- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.110
- 798
- 49
0–6 ay bebeğinin tek besini anne sütüdür. Ek, başka hiçbir gıdaya (su dâhil) gereksinim olmaz. Arabada, gezide acıktıkça emzirmek yetecektir. Eğer mama kullanılıyorsa içeceği kadar hazırlanmalı, tüketemediği kısım bekletilmeden dökülmelidir.
Mamayı hazırlamakta kullanacağınız su kaynamış ılımış olmalı, 24 saatten fazla bekletilmemelidir. Mama ağırlıklı beslenen bebeklerde mama üstüne su mutlaka verilmeli, bebek istediği kadar içmelidir. Anne sütü bebeğe özel üretilen süttür, bu nedenle bebeğin gereksinimini en iyi karşılayan besindir.
Ek besinlere başlama yaşı sadece anne sütü ile beslenen bebekte 6. aydır. Karışık veya tek mama ile beslenen bebekte 3. aydan sonra başlanabilir. Bebek, doğum kilosunun 2 katına ulaştıysa, 3 saatten daha erken aralıklarla beslenmek istiyorsa, günde 900 ml süt tüketiyorsa ek besin başlanabilir. Pirinçli mamalar, sebze ve meyve püreleri, yoğurt ilk başlanacak besinlerdir. Bu dönemde bebeğin daha çok enerjiye gereksinimi olmaya başlar, sıvı besinlerle bunu karşılamak güçleşir. Farklı tat ve kıvamları tanıması gerekir, ısırma, çiğneme işlevlerinin gelişimi için ek besinlere başlamak gereklidir.
6–12 aylık bebeğin örnek öğünü:
UYANINCA: Anne sütü
KAHVALTI: 150 ml formül süt (varsa anne sütü), 1 yumurta sarısı,1 tatlı kaşığı pekmez, 1 çay kaşığı tereyağı, 4–5 bisküvi veya demirle zenginleştirilmiş tahıllı mamalardan 2–3 çorba kaşığı.
ÖĞLE: 1 kase (150-250ml) tavuklu veya etli sebze püresi +anne sütü
İKİNDİ: 1 kase yoğurt (100–150 ml) + 1 meyve püresi (meyve püresi sabah öğle arasında 5. öğün olarak tüketiliyorsa bisküvi veya tahıl)
AKŞAM:1 kase muhallebi (150–250 ml) + anne sütü
Yaz döneminde ve yolculukta kahvaltı için hazır kahvaltı öğünlerini kullanabilirsiniz. Toz şeklindeki bu besinleri ılık su veya mama ile hazırlayabilirsiniz. Bozulma riski daha azdır.
Tatilde bulunduğunuz yer güvenilir bir mutfağa sahipse, tahıllı çorbalar, pilav, makarna, tavuk, et ile öğle ve akşam öğününü hazırlayabilirsiniz. Yoğurdu, her seferinde taze açarak yedirebilirsiniz. Öğün aralarında mutlaka su vermelisiniz. Arabada ve yolculukta ise paketini yeni açtığınız püre ve besinleri kullanmak, aşırı beslemekten kaçınmak, az ve sık aralıklarla beslemek çocuğun yolu daha kolay tolere etmesini sağlayacaktır.
1 yaşından sonra anne sütü ve formül sütler temel besin kaynağı olmaktan çıkar. Çocuğun aile sofrasına oturması, çatalla, kaşıkla kendini beslemeye başlaması gerekir. Dört ana besin grubundan dengeli tüketmesi gözetilmelidir.