12 Eylül 1980 darbesi

katikula

Guru
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.740
12.323
298
İstanbul

12 Eylül Darbesi veya 1980 İhtilali, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî müdahale. 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü açık müdahalesidir.

Bu müdahale ile Süleyman Demirel'in Başbakanı olduğu hükumet görevden alındı, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi, 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası tamamen rafa kaldırıldı ve Türkiye siyasetinin yeniden tasarlandığı bir askeri dönem başladı. Bu dönem yaklaşık dokuz yıl sürdü. 12 Eylül 1980 ardından partiler lağvedildi, parti liderleri önce askeri üslerde gözetim altında tutuldu, ardından yargılandı.

2010 anayasa referandumunda, değişikliklerin kabul edilmesiyle 13 Eylül 2010 tarihinde çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve dernekler ile darbe mağduru kişiler 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Bütün suç duyurularını toplayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "Milli Güvenlik Konseyi (MGK) adı altında 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koyan ve 24 Kasım 1983 yılına kadar bu statüsünü sürdüren askerî cunta yönetiminin hayatta kalan üyeleri, Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'nın işlediği (A) Nürnberg Şartı ile kabul edilmiş ve tüm devletlerin kendi kanunlarında yer almasa dahi suçun oluşumu halinde takip etmek zorunda oldukları uluslararası hukukun buyruk kuralı niteliğine sahip insanlığa karşı suçlar (B) 765 Sayılı Ceza Kanunu'nun 146, 147, 153, 174, 179, 180, 181. maddeleri kapsamında, insanlığa karşı suçlar ve resen takdir edilecek suçlar nedeniyle haklarında başsavcılık tarafından ceza dava açılması ve haklarında gerekli önlemlerin alınması istemi .." ile 7 Nisan 2011 yılında ilk soruşturma başlattı. 4 Nisan 2012 tarihinde ise darbenin yargılanmasına başlanmıştır.

Bilanço

1 milyon 683 bin kişi fişlendi.
Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı.
7 bin kişi için idam cezası istendi.
517 kişiye idam cezası verildi.
Haklarında idam cezası verilenlerden 50'si asıldı (26 siyasi suçlu, 23 adli suçlu, 1'i Asala militanı).
İdamları istenen 259 kişinin dosyası Meclis'e gönderildi.
71 bin kişi TCK'nin 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı.
98 bin 404 kişi örgüt üyesi olmak suçundan yargılandı.
388 bin kişiye pasaport verilmedi.
30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı.
14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı.
30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti.
300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü.
171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi.
937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı.
23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu.
3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi.
400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi.
Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
31 gazeteci cezaevine girdi.
300 gazeteci saldırıya uğradı.
3 gazeteci silahla öldürüldü.
Gazeteler 300 gün yayın yapamadı.
13 büyük gazete için 303 dava açıldı.
39 ton gazete ve dergi imha edildi.
Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirdi.
144 kişi kuşkulu bir şekilde öldü.
14 kişi açlık grevinde öldü.
16 kişi -kaçarken- vuruldu.
95 kişi -çatışmada- öldü.
73 kişiye -doğal ölüm raporu- verildi.
43 kişinin -intihar ettiği- bildirildi

kenan evren; darbeye teşebbüs değil darbe yaptı bu şahıs ve marmariste resim yapıyor sanırım hala.

neyse.......

oky doğum günün kutlu olsun :) der saygılar sunarım hayyal..

Son düzenleme:
kenan evren; darbeye teşebbüs değil darbe yaptı bu şahıs ve marmariste resim yapıyor sanırım hala.

neyse.......

oky doğum günün kutlu olsun :) der saygılar sunarım hayyal..

Aynen tesebbus etmek suc demekki
Yapmak degil

Okycim dogum gunun kutlu olsun cnm

Bir de 12 Eylül öncesi kaç kişi ölmüş,darbe öncesi ülkemiz ne durumdaymış ona bakmak lazım.
Ben o yılları yaşadım...
İnsanların evden çıkmaya korktukları,kurtarılmış bölgelerin oluştuğu,kahvelerin tarandığı,sokak çatışmalarında "gerçek silahlar" kullanıldığı,mahalle abilerinin yol kesip sağcı solcu kontrolü yaptığı,sokaktaki insanın kim vurduya gittiği yıllardı.
Şimdilerde yansıtılmak istendiği gibi ordu durduk yere darbe yapıp masum insanlara kastetmedi.
Darbenin bedeli ağır oldu ama yapılmasaydı daha kaç can gidecekti,ülkemiz ne hale gelecekti kimbilir.

Son düzenleme:
12 Eylül darbesini mi konuşacağız yoksa o günkü darbe ile bugünü mü kıyaslayacağız ?

Kenan Evren evinde oturmuş resim yapıyor demek , çok köşe yazısı tadında olmuş.

Kenan Evren hüküm giymiştir , 96 yaşında yaş haddinden dolayı ev hapsindedir.Askeri rütbeleri alınması ve maaşı konusunda kararlar vardı , akıbetini bilmiyorum .

Yani Evrene başka , ergenekona başka değil mesele.

Derseniz ki , adil mi bu , adalet mi ?

Yok bence değil , zamanında idam etmek için yaşını büyüttükleri gibi Evrenin de yaşı küçültülseydi mesela

Darbeyi rahat yapabilmek için üniformalıların ülkeyi o hale getirmiş olabileceği hiç aklınıza geldi mi acaba ? Ya da kendilerini haklı çıkarabilmek için mi demeliydim bilemedim :44:

Darbe sonrası ( büyük çoğunluğu sosyalist olmak üzere ) kaç kişinin öldüğünü / kaybolduğunu hiç kimse net olarak bilmiyodur ama eminim karmaşa ortamında ölenlerden katbekat daha fazladır...

33 yıl öncesindeki darbeyi ve takip eden günlerini tartışmak bugünlerde ne kadar anlamsız değil mi ? Sokakta can güvenliğimiz neredeyse yok gibi...Sağcı/solcu kontrolü şekil değiştirdi sadece ; iktidar yanlısı/muhalif kontrolü var şimdilerde...Öldürmek için yaşını büyütmeyle de uğraşmıyo kimse ,sokaklarda öldürülüyo gençlerimiz....
Bekin ELVAN hala uyuyor , 16 yaşında...Erdal EREN 17 ....

17 yaşındaki Erdal Eren'i yaşını büyüterek idam eden,96 yaşındaki Kenan Evren'in yaşının küçültülerek yargılanmasını istiyorum !

Son düzenleme:
17 yaşındaki Erdal Eren'i yaşını büyüterek idam eden,96 yaşındaki Kenan Evren'in yaşının küçültülerek yargılanmasını istiyorum !

o tam bir dram tam bir utanç zaten..

yazın ulucanları ziyarete gittim müze olmuş ya,anlatamam duygularımı..orada idam edilen en genç insan erdal eren...

Son düzenleme:
Darbe ne kadar kötü bişey.Kaç yıl geriye götürdü bizi.Günümüzde bile kuşkulu ölenlerin ya da kaybolonların aileleri bekleyiş içinde işte onlar için hergün 12 eylül hergün hüzünç dolu bi bekleyiş..işkence yapılanlarda psikolojisi hala bozuk..hayatı hayalleri mahvolmuş bir çok genç..hala izleri o günki kadar gerçek ,yaralayıcı.Bir daha böyle bişey yaşamayız inşallah.Kenan evren umarım yaşarsın uzun yıllar yaşarsında sefalet içinde berbat bi hayat sürersin bu milete böyle şeyler yaşattığın için hergün erirsin acılar içinde can çekişerek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…