geliyo başka tarafa üfürkaydirigubbakcemile3
ayy ne güzel olur valla temiz temiz hava çekmek ya.biz içmeyenler için gayet gzel bir karar ama içenler ve acaayip tiryaki olanlar var özümbüş mesela burdan bildigim.ama lütfen bırakmaya calısın kızlar nolur ya daha fazla hayatta kalmak için.ha içmeyenlerin garantisi var mı yok o ayrı bi mevzu laelaelaelaelae
devlet azmetti millete kökten sigarayı bıraktıracak:roflol:
alkisalkisalkisalkisalkisalkis inşallah

aynen katılıyorum yıllarca milletin içtiği sigaranın dumanını soluduk ben yasaktan çok memnunum :dilcikar: kızanlar olabilir ama a.s

ohh Allah'a binlerce şükürer olsun sositososito

:lepi: :lepi::lepi::lepi:

Sonunda bi mekana girdiğimde, sigara içilmeyen bölümünüz neresi diye sorduğumda enn dandirik kuytu bi köşe gösterilemeyecekk sositososito
sigara içenlerin yüzünden dışarıda yemek yemek haram zıkkım olmayacak şakkıdı
Tiryakiler kızabilir amaaa ; ohh canıma değsin buzamana kadar sigara içmeyenler mağdur oluyordu şimdi içenler sositososito :dilcikar:

Sigara cezasını taksitle ödeme kolaylığı....

19 Temmuz’da başlayacak olan sigara yasağıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı “Asla taviz verilmeyecek” demesine rağmen, yasağa uymayan tiryakiye cezayı ödemede “kolaylık” gösterilmesi, eleştirilere neden oldu

19 Temmuz’da başlayacak olan sigara yasağıyla ilgili uygulama genelgesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Aynı konuda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ayrıntılı “uygulama rehberi” de 81 ilin valiliklerine gönderildi. Ayrıca bakanlık tarafından “havanikoru.org.tr”adında bir web sitesi oluşturuldu. Yasaklanan yerde sigara içerken tespit edilen tiryaki, ekonomik durumu müsait olmaması halinde cezasını 4 taksitte ödeyebilecek: Önce cezanın kesildiği tarihi izleyen bir ay içinde ilk taksidini ödeyecek, sonra yıl içinde diğer taksitleri. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idari para cezasının kalan kısmının tamamının tahsili için durum vergi dairesine bildirilecek.

TV’LERE 112 BıN TL CEZA

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın
yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az 90 dakika tütün ürünleri ve sağlığa zararlı diğer alışkanlıkların zararları konusunda uyarıcı,
eğitici yayınlar yapacak. Televizyonda yayımlanan programlarda, filmlerde,
dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek. Buna uygun davranmayan
yerel yayın kuruluşları RTÜK tarafından 1120 TL’den 5 bin 600 TL’ye kadar, bölgesel yayın yapan kuruluşlar 5 bin 600 TL’den 11 bin 200 TL’ye kadar, ulusal yayın yapan kuruluşlar 56 bin TL’den 112 bin TL’ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.

GENELEVDE DE YASAK
Tiryakileri üzen Yeşilay’cıları ise sevindiren sigara yasağı, “kapalı alan” kavramı getirdiği için, genelevlerde de sigara içilemeycek. 19 Temmuz’dan itibaren buralara da uyarı afişleri asılacak. Sağlık Bakanlığı, yasak olan mekanda sigara kullanımının yasak olduğu kapalı mekanlarda sigara içenlere 69 TL’den başlayan para cezaları uygulanacak. ışletmeciler ise önce uyarılacak. Ancak uyarıya karşın “tütün kullanımını engellemediği” belirlenirse 560 TL’den 5600 TL’ye kadar para cezası kesilecek.

X