Kaçırılan Ezidi kadınların militanlarla zorla evlendirilmek istendiği öne sürüldü. Buna göre kadınlar haram sayıldıkları için din değiştirmeye zorlanıyor. Aksi takdirde hapse atılıyorlar ya da ölüm cezasıyla tehdit ediliyorlar. Sitene Ekle
The New York Times ve The Independent gazetelerinde yere alan haberlere göre evliliğe zorlanan 1500 kadar Ezidi kadın var. Sincar’dan kaçırılan ve birçok farklı noktada tutulan kadınlardan genç ve güzel olanlar ayrılıp militanlara eş olarak seçiliyor.
Din değiştirmemenin cezası hapis ya da ölüm... Görgü tanıklarının aktardıklarına göre bu kadınlardan İslam’ı seçecek olanlara ‘güzel bir hayat‘ sözü verilirken, dinini değiştirmek istemeyen Ezidiler ise ölümle veya süresi belli olmayan hapis cezalarıyla tehdit ediliyor.
Irak’ın eski Dışileri Bakanı olan Kürt siyasetçi Hoşyar Zebari'ye göre de "Birçok IŞİD militanı yabancı şehirlerden ve ülkelerden eşleri olmadan geldi. Müslüman olmayan biriyle evlenmek yasak olarak görüldüğü için de Ezidi kadınlar da militanlar için ‘haram’ sayılıyor. Bu yüzden kadınların dinini değiştirerek cihatçıların eşleri olmasını istiyorlar.”
Hilafeti yaymayı amaçlıyor
Bir iddiaya göre, IŞİD bu yolla yakın zamanda ilan ettiği hilafeti de daha geniş bir coğrafyaya yaymayı amaçlıyor. Farklı inanaçlara mensup birçok kadının örgütün elinde esir olduğu biliniyor. Ancak IŞİD’in ‘kafir‘ olarak gördüğü Ezidiler, tutsakların büyük bölümünü oluşturuyor.